Miten biojätteen määrää ja lajitteluinnokkuutta voidaan nostaa jätelain uudistuksen lisäksi, kun tällä hetkellä se on pahasti jäljessä muista jätteistä?

06.06.2022

Jätelaki uudistuu ja tiukentuu, mutta miten ihmiset saadaan lajittelemaan jätteensä omissa kodeissaan? Biojätteen lajitteluinnokkuus laahaa perässä ja tähän tarvitaan nyt ratkaisuja.

Jätelakiuudistuksen myötä vuonna 2025 Suomessa on kierrätettävä yhdyskuntajätteestä 55 % ja vuonna 2035 65 % (Finlex 2021). Vuonna 2020 tämä kierrätysprosentti Suomessa oli vain 42 % (Stat 2022). Biojätteen osalta jätelakiuudistus velvoittaa kuntien vastuulle heinäkuusta 2022 alkaen järjestää erilliskeräyksen biojätteelle taajamissa sijaitsevien vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöille (YM 2021). Jätelakiuudistus ei kuitenkaan yksin lisää biojätteen määrää ja lajitteluinnokkuutta, vaan konkreettisia toimia tarvitaan myös.

Suomessa biojätteestä 60 % päätyy sekajätteeseen ja sekajätteen määrästä kolmasosa on biojätettä (YM 2020). Tämä on ongelma, koska biojäte palaa heikosti jätteenpoltossa eikä ravinteita saada uusiokäyttöön. Lounais-Suomen Jätehuolto on tarttunut haasteeseen ja keksinyt keinon lisätä lajittelua.

Biojätteen lajittelua motivoitiin kampanjalla

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH) aloitti kesällä 2021 biojätteen lajittelukampanjan, jonka tarkoituksena on motivoida ihmisiä ja helpottaa biojätteen lajittelua. Kampanjaan sai ilmoittautua taloyhtiöitä Lounais-Suomen alueelta, ja 235 taloyhtiötä, joissa oli yhteensä 5567 huoneistoa, lähti mukaan. Kampanjassa taloyhtiöiden asukkaille jaettiin maksuttomia paperisia biojätepusseja, niille tarkoitettu teline sekä ohjeet biojätteen lajitteluun.  

Biojätteen lajittelukampanjassa jaettu teline ja paperinen biojätepussi.

LSJH:n biojätteen lajittelukampanjassa jaetut paperiset biojätepussit on tehty märkälujapaperista, ja ne kestävät jonkin verran kosteutta. Pussit ja teline yhdessä kuivattavat biojätettä, sillä teline on tehty ilmavaksi ja hengittäväksi. Kun biojäte kuivuu, hajuhaitat vähenevät eikä pussi vety pohjasta niin helposti kuin esimerkiksi biohajoava muovipussi.

Paperisten biojätepussien etuna on myös se, että niiden poistaminen biokaasulaitoksen esikäsittelyssä on helpompaa kuin koneistoon juuttuvien biohajoavien muovipussien poistaminen. Biokaasulaitoksilla biojätteestä tehdään biokaasua ja ravinteikasta lannoitetta, joka päätyy pelloille. Jos biojätepussin paperisilppu ei hajoakaan biokaasulaitoksen prosessissa ja päätyy pelloille, siitä ei ole haittaa, sillä se kompostoituu, toisin kuin biohajoava muovipussi, josta irtoaa haitallista mikromuovia luontoon. (LSJH n.d.)

Kyselyt ja mittaukset tulosten seuraamisen välineinä

Biojätteen lajittelukampanja alkoi kesällä 2021, jolloin asukkaille lähetettiin ensimmäinen asukaskysely, joka koski biojätteen lajittelutottumuksia ja asenteita lajittelua kohtaan. Toinen asukaskysely lähetettiin keväällä 2022, ja sen tarkoituksena oli selvittää, miten kampanjassa jaetut biojätepussit ja telineet olivat vaikuttaneet biojätteen lajitteluinnokkuuteen.

Kampanjan onnistumista seurattiin myös biojätemittauksilla, jotka suoritettiin biojäteauton kyydissä ennen kampanjaa ja kampanjan ollessa käynnissä, taloyhtiöiden jäteastioiden täyttöastetta mitaten. Täyttöaste mitattiin arvioimalla biojätteen määrä asteikolla 0–20–40–60–80–100 prosenttia astian maksimitilavuudesta. Biojätteen määrää mitattiin myös painoperusteisesti jäteautovaakojen avulla. Vaa’at punnitsivat kaiken Topinojan ja Korvenmäen jätekeskuksiin tuodun biojätteen.

Innokkuus lajitteluun lisääntyi kampanjan myötä

LSJH:n lajittelukampanjan tulokset olivat merkittäviä. Asukaskyselyjen mukaan ennen kampanjaa 66 % vastaajista kertoi lajittelevansa biojätteensä aina, mutta kampanjan aikana jopa 84 % vastaajista lajitteli biojätteensä aina. Myös yli 200:n asukaskyselyihin vastanneen henkilön mukaan biojätteen lajittelua ei koettu enää vaikeaksi kampanjan aikana, ja yhä useampi vastaajista koki biojätteen lajittelun erittäin tärkeänä. Myös tietoisuus biojätteen lajittelusta kasvoi merkittävästi kampanjan aikana, ja 73 % vastaajista kertoi aikovansa lajitella jatkossakin biojätteensä, vaikka eivät saisikaan käyttöönsä maksuttomia biojätepusseja.

Painoperusteisesti mitatun biojätteen osuus kasvoi myös huomattavasti kampanjan aikana.  Vuoden 2021 marras- ja joulukuussa ja vuoden 2022 maaliskuussa biojätemäärät nousivat kampanja-alueella huomattavasti enemmän, jopa 12–20 tonnia, kuin aiempina vuosina, jolloin muutos on ollut vain muutamien tonnien paikkeilla. Lajittelukampanjan vaikutus näkyi myös biojäteastioiden tyhjennysväleissä: ennen kampanjaa tehtiin 4897 ja kampanjan aikana 5409 tyhjennystä.

Biojätemittausten tulokset olivat myös erittäin hyviä. Ennen kampanjaa yleisimmät biojäteastioiden täyttöasteet olivat 20 % ja 40 %, mutta kampanjan aikana yleisimmiksi täyttöasteiksi nousivat 40 %, 80 % ja 100 % astioiden maksimitilavuuksista. 100 % täyttöasteen osuus astioista kasvoikin 2 %:sta jopa 18 %: iin.

Biojäteastia mittausreitiltä, missä astian täyttöasteena on 100 %. Astia on täynnä kampanjassa jaettuja biojätepusseja.

Biojätteen lajittelukampanjan tulokset ilahduttivat, ja kampanjan avulla onnistuttiinkin nostamaan huomattavasti biojätteen määrää, lajitteluinnokkuutta sekä tietoa biojätteen lajittelun tärkeydestä. Kampanja sai kiitosta taloyhtiöiden asukkailta, ja LSJH tulee jatkamaan kampanjaa ainakin syksyn 2022 aikana, jolloin mukana olevien taloyhtiöiden asukkaille jaetaan lisää paperisia biojätepusseja käyttöön.

Teksti perustuu Nella Ruuskasen opinnäytetyöhön Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n biojätteen lajittelukampanjan vaikuttavuus, 2022.

Lähdeluettelo:

Finlex. 19.7.2021. Jätelain laaja uudistus voimaan 19.7.2021. [Verkkosivu]. Saatavana: https://www.finlex.fi/fi/uutiset/412

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH). n.d. Usein kysyttyä. [Verkkosivu]. Saatavana: https://www.lsjh.fi/fi/neuvonta/usein-kysyttya/

Suomen virallinen tilasto (SVT). 9.12.2020. Jätetilasto. [Verkkosivu]. Helsinki: Tilastokeskus. Saatavana: http://www.stat.fi/til/jate/

Ympäristöministeriö (YM). 21.10.2020. Suomalaiset laiskoja lajittelemaan biojätettä- ympäristöhyötyjä ei tunnisteta. [Verkkosivu]. Saatavana: https://ym.fi/-/suomalaiset-laiskoja-lajittelemaan-biojatetta-erilliskerayksen-ymparistohyotyja-ei-tunnisteta

Ympäristöministeriö (YM). 18.11.2021. Uusi jäteasetus velvoittaa nykyistä tehokkaampaan erilliskeräykseen ja kierrätykseen. [Verkkosivu]. Saatavana: https://ym.fi/-/uusi-jateasetus-velvoittaa-nykyista-tehokkaampaan-erilliskeraykseen-ja-kierratykseen