Öljylämmityksestä luopuminen – mitä mieltä lämmitystavan muutoksesta ollaan?
Ilmastonmuutos etenee, ja sen hidastamiseen puututaan monin eri tavoin. Ihmiset voivat omilla yksilökohtaisilla valinnoillaan vaikuttaa päästöjen syntyyn, mutta ilmastonmuutoksen hidastamiseksi tarvitaan myös isoja toimia. Rakentaminen ja rakennukset aiheuttavat suuren osan Suomen kasvihuonepäästöistä. Arviolta noin 30% Suomen kokonaispäästöistä on peräisin kiinteistöjen lämmityksestä (Mattinen ym. 2016, 6.) Yhä enenevissä määrin ollaan siirtymässä kohti vähähiilisempiä lämmitysmuotoja, joka tarkoittaa myös tulevaisuudessa öljylämmityksestä luopumista.
Öljylämmitteisiä pientaloja oli Suomessa edelleen vuonna 2021 noin 130 000. Keskimäärin öljyä kuluu taloa kohti vuodessa noin 2200 litraa, mikä tarkoittaa noin 750 kilotonnia ilmastoa lämmittävää hiilidioksidia vuodessa. (Ympäristöministeriö 2021.)
Tämän artikkelin pohjana toimivan opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Valonia, Varsinais-Suomen kuntien yhteinen puolueeton kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio. Kyselytutkimuksena tehdyn opinnäytetyön avulla selvitettiin erityisesti öljylämmittäjien asenteita ja ajatuksia liittyen lämmitysjärjestelmän päivittämiseen. Haluttiin tietää, millaisia toimia ja tukea voitaisiin antaa niille, jotka harkitsevat öljylämmityksestä luopumista. Kyselytutkimus rajattiin koskemaan varsinaissuomalaisia pientaloja, joissa on edelleen tai on ollut öljylämmitys. Lopulta vastaajia kyselyyn saatiin 179.
Kyselyn vastaajista enemmistöllä oli edelleen öljylämmitys käytössä. Yli puolet vastaajista oli kuitenkin harkinnut öljylämmityksestä luopumista. Ilmastonmuutoksen luoma paine ja poliittinen ohjaus ohjavat ihmisiä luopumaan öljylämmityksestä, sillä hallitusohjelman mukaisesti öljylämmityksestä tultaisiin luopumaan 2030-luvun alkuun mennessä.
Investoinnin hinta on yksi suurimmista ongelmista siirryttäessä uuteen lämmitysjärjestelmään
Vaikka öljylämmityksestä luopumiseen on tarjolla erilaisia avustuksia ja tukia, on energiaremontti monelle silti liian kallis investointi. Monelle vastaajalle taloudellisesti järkevämpi vaihtoehto olisi jättää vanha lämmitysjärjestelmä varalle ja hyödyntää mahdollisesti biopolttoaineita tai investoida vanhan järjestelmän rinnalle uusiutuvaan energiaan perustuvaa lisälämmitystä. Investoinnin hinnan lisäksi sähkön korkea hinta sekä maailman tilanne ovat asioita, jotka lykkäävät öljylämmityksestä luopumista. Matalalla kynnyksellä saatavaa tietoa eri lämmitysjärjestelmistä tulisi lisätä. Erityisesti viimeisen kuluneen vuoden aikana sähkön korkea hinta on saanut öljylämmittäjät pohtimaan, onko sittenkin taloudellisempaa pitää öljylämmitys.
Vanhan järjestelmän jättäminen uuden rinnalle, jotta lämpö taataan kovillakin pakkasilla, ei ole ongelmaton ratkaisu. Tällaisessa tilanteessa energiajärjestelmää uusiva ei ole oikeutettu tiettyihin saataviin tukiin, vaikka käyttäisikin ensisijaisena lämmitysjärjestelmänä ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta toivottavaa ja tavoiteltua ratkaisua. Tukia ei ole myöskään tarjolla takautuvasti niille, jotka ovat jo vuosikymmeniä sitten päivittäneet oman lämmitysjärjestelmänsä.
Öljylämmityksestä luopuminen nostaa talon arvoa
Vaikka öljylämmitysjärjestelmästä luopuminen voi olla haastavaa eikä täysin ongelmatonta, kyselyn vastaajat suhtautuivat pääsääntöisesti myönteisesti lämmitysjärjestelmän päivittämiseen. Lähes poikkeuksetta talon arvo nousee ja lämmityskustannukset pienenvät, kun öljylämmitysjärjestelmä päivitetään uuteen lämmitysjärjestelmään. Uusi lämmitysjärjestelmä perustuu nykytekniikkaan ja on siten luotettavampi ja helpompi huoltaa ja ylläpitää. Öljylämmityksestä luopuminen on myös konkreettinen tapa vähentää omia päästöjä, mikä oli myös monelle vastaajalle tärkeää.
Puolueettomuus valittaessa uutta lämmitysjärjestelmää
Puolueettomuus nousi yhdeksi keskeiseksi asiaksi vastaajien kohdalla. Vastanneet toivoivat puolueetonta tahoa asiantuntija-avuksi valitessaan uutta lämmitysjärjestelmää. Heidän mukaansa olisi tärkeää saada puolueettoman tahon mielipide heidän omasta tilanteesta ja siitä, mikä sopisi heille itselleen parhaiten eri vaihtoehtojen joukosta. Avustusten hakemisessa ja saamisessa koettiin tarvittavan lisää tukea ja apua.
Lähteet
Klooti, S. 2023. Pientalojen öljylämmityksen nykytilanne Varsinais-Suomessa – Theseus Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.
Mattinen, M.; Heljo, J. & Savolahti, M. 2016. Rakennusten energiankulutuksen perusskenaario Suomessa 2015-2050. Raportti HELDA – Helsingin yliopiston digitaalinen arkisto. Helsinki: Suomen ympäristökeskus. Ei vaadi kirjautumista. Viitattu 17.4.2023. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/166673/SYKEra_35_2016.pdf?sequence=4&isAllowed=y
Ympäristöministeriö 2021. Kysymyksiä ja vastauksia fossiilisesta öljylämmityksestä luopumisesta. Viitattu 17.4.2023. https://ym.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-fossiilisesta-oljylammityksesta-luopumisesta