Sähköverkkoalueiden merkitys luontokadon kannalta – maanomistajien huomiointi luonnon monimuotoisuuteen tähtäävissä toimenpiteissä

27.05.2024

Energia-alan kokonaisvaikutuksen luonnon monimuotoisuuden säilymiselle tavoitellaan olevan nettopositiivinen vuoteen 2035 mennessä. Jotta se toteutuu, tarvitaan panostuksia monella osa-alueella. Sähköverkkoyhtiöiden on tärkeä osallistua talkoisiin muun muassa miettimällä, miten kehitetään yhteistyötä maanomistajien kanssa ja huomioidaan eri työvaiheiden vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle.

Elämme energiamurroksen aikaa eli siirtymävaihetta kohti kestävämpää energiajärjestelmää, jolla ilmastonmuutoksen etenemistä saataisiin hillittyä. Kun perinteisestä fossiilisten polttoaineiden käytöstä siirrytään kohti uusiutuvien energialähteiden, kuten aurinko- ja tuulivoiman hyödyntämistä, tarvitaan sähköverkkoyhtiöiltä ketteryyttä ja joustoa pysyä tulevien muutoksien vauhdissa. Energian tuotanto tulee siis tulevaisuudessa olemaan nykyistä hajautuneempaa, minkä takia uutta sähköverkkoa tarvitaan lisää.

Luonnon monimuotoisuus pitää huomioida, kun sähköverkkoa rakennetaan ja vanhaa saneerataan.

On tärkeä tehdä eri työvaiheet luontoa kunnioittaen ja suunnitella, miten luonnon monimuotoisuuden säilyminen pystytään huomioimaan eri työvaiheissa. Parhaissa tapauksissa luonnontilaa voidaan pystyä jopa parantamaan.

Sähköverkkoyhtiöt eivät voi rakentaa minne tahansa ja milloin haluavat, vaan rakentaminen tehdään yhteistyössä maanomistajien kanssa.  Suurjännitteisten sähköverkkojen osalta sähköverkkoyhtiöt lunastavat maa-alan käyttöoikeuden. Pien- ja keskijänniteverkkojen osalta taas tehdään maankäyttösopimukset.

Maanomistaja kuitenkin omistaa aina kiinteistönsä maa-alueen ja puuston. Hyvä yhteistyö sähköverkkoyhtiöiden ja maanomistajien välillä on avainasemassa, kun muutokset halutaan tehdä ekologisesti kestävästi ja luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen.

Sähköverkot aiheuttavat haittaa luonnon monimuotoisuudelle

Sähköverkkojen aiheuttamat suurimmat haitat luonnon monimuotoisuudelle liittyvät niiden rakentamis-, ylläpito- ja kunnossapitovaiheisiin. Kun uutta sähköverkkoa rakennetaan, joudutaan sähköverkon johtoalue ensiksi raivaamaan kokonaan paljaaksi puustosta.

Tämän lisäksi, riippuen sähköverkon jännitetasosta ja sen ympäristöstä, alueilla tehdään muutaman vuoden välein raivauksia. Niiden avulla varmistetaan, että sähköturvallisuus on taattua ja esimerkiksi myrskyisinä aikoina puut eivät yletä kaatuessaan ilmajohtojen päälle.

Suurimmat työvaiheiden haitat luonnon monimuotoisuudelle liittyvät maankäytön muutoksiin. Sähköverkkojen rakentaminen voi vaatia laajoja metsäalueita tai niittyjä, millä on vaikutusta alkuperäisen elinympäristön tilaan. Vaikutukset voivat lisätä esimerkiksi alueiden pirstoutumista pienemmiksi palasiksi, mikä vuorostaan voi vaikeuttaa eläinlajien liikkumista.

Lisäksi ilmajohtolinjat voivat toimia konkreettisina esteinä, joihin linnut voivat törmätä. Mitä leveämpi johtoalue on, sitä suuremmat vaikutukset todennäköisesti ovat elinympäristöihin.

Maanomistajien näkemyksiä

Maanomistajien suhtautuminen luonnon monimuotoisuuden tärkeyteen on myönteinen niin yleisesti kuin myös sähköverkkoalueiden läheisyydessä. Maanomistajille suunnatun kyselyn avulla selvitettiin, kummalle vastuun ja kustannusten pitäisi painottua enemmän luonnon monimuotoisuuden kehittämisestä: sähköverkkoyhtiölle vai maanomistajille.

Tulokset osoittivat, että kummassakin väitteessä mielipiteet painottuivat enemmän sähköverkkoyhtiölle. Samalla kehitystoimien toivotaan olevan melko vaivattomia maanomistajille.

Luonnon monimuotoisuutta voidaan edistää monin tavoin sähköverkkoalueiden läheisyydessä. On kuitenkin tärkeää tutkia tarkemmin kunkin keinon toimivuutta erilaisissa ympäristöissä ja miettiä niitä yhteistyössä. Valittujen ratkaisujen avulla voidaan muun muassa parantaa uhanalaisten lajien ja luontotyyppien säilymistä.

Keinoja ovat esimerkiksi:

  • linnunpönttöjen ja liito-oravien hyppypuiden asentaminen
  • lahopuun määrän lisääminen säännöllisesti alueelle
  • mehiläistarhausten perustaminen
  • maa-alan hyödyntäminen viljelysmaana tai palsta-alueena
  • sopivan aluskasvillisuuden, pensaiden tai taimikon istuttaminen
  • laiduntamisen ja muiden perinteisten hoitomuotojen lisääminen.

Tehdyn kyselyn perusteella maanomistajien suhtautuminen kehitysideoihin on pääasiassa positiivinen. Maanomistajat kuitenkin toivovat sähköverkkoyhtiöiltä lisää tiedottamista erilaisten esimerkkitapausten sekä kokeilujen hyödyistä ja haitoista luonnon monimuotoisuudelle.

Kun tietoa jaetaan, ymmärrys keinojen vaikutuksista kasvaa. Tätä kautta maanomistajat voivat löytää sopivia ratkaisuja helpommin ja kiinnostus kokeilla uusia keinoja voi kasvaa.

Toisaalta on myös tärkeää muistaa, että hyvä yhteistyö on molemminpuolista. Maanomistajat voivat helpottaa sähköverkkoyhtiöiden työtä luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa jakamalla tietoa esimerkiksi kiinteistöjensä luontotyypeistä, mahdollisista vieraslajeista ja yleisesti ajatuksista kehitystoimenpiteistä.

Yhteistyöllä kohti konkretiaa

Suurin osa maanomistajista ei kyselyn perusteella tiedä tällä hetkellä, mistä saa informaatiota luonnon monimuotoisuuden kehittämisestä sähköverkkoalueiden läheisyydessä. Sen takia on tärkeää löytää keinoja, joilla viestintää aiheesta voidaan parantaa.

Kun tietoisuutta saadaan jaettua eteenpäin, voidaan laadukkaalla yhteistyöllä päästä kohti konkreettisia ratkaisuja. Niiden avulla voidaan vaikuttaa positiivisesti maapallon ekologiseen tasapainoon, ja luonnon monimuotoisuuden säilymiseen.

Lähteet:

Biasotto, L. & Kindel, A. 2018. Power lines and impacts on biodiversity: A systematic review. Environmental Impact Assessment review 71. 110-119. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195925517304432?via%3Dihub

Caruna. 2023. Jakeluverkot mahdollistavat energiamurroksen. Viitattu 12.5.2024. https://caruna.fi/sites/default/files/docs/Caruna%20Jakeluverkot%20mahdollistavat%20energiamurroksen%202023.pdf

Energiateollisuus. 2022. Energia-alan biodiversiteettitiekartta. Viitattu 12.5.2024. https://energia.fi/wp-content/uploads/2022/06/Energia-alan_biodiversiteettitiekartta_FINAL.pdf

Lindberg, H. 2024. Luonnon monimuotoisuuden kehittäminen sähköverkkoalueilla – maanomistajien huomioiminen ja hyödyntäminen. Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051813131

Kuvan lähde: Caruna Mediapankki. Viitattu 18.5.2024. https://kuvapankki.caruna.fi/login