Pientilan ympäristötyön mahdollisuudet elinkeinon toimintaedellytyksiä heikentämättä

30.06.2023

Viljelyn haitalliset ympäristövaikutukset on yleisesti melko tunnettu ongelma. Viljelystä koituu ympäristöhaittoja niin vesistöihin, ilmastolle kuin monimuotoisuudellekin. Tunnettu ilmiö on myös se, että pienet maatilat vähenevät elinkeinon kannattamattomuuden takia. Toiminnan tehostaminen ja laajentaminen muutospaineen alla on pienille maatiloille vaikeaa, ellei mahdotonta.

Pientiloihin kohdistuvien paineiden alla myös ympäristötyö saatetaan nähdä ylimääräisenä kulueränä – pelätään että investoinnit ympäristötyöhön ovat hukkaan heitettyä rahaa, mikä saattaa heikentää elinkeinon toiminta edellytyksiä. Pientilojen ympäristötyö saatetaan nähdä turhana myös siitä syystä, että yksittäisen pientilan suorittamien ympäristötoimien positiiviset vaikutukset jäävät verrattain melko pieniksi.

Vaikka pientilojen lukumäärä on vähenemään päin, on niitä vielä Suomessa valtava määrä. Vuonna 2022 pientilaksi luokiteltavia, alle 25 hehtaarin peltoalan tiloja, oli toiminnassa vajaa 19 000 (LUKE n.d.). Voisi siis ajatella, että mikäli kaikki toiminnassa olevat pientilat alkaisivat tekemään erilaisia ympäristölle hyödyllisiä toimenpiteitä, olisivat vaikutukset melko vaikuttavat.

Taloudellisten resurssien lisäksi pientilojen keskuudessa haasteena on tiedon ja ohjeistuksen puute. Yleistietoa maatalouden ympäristötoimista löytyy paljon, mutta epäselväksi usein jää mitkä olisivat juuri omalle tilalle sopivia toimia. Monikaan pientuottaja ei ole valmis ottamaan riskiä, jonka hyödyt eivät ole tiedossa ja uhkana on elinkeinon vaarantuminen. Monet pienviljelijät kaipaavat selkeää ohjausta ympäristötoimien toteuttamiseen: mitä tehdä, miten ja miksi.

Esimerkkinä vihannesten viljelyyn erikoistunut pientila

Erikoiskasvitilan viljelytoiminnan ympäristövaikutuksien vähentämisestä koskeva opinnäytetyö tehtiin vihannesviljelyyn erikoistuneen Laitilalaisen pientilan toimeksiantona. Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa tilan viljelytoiminnasta aiheutuvia ympäristöhaittoja ja laatia toimenpidesuositukset haittojen minimoimiseksi. Kyseisen tilan toiminta on alueelle varsin tyypillistä, tilalla viljellään erilaisia vihanneksia ja viljelyalaa tilalla on noin 14 hehtaaria. Yrittäjän toiveena oli, että toimenpiteet ovat pienellä kynnyksellä toteutettavissa, ilman merkittäviä taloudellisia panostuksia. Toimenpidesuosituksiksi lopulta valikoituivat kipsikäsittely, kerääjäkasvit, täsmäviljely sekä suojakaistat ja pientareet. Kyseiset toimenpiteet vastasivat kohdetilalta aiheutuiin ympäristöhaittoihin, joita ovat ravinnepäästöt vesistöön, hiilidioksidi- ja dityppioksidipäästöt ilmaan ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen.

Vaikka tilalle suositellut toimet ovat matalalla kynnyksellä toteutettavia eivätkä vaadi suuria resursseja, voidaan niiden avulla saavuttamaan positiivisia ympäristövaikutuksia. Huomioimalla tilakohtaiset taloudelliset ja tekniset reunaehdot ympäristötoimien valinnassa, pystyy pienikin maatila vähentämään viljelytoimintansa haitallisia ympäristövaikutuksia heikentämättä elinkeinonsa toiminta edellytyksiä.

Opinnäytetyössä on esitetty valikoituja esimerkkejä toimenpiteistä, joilla pieni erikoiskasvitila voi vähentää viljelytoimintansa haitallisia ympäristövaikutuksia. On tärkeää huomioida, että jokainen tila on erilainen ja toimenpiteiden tehokkuus voi vaihdella tilan sijainnin, viljelykasvien ja muiden tekijöiden perusteella. On suositeltavaa neuvotella asiantuntijoiden kanssa saadakseen lisätietoa ja suosituksia tilakohtaisista toimenpiteistä. Opinnäytetyön kohdetila toimii innostavana esimerkkinä näyttäen, että pienikin erikoiskasvitila pystyy vähentämään viljelytoimintansa haitallisia ympäristövaikutuksia, heikentämättä elinkeinon toimintaedellytyksiä. Tämä osoittaa, että kestävä maatalous ei ole vain suuren mittakaavan tilojen etuoikeus, vaan myös pienemmät tilat voivat ottaa käyttöön ympäristöystävällisiä käytäntöjä ja edistää kestävää kehitystä.

Lähteet

Viljanen, N. 2023. Viljelytoiminnan ympäristövaikutukset ja niiden vähentäminen erikoiskasvitilalla – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö

LUKE. N.d. Maatalous- ja puutarhayritysten lukumäärä tilakokoluokittain käytössä olevan maatalousmaan mukaan. Viitattu 6.6.2023. https://statdb.luke.fi/PxWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__02%20Rakenne__02%20Maatalous-%20ja%20puutarhayritysten%20rakenne/07b_Maatalous_ja_puutarhayrit_lkm_kmm_koko.px/