
Tekoälyn kehityksen mahdollisuudet tilaus-toimitusketjussa
Tekoälyn käyttö on yrityksien tulevaisuuden kilpailukeino. Tekoälyn hyödyntäminen tehostaa yrityksen prosesseja sekä vähentää virheitä, jolloin myös asiakastyytyväisyyteen vaikuttaminen on helpompaa.
Turun ammattikorkeakoulusta valmistuneen opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten tekoäly vaikuttaa tällä hetkellä yritysten tilaus-toimitusketjuun. Työ tehtiin laadullisena tutkimuksena ja sen pohjana käytettiin teoriaa, haastatteluja sekä omia mielipiteitä.
Tekoäly tämän hetken tilaus-toimitusketjussa
Tällä hetkellä yritykset eivät koe tekoälyä kovin tutuksi aiheeksi, mutta sen käyttö koetaan yrityksien kannalta positiiviseksi. Tekoälyn käyttöönotto nähdään yrityksissä mahdollisena seuraavien viiden vuoden sisällä ja sen käyttöä on suunniteltu yksinkertaisiin tai usein käytettyihin prosesseihin. Tällä hetkellä yrityksien kosketus tekoälyyn tapahtuu pääasiassa toiminnanohjausjärjestelmien kautta, joiden avulla yritykset hoitavat esimerkiksi osan tilauksien tekemisestä. (Kainu L., haastattelu 22.4.2025.)
Miksi käyttää tekoälyä yrityksen tilaus-toimitusketjussa?
Tekoälyn käytön avulla yritys pystyy parantamaan omaa kilpailuasemaansa. Suomessa tekoälyn tuntemus ei kuitenkaan ole vielä kovin laajaa ja tietämättömyys tekoälyn käytöstä aiheuttaa ongelmia, kun puhutaan tekoälyn käyttöönotosta. Jos yritykset kuitenkin panostavat tekoälyn käyttöön, voivat ne saavuttaa erilaisia kilpailuetuja toiminnassaan. Näitä ovat esimerkiksi:
- Virheiden väheneminen: Tekoälyn avulla inhimillisten virheiden tapahtuminen saadaan minimoitua.
- Automatisointi: Tilauksia pystytään automatisoimaan säännöllisen tarpeen mukaan.
- Tiedonkulku: Tieto kulkee nopeasti osapuolelta toiselle esimerkiksi lohkoketjun avulla.
- Nopeammat prosessit: Automatisoinnin avulla tilaus-toimitusketjun prosesseja pystytään nopeuttamaan ja turhat vaiheet pystytään karsimaan.
- Asiakastyytyväisyyden varmistaminen: Tekoälyn ohjelmien avulla asiakastyytyväisyys pystytään varmistamaan tehokkaammin ja asiakkaiden palautteiden läpikäyminen sujuu tehokkaammin
- Mittaaminen: Erilaisten mittarien sekä arviointien luominen ja lukeminen helpottuu ja tuloksia saadaan nopeammin, sekä tarkemmin.
Kun tekoälyä otetaan yrityksessä käyttöön, on tärkeää ottaa huomioon se, mitä tekoälyn avulla halutaan saavuttaa. Tekoäly on laaja käsite ja se sisältää useita erilaisia ohjelmia. Kun tekoälyn käyttöönotto tehdään rauhassa ja osa kerrallaan, voidaan varmistaa tehokkaasti toimiva tekoäly sekä ohjelmat, joiden kehittyminen toiminnan mukana on mahdollista. Tekoälyn käyttöönotossa on suositeltavaa priorisoida usein toistuvia prosesseja, minkä vuoksi sen soveltaminen aloitetaan usein tilausprosessien tai mittaustoimintojen kaltaisista tehtävistä.
Tekoälyn mahdollisuudet sekä haitat tulevaisuudessa
Tekoälyn käytössä on sekä mahdollisuuksia sekä uhkia. Tekoälyn käytön uhat liittyvät pääasiassa tekoälyn käyttöönoton puutteisiin tai resurssien puutteeseen. Mahdollisuuksia siis tekoälyn avulla on helpompi tavoitella. Tulevaisuuden kannalta tekoäly nähdäänkin siksi mahdollisuutena.
Tekoälyn tulevaisuus on jatkuvasti kehittyvä ja muuttuva ilmiö, mikä tekee sen ennustamisesta haastavaa. Tekoälyn käyttöön täytyy siis panostaa ja muutoksiin on valmistauduttava. Tekoäly on kuitenkin kehittyvä työkalu, minkä takia sen pitäisi kehittyä tulevaisuudessa huomattavasti. On silti oletettavaa, että tällä hetkellä käytetystä heikosta tekoälystä ei pystytä siirtymään vahvaan tekoälyyn, koska sen käyttö ainakin tällä hetkellä koetaan mahdottomana. Tekoälyn uusien ohjelmien ilmeneminen tulevien vuosien aikana on oletettavaa ja tekoälyn avulla pystytään tekemään oletettavasti todella laajasti tilaus-toimitusketjun töitä tulevaisuudessa.
Lopputulema
Tekoäly on tulevaisuuden mahdollisuus, jonka haitat ovat pienet, kunhan yritys tekee käyttöönoton oikein ja panostaa resursseilla käyttöönottoon. Tekoäly tulee varmasti yleistymään yrityksien keskuudessa, kunhan tietoisuus tekoälystä kasvaa. Tekoälyn tulevaisuuden vaikutuksia pystytään tutkimaan tarkemmin kuitenkin vasta, kun tekoälyä on käytetty enemmän ja sen muutoksista on enemmän tietoa.
Lähteet
Laine, J. 2025. Tekoälyn kehityksen mahdollisuudet tulevaisuuden tilaus-toimitusketjussa – Theseus. Opinnäytetyö (AMK). Liiketoiminnan logistiikka. Turku: Turun ammattikorkeakoulu. Viitattu 28.5.2025
Kainu, L., Tamlans Oy Ab:n tuotannonsuunnittelijaa haastatteli Jenni Laine. 22.4.2025.
Gurdip, S. 2023. Generatiivisen tekoälyn rooli toimitusketjussa. https://www.unite.ai/fi/generatiivisen-apin-rooli-toimitusketjuissa/