Toiminimen ja henkilöyhtiön verotettavan tulon laskenta – miten huomioida kaikki verotukseen vaikuttavat tekijät mahdollisimman tehokkaalla ja yksinkertaisella tavalla?

01.11.2022

Suomessa verovelvollisia ovat kaikki Suomessa asuvat henkilöt sekä taloudellista toimintaa harjoittavat yritykset ja yhteisöt. Verotuksesta säätää useampi eri laki, joiden toteutumisesta vastaa Verohallinto. Toiminimissä ja henkilöyhtiöissä elinkeinotoiminnan tulo verotetaan yrittäjän tai yhtiömiehen henkilökohtaisessa, eli luonnollisen henkilön, verotuksessa joko pelkästään ansiotulona tai jaettuna ansio- ja pääomatuloon. Lopullisen verotettavan elinkeinotulon muodostumisessa on otettava huomioon useita eri oikaisuja sekä kaikki mahdolliset vähennykset. Miten tätä laskentaa voidaan helpottaa ja yksinkertaistaa? Millä tavalla varmistetaan kaikkien verotettavaan tuloon vaikuttavien tekijöiden huomioiminen?

Microsoft Excel avuksi verotukseen vaikuttavien oikaisujen ja vähennysten yhdistämisessä

Elinkeinotoiminnan verotettavan tulon laskeminen on kulmakivi oikein muodostettuun verojaksotukseen toiminiminen tilinpäätöksessä sekä henkilöyhtiön yhtiömiesten välisessä tulo-osuuksien jaossa. Elinkeinotoiminnan verotettavan tulon muodostumisesta säätää laki elinkeinotulon verottamisesta (EVL), jonka säädösten perusteella kirjanpidon tulosta tulee oikaista verotettavan tulon muodostamiseksi. Veroja ei haluta maksaa pakollista määrää enempää, joten yhtä suuren merkityksen oikaisujen lisäksi muodostavat kaikki mahdolliset tehtävät vähennykset.

Suurin osa tilitoimistojen asiakkaista on yritysmuodoltaan osakeyhtiöitä, jotka ovat itsenäisiä verovelvollisia. Osakeyhtiöiden verotus poikkeaa olennaisesti toiminimien ja henkilöyhtiöiden verotuksesta, joissa elinkeinotoiminnan tulo verotetaan yrittäjän tai yhtiömiehen henkilökohtaisena tulona. Tämän vuoksi toiminimen ja henkilöyhtiön verotuksessa tulee hallita myös luonnollisen henkilön verotusta koskevat tuloverolain (TVL) säädökset, jotta pystyy kokonaisvaltaisesti ymmärtämään yrittäjän ja yhtiömiehen verotusta.

Lakipykälissä sekä Verohallinnon ohjeissa on kerrottu kirjanpidon tulokseen tehtävät oikaisut sekä mahdolliset vähennykset ja vähennysten määrät. Tämän kaiken tiedon yhdistäminen helpolla ja selkeällä tavalla tehostaa ja selkeyttää verotettavan tulon laskentaa. Parhaiten tiedon yhdistämiseen soveltuu Microsoftin taulukkolaskentaohjelma Excel. Excelin ominaisuuksia hyödyntämällä voidaan kaikki verotukseen vaikuttavat tekijät koota yhteen ja muodostaa laskentatyökalu avuksi verotettavan tulon laskemiseen.

Laskentatyökalun toiminta – mitä ottaa huomioon käyttäjäystävällisen laskentatyökalun rakentamisessa?

Laskentatyökalu muodostuu päälaskelmasta, jossa kirjanpidon tulosta oikaistaan saaden lopputulokseksi verotettava tulo. Päälaskelmaa täydentävät apulaskelmat, joissa on huomioitu kaikki verotukseen vaikuttavat oikaisut ja mahdolliset vähennykset. Apulaskelmilla lasketut oikaisut ja vähennykset siirtyvät osaksi päälaskelmaa, jolloin ne huomioidaan oikealla tavalla verotettavaa tuloa laskettaessa.

Laskentatyökalu sisältää ohjeita, joiden avulla käyttäjää ohjataan syöttämään tarvittavat luvut oikeille paikoille. Lukujen virhesyöttöä on estetty asettamalla syötetylle luvulle kelpoisuusvaatimus. Tällä määritetään, että luvun tulee olla esimerkiksi nolla tai suurempi positiivinen luku. Näin varmistutaan lukujen olevan syötetty oikealla etumerkillä ja verotettavan tulon laskenta päälaskelmalla toimii oikein.

Jokaisesta oikaisusta ja vähennyksestä käyttäjän on myös mahdollista lukea lisää siirtymällä apulaskelmalla sijaitsevan linkin kautta kyseistä asiaa käsittelevään kohtaan Verohallinnon ohjeissa. Laskentatyökalu toimii soluviittauksilla, laskukaavoilla ja funktioilla, joiden toiminta tulee pysyä muuttumattomana päälaskelmalla muodostuvan verotettavan tulon oikein laskemiseksi. Tämän vuoksi laskentatyökalun toiminnan kannalta kriittiset osat on suojattu muutoksilta. Käyttäjän on mahdollista syöttää lukuja vain tiettyihin sallittuihin soluihin.

Teoriatiedon prosessointi ja analysointi kulmakivenä laskentatyökalun muodostamisessa

Opinnäytetyön aihe muodostui toimeksiantajan, Tili-Vinkki Oy:n, tarpeesta helpottaa, selkeyttää ja yhdenmukaistaa toiminimien ja henkilöyhtiöiden verotettavan tulon laskemista. Päätavoitteena oli muodostaa Microsoft Excelillä käytettävä laskentatyökalu verotettavan tulon laskemiseen toiminimille ja henkilöyhtiöille.

Microsoft Excel mahdollistaa monien erilaisten laskentamallien luomisen. Hieman pintaa syvemmälle Excelin mahdollisuuksiin tutustumalla voidaan helpottaa ja selkeyttää monenlaisia toimintoja yrityksissä. Excelin käytön hallitsemisen lisäksi laskentamallin rakentajalta vaaditaan intensiivistä perehtymistä laskentamallin sisältöön vaikuttavaan teoriatietoon.

Laskentatyökalun teoriapohja muodostuu tuloverotuksesta sekä elinkeinotoiminnan verotettavan tulon laskemisesta. Tätä tietoa prosessoimalla ja analysoimalla kehitettiin opinnäytetyön tuloksena muodostunut laskentatyökalu toimeksiantajan käyttöön toiminimen ja henkilöyhtiön verotettavan tulon laskentaan.

Laskentatyökalun avulla kaikki verotettavaan tuloon vaikuttavat tekijät tulee huomioitua ja verotettavan tulon laskeminen tapahtuu tehokkaasti, organisoidusti ja yhdenmukaisesti. Virheiden mahdollisuus verotettavan tulon laskennassa pienenee merkittävästi laskentatyökalua käyttämällä sekä sen sisältämien ohjeiden, virhesyötön estojen sekä linkkien avulla. Verotettavan tulon laskentaan käytetty aika tehostuu ja prosessi muuttuu selkeämmäksi ja helpommaksi.

Lähteet:

Elovirna S. 2022 Toiminimen ja henkilöyhtiön verotettavan tulon laskenta : case: laskentatyökalu Tili-Vinkki Oy:lle – Theseus Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.