
Paljon palveluja tarvitsevien hoito edellyttää yhteistyötä ja selkeää johtajuutta
Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden ongelmat ovat yhä moninaisempia ja haasteellisempia. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö on entistä monimutkaisempi, ja se sisältää yhä enemmän toimijoita. Ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan moniammatillista yhtäaikaista osaamista ja tiivistä yhteistyötä eri ammattilaisten välillä. (Helin, 2016, 6.)
Jos ammattilaiset eivät tee yhteistyötä, voi asiakkaan tilanne vaikeutua tai asiat jäädä hoitamatta. Asiakkaasta voi tulla myös palvelujärjestelmien väliinputoaja. Etenkin paljon palveluita tarvitsevat hyötyvät moniammatillisesta tuesta. (Mönkkönen ym. 2019, 141–142.)
Monialainen yhteistyö helpottaa paljon palveluita tarvitsevien hoitoa
Paljon palveluita tarvitsevat ovat merkittävä asiakasryhmä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Noin 10 prosenttia sosiaali- ja terveydenhuoltoalan potilaista käyttää paljon ja usein eri palveluita, ja heidän osuutensa kattaa noin 80 prosenttia koko alan kustannuksista. (THL 2020.) Toimiva monialainen yhteistyö onkin avainasemassa paljon palveluita tarvitsevien potilaiden hoidossa, sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksissa sekä työntekijöiden työn mielekkyydessä.
Monialaista yhteistyötä avovastaanotolla paljon palveluita tarvitsevien potilaiden hoidossa voisi parantaa yhtenäisten ohjeistusten laatimisella, riittävän ajan ja resurssien mahdollistamisella sekä selkeillä yhteistyökäytännöillä. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa yhteisiä puhelinaikoja konsultaatioon, monialaisia hoitokokouksia sekä selkeitä ohjeita ja yhteystietoja yhteistyön tueksi.
Turun ammattikorkeakoulun Master School -opinnäytetyössä tarkasteltiin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten välisen yhteistyön toimivuutta ja kehittämismahdollisuuksia Lapin hyvinvointialueen terveysasemien avovastaanotoilla, paljon palveluja tarvitsevien potilaiden hoidossa. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuoda esiin yhteistyön vahvuuksia ja haasteita sekä esittää kehittämisideoita, jotka tukevat hoidon jatkuvuuden mallin laajentamista ja monialaisen yhteistyön kehittämistä hyvinvointialueella.
Selkeät mallit ja hyvä johtaminen tukevat hoidon jatkuvuutta
Hoidon jatkuvuusmallin mukainen työskentely tukee potilaan kokonaisvaltaista hoitoa ja vähentää ammattilaisten välillä tehtävää päällekkäistä työtä. Hoidon jatkuvuusmallin mukainen työskentely parantaa hoitosuhdetta, luo turvaa potilaalle, rauhoittaa potilasta sekä vähentää yhteydenottoja sosiaali- ja terveyspalveluihin.
Toimivan monialaisen yhteistyön haasteina avovastaanotolla ovat muun muassa työntekijöiden vaihtuvuus, monialaisen yhteistyön johtajuuden puute, etäiset yhteistyökumppanit, tiedonkulun ongelmat sekä aikatauluhaasteet. Näiden haasteiden ratkaisemiseksi on tärkeää varmistaa riittävät resurssit, toimiva yhteistyökyky ja sen johtaminen sekä selkeät ja yhteisesti sovitut toimintamallit. Lisäksi sujuva tiedonkulku on keskeinen edellytys tehokkaalle monialaiselle yhteistyölle.
Hoidon jatkuvuuden ja yhteistyön kehittäminen edellyttää koko organisaation sitoutumista
Opinnäytetyön tulokset osoittivat, että monialaisen yhteistyön sekä hoidon jatkuvuuden kehittämiselle on tarvetta. Monialaisen yhteistyön ja hoidon jatkuvuusmalliin toimintamalleja on jo käytössä, mutta niihin tarvitaan selkeämmät toimintamallit sekä vahvempaa johtajuutta. Opinnäytetyön tuotoksena laadittiin yhteenveto keskeisistä tuloksista Lapin hyvinvointialueelle, jota voidaan hyödyntää hoidon jatkuvuusmallin kehittämisessä.
Monialaisen yhteistyön vahvistaminen ja hoidon jatkuvuuden varmistaminen eivät ole vain yksittäisten ammattilaisten vastuulla, vaan vaativat koko organisaation sitoutumista ja rakenteellista tukea. Monialaisen työn kehittäminen edellyttää yhteistä tahtotilaa, selkeitä toimintamalleja ja aikaa luottamuksen rakentamiseen eri toimijoiden välillä.
Kun potilaan tarpeet asetetaan aidosti keskiöön ja toiminta organisoidaan niiden ympärille, on mahdollista tarjota vaikuttavaa, inhimillistä ja kustannustehokasta hoitoa. Tämän tavoitteen saavuttaminen hyödyttää paitsi asiakkaita myös työntekijöitä ja koko palvelujärjestelmää.
Lähteet:
Helin, R. 2016. Onnistunut moniammatillinen yhteistyö terveyssosiaalityön kirjoituksissa. Pro-gradu työ. Sosiaalityö. Tampere: Tampereen yliopisto. Viitattu 13.10.2023 https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/99089/GRADU1464349049.pdf?sequence=1&isAllowed=
Mönkkönen, K.; Kekoni, T.; Jaakola, A-M.; Profiam Sosiaalipalvelut Oy:n henkilöstö. & Pehkonen, A. 2019. Kohti monitoimijaista kehittämistä. Teoksessa Mönkkönen, K.; Kekoni, T. & Pehkonen, A. (toim.) Moniammatillinen yhteistyö. Vaikuttava vuorovaikutus sosiaali- ja terveysalalla. Helsinki: Gaudeamus. 112–148.
THL. 2020. Paljon eri sote-palveluja tarvitsevat tunnistetaan vaihtelevasti – toimivat ja sujuvat tunnistamisen mallit lisäsivät terveyttä ja säästivät rahaa. Viitattu 14.3.2024 https://thl.fi/-/paljon-eri-sote-palveluja-tarvitsevattunnistetaan-vaihtelevasti-toimivat-ja-sujuvat-tunnistamisen-mallit-lisaisivatterveytta-ja-saastaisivat-rahaa
Kuva: Unsplash