LeanCost-ohjelman soveltaminen teräsrakenteiden kustannusten hallinnassa

14.04.2025

Miksi kustannusten ennakointi on tärkeää?

Teräsrakenteiden valmistuksessa kilpailu on kovaa ja aikataulut tiukkoja, joten usein tarjouksia joudutaan tekemään nopeasti ja kustannukset pitäisi silti arvioida tarkasti. Hinta-arvio on tärkeä, jotta yritys ei tee tappiota projektin tai teräsrakenteen valmistuksessa. Suunnitteluvaiheessa tehtävät päätökset, kuten materiaalit, liitostavat tai valmistustekniikat vaikuttavat suoraan siihen, kuinka paljon rakenteen valmistaminen maksaa. Kustannuslaskenta voi olla hidasta, varsinkin jos laskelmat tehdään käsin. Tähän ongelmaan LeanCost auttaa, koska sen avulla kustannukset voidaan laskea tarkasti teräsrakenteista.

LeanCost – Työkalu, joka yhdistää mallinnan ja laskennan

LeanCost laskee valmistuskustannuksia suoraan 3D-mallien perusteella. Käytännössä se tarkoittaa, että kun sillä suunnittelee teräsrakenteen, ohjelma pystyy kertomaan arvion sen teräsrakenteen arvioiduista valmistuskustannuksista. LeanCost ottaa huomioon materiaalin määrän, leikkaustyöt, hitsaukset ja mahdolliset koneistukset. Laskelman avulla suunnittelija voi vertailla eri vaihtoehtoja ja alkuvaiheessa.

Tulokset

LeanCost-ohjelmaa testattaessa selvisi, että tulokset olivat lupaavia. Ohjelmaa on helppo käyttää ja, kustannukset saadaan selville nopeasti ja tarkasti. Mitä monimutkaisempi teräsrakenne on sitä enemmän hyötyä LeanCost-ohjelmasta on, koska valmistuskustannukset on vaikeampi laskea, mutta LeanCost tekee sen ongelmitta.

Kenelle ohjelmasta on hyötyä?

LeanCost sopii erityisen hyvin yrityksille, jotka tekevät asiakaskohtaisia teräsrakenteita. Ohjelman avulla tarjouksia voidaan tehdä nopeasti ja tarjouksista voidaan tehdä myös parempia. LeanCost ei kuitenkaan korvaa ihmisen asiantuntemusta, vaan se toimii apuvälineenä. Parhaat tulokset syntyvät, kun käytetään ohjelmaa yhdessä suunnittelijan ja tuotannon kokemuksen kanssa.

Yhteenveto

LeanCost tarjoaa apua niille, jotka haluavat parantaa kustannusten hallintaa teräsrakenteiden suunnittelussa ja valmistuksessa. Sen avulla löydetään tehokkaampia ratkaisuja, säästetään aikaa ja vältytään kalliilta yllätyksiltä tuotannossa. Ohjelma nopeuttaa kustannusten laskentaa, mahdollistaa nopean vertailun vaihtoehdoille ja parantaa kustannustietoisuutta suunnittelussa jo varhaisessa vaiheessa. Tulevaisuudessa vastaavat ohjelmat ja niiden rooli kasvavat entisestään, kun suunnittelu, kustannuslaskenta ja tuotannonohjaus integroituvat tiiviimmin toisiinsa. Näiden ohjelmien avulla yrityksen kilpailukyky paranee, kun voidaan tehdä tarjouksia nopeammin ja hukka vähenee.

Lähde:

Keränen H. 2025. LeanCost ohjelman soveltaminen teräsrakenteiden kustannusten hallinnassa – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.