Jätehuollon kehittäminen yhteistyössä työntekijöiden kanssa
Kestävän kehityksen panostukset ovat kasvaneet yrityksissä viime vuosien aikana. Yhtenä näkyvänä tekijänä tähän on yritysten halu edetä kohti hiilineutraalia toimintaa. Kestävä kehitys toimii myös osana monen yrityksen strategiaa.
Helpotusta ja selkeyttä työntekijöiden jokapäiväiseen arkeen
Kehitystyössä haluttiin parantaa ja kehittää olemassa olevia jätehuollon osia tehokkaammiksi ja toimivammiksi. Tärkeää oli kuunnella työtekijöiden toiveita ja ajatuksia, sillä heillä on hyvä näkemys siitä, mitä kannattaisi parantaa tai kehittää.
Työntekijät olivat iloisia siitä, että heitä kuunneltiin ja huomioitiin parannuksia ja muutoksia tehtäessä. Tällä on suuri vaikutus työntekijöiden motivaatioon ja työhyvinvointiin. Työyhteisöissä on hyvä kuunnella mahdollisimman monia tahoja ja varsinkin niitä, joita uudistukset tulevat koskemaan. Voidaankin sanoa, että työntekijöiden ääni ratkaisee.
Parannusideoista helpotusta arkeen
Parannuksien tarkoituksena oli tehdä työntekijöiden työstä helpompaa ja tehokkaampaa. Samalla tavoitteena oli lisätä motivaatiota ja työhyvinvointia ja tehdä työntekijöille tunne, että heitä kuunnellaan muutoksia tehtäessä.
Linjatyöntekijän arki koostuu pääosin jatkuvasta toistotyöstä, jota he tekevät kahdeksan tuntia päivässä, viitenä päivänä viikossa. Näin ollen pienetkin muutokset voivat olla suuria ja niiden tärkeys voi vielä korostua ajan myötä.
Voidaankin sanoa, että työntekijöiden ääni ratkaisee.
Parannukset käytännössä
Työntekijöiden toiveiden kuuntelun ja omien pohdintojen lopputulemana työntekijät pääsivät testaamaan parannusideoita käytännössä. Työntekijät pääsivät testaamaan mm. värikoodattuja jäteastioita ja tuotantoalueelle lisättyjä pullo- tai tölkkiastioita sekä taukopaikkojen lasijae-astioita. Työntekijöiden hymystä päätellen testatut muutokset olivat hyviä ja toimivia. Työntekijöiden kuuntelua jatkettiin pyytämällä heiltä kirjallista palautetta kyselyn muodossa. Kyselyssä selvitettiin työntekijöiden ajatuksia testatuista parannuksista. Palautteen perusteella vastaus oli lähes yksimielinen suurimman osan ollessa tyytyväisiä testattuihin parannuksiin kokonaisuutena. Kyselyn perusteella työntekijät myös haluavat testattujen parannusten jäävän pysyviksi muutoksiksi.
Ideoiden suora vaikutus onnistuneeseen kierrätykseen?
Osasta testattuja parannusideoita saadaan selvitettyä niiden vaikutusta kierrätykseen ja vielä tarkempaa kierrätysastedataa kierrätystoiminnasta. Testattujen parannusten vaikutus oli myöskin selkeä. Kierrätysaste parani testattujen muutosten avulla nykyistä 1050 % korkeammaksi. Pienillä muutoksilla on siis joskus merkittävä vaikutus. Sanonta ”Pienistä puroista syntyy suuri joki” pitää tässä siis hyvin paikkansa.
Mitä tämä tarkoittaa rahallisesti? Rahallisesti ajateltuna ohjeistuksen mukainen kierrättäminen vähentää yrityksen kustannuksia, joita se joutuu maksamaan huonosti lajitellusta jätteestä.
Vihreä ajattelu
Testatut ideat osoittautuivat onnistuneiksi ja niillä oli suora vaikutus kestävään kehitykseen ja siten myös vihreämpään toimintaan. Samojen kehitysideoiden testaus muilla tuotantolinjoilla olisi järkevää ja varmasti toimivaakin. Toimivuus muillakin tuotantolinjoilla tarkoittaisi sitä, että kierrätysastetta saataisiin nostettua entisestään, jolloin kierrättäminen olisi vielä tehokkaampaa. Yrityksen päätettäväksi kuitenkin jää, lähdetäänkö samoja kehitysideoita testaamaan muilla tuotantolinjoilla. Vastaanotto tälle olisi varmasti positiivinen.
Lähteet
Paakkola, V. Kokoonpanon jätehuollon kehitys ja optimointi – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö