
Trumpin hallinnon tullit – Vaikutukset sekä selviytymismahdollisuudet suomalaisille vientiyrityksille
Yhdysvaltain 47. presidentti Donald J. Trump oli toisessa elämässään kansalle tuttu tv-ohjelmastaan The Apprentice. Jos tv-ohjelmassa kilpailijat saivat kuulla Trumpilta kuuluisat sanat: You’re fired, nyt hän saa ihmiset kuulemaan ne uudelleen, mutta tällä kertaa asettamiensa tullitariffien seurauksena, kun Yhdysvaltoihin vientiä harjoittavat yritykset joutuvat tiukkaan paikkaan.
Turun ammattikorkeakoulusta valmistuneen opinnäytetyön Trumpin hallinnon tullit – Vaikutukset sekä selviytymismahdollisuudet suomalaisille vientiyrityksille tarkoituksena oli selvittää, mitä vaikutuksia suomalaisille vientiyrityksille syntyy, jos Trumpin hallinto asettaa tuontitulleja EU:lle. Vaikutusten selvittämisen lisäksi yrityksille annettiin konkreettisia keinoja ennakoida ja myöhemmin reagoida vaikutuksiin.
Tullimaksut eli tariffit ovat protektionistinen kauppapolitiikan väline, jolla Trumpin hallinto yrittää suojella Yhdysvaltojen omaa markkinaa asettamalla tuontituotteille korkeamman hinnan. Kun ulkomaalaisesta tuotteesta tulee kalliimpi verrattuna kotimaiseen, yhdysvaltalaiset kuluttajat alkavat suosimaan kotimaan tuotteita, mikä lopulta lisää työpaikkoja Yhdysvaltoihin.
Tullimaksut eli tariffit ovat protektionistinen kauppapolitiikan väline, jolla Trumpin hallinto yrittää suojella Yhdysvaltojen omaa markkinaa asettamalla tuontituotteille korkeamman hinnan
Kansainvälisen kaupan vapautuminen alkoi toisen maailmansodan jälkeen, jolloin sen avautumiseen pyrittiin johdonmukaisemmin kuin koskaan ennen. Vapautumista edesauttamaan on perustettu alueellisia sekä maailmanlaajuisia järjestöjä ja sopimuksia. Maailmankauppajärjestö WTO pyrkii toiminnallaan valvomaan kaupankäyntiä ja sen vapautumista entisestään. (Pehkonen 2000, 30, 34, 31.)
Euroopan unioni on kauppaliitto, jonka jäsenmaiden välillä on ihmisten ja tavaroiden vapaa liikkuvuus (Melin 2011, 246). EU:n jäsenmaat alueineen kuuluvat myös Euroopan unionin tullialueeseen, millä helpotetaan kaupankäyntiä, yhdenmukaistetaan tullimaksuja ja suojellaan ihmisiä sekä ympäristöä (Euroopan unioni 2020).
Yhdysvallat on Suomen tärkein vientimaa. Vientituotteita Suomesta Yhdysvaltoihin ovat mm. teollisuuden koneet ja laitteet, paperi-, farmaseuttiset tuotteet ja lääkkeet sekä risteilyalukset. (Pehkonen 2000, 18; Tolsa 2024.)
Tutkimustyön myötä vaikutuksia suomalaisille vientiyrityksille löytyi moninaisia. Haittavaikutuksia ilmeni erityisesti perinteistä vientiä harjoittavilla yrityksillä, kun taas vaikutukset olivat jopa positiivisia niille suomalaisyrityksille, joilla on vahva markkina-asema tai oma toimintayksikkö Yhdysvalloissa. Väistämättömimmät vaikutukset ovat hintojen nousu ja toimitusketjun vaikeudet. Tullien myötä talouden epävarmuus kasvaa, ja yritysten rahoitus- sekä investointihalukkuus ja -kyky heikkenevät.
Yritysten tulee laatia riskiskenaario voidakseen vastata tullien aiheuttamiin vaikutuksiin. Tämän selvitystyön jälkeen voidaan etsiä mahdollisia muita markkinoita tai keskittyä selviytymään Yhdysvalloissa. Luotettavalla asiakaskunnalla ja ainutlaatuisella tuotteella voidaan parantaa selviytymismahdollisuuksia.
Opinnäytetyön prosessin aikana Trump vasta suunnitteli tuontitulleja EU:lle. Juuri opinnäytetyön valmistumisajankohdan lähestyessä, 2. huhtikuuta Liberation Day Trump ilmoitti asetettavista tariffeista. EU:lle napsahti näin ollen 20 % tullit, jotka tulevat lopulta voimaan 9. huhtikuuta 2025.
Trumpin hallinto pyrkii tullien avulla suojelemaan omaa markkinaansa. Jos he onnistuvat siinä, sillä on kuitenkin väistämättä seuraamuksia. EU aikoo vastata vastatulleilla sekä tullien myötä inflaatiopaine maailmalla kasvaa. Protektionistiset toimet haastavat ajattelemaan onko 2000-luvun globalisaatio, jossa valtiot saavat käydä vapaata maailmankauppaa, tulossa tiensä päähän.
Lähteet:
Mäkinen, K. 2025. Trumpin hallinnon tullit – vaikutukset sekä selviytymismahdollisuudet suomalaisille vientiyrityksille. Opinnäytetyö (AMK). Liiketoiminnan logistiikka. Turku: Turun ammattikorkeakoulu. Viitattu 23.4.2025. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504217063.
Barria, C. 2025. Trump’s massive ‘reciprocal’ tariffs upend global trade. CNN-sivusto. Viitattu 21.4.2025. https://edition.cnn.com/2025/04/09/business/recession-effects-trump-reciprocal-tariffs-hnk-intl/index.html.
Euroopan unioni 2020. Tulli. EU tulliliitto. Viitattu 2.4.2025. https://european-union.europa.eu/priorities-and-actions/actions-topic/customs_fi.
Melin, K. 2011. Ulkomaankaupan menettelyt: vienti ja tuonti. 1. painos. Tampere: Amk-Kustannus Oy.
Pehkonen, E. 2000. Vienti- ja tuontitoiminta. 1. painos. Porvoo: WS Bookwell Oy.