Tekstiilien uudelleenkäytöstä löytyy valtavaa potentiaalia – haasteena tehdä uudelleenkäytöstä helppo, houkutteleva ja saavutettava kulutusmuoto

10.06.2024

Tekstiilien uudelleenkäyttö on koko ajan suosiotaan nostava kulutusmuoto ja sillä on monia positiivisia vaikutuksia. Tekstiilien uudelleenkäyttöön liittyy kuitenkin haasteita, esimerkiksi ajan käytön tai saatavuuden suhteen. Usein kuluttaja valitsee helpoimman ja nopeimman tavan päästä itselle tarpeettomista tekstiileistä eroon tai ostaessa uusia.

Tekstiiliteollisuus tuottaa kasvavia määriä jätettä, sillä tekstiilien kulutus vain kasvaa, ja samalla haaskataan arvokkaita resursseja ja materiaaleja (Arnould ym. 2023, 35). Tekstiilijätettä voidaan ensisijaisesti vähentää, jos kuluttajat hankkisivat kohtuullisen määrän vaatteita ja muita tekstiileitä ja ne pysyisivät kierrossa mahdollisimman pitkään.

Tekstiilien käyttöiän pidentämisen on todettu olevan suorin keino tekstiiliteollisuuden ympäristöongelmien ratkaisuun. Tekstiilien kiertäessä mahdollisimman pitkään, uusien ostaminen vähenee. (Arnould ym. 2023, 35.) Tekstiilien uudelleenkäytöllä tarkoitetaan, että tuotetta tai tuotteen osaa käytetään uudelleen samaan tarkoitukseen, kuin mihin sen on alkuperäisesti suunniteltu (Suomen tekstiili ja muoti n.d).

Tällä hetkellä vain noin kaksi prosenttia kulutustavaroista menee uudelleenkäyttöön, vaikka kansainvälisen tutkimuksen mukaan potentiaalia olisi tuoteryhmän mukaan 10–20 prosenttia tai jopa 50 prosenttia. Vaatekaapeissa makaa käyttämättömänä jopa 66 prosenttia vaatteista. (Circwaste 2022.)

Uudelleenkäyttöä ja siihen liittyvää potentiaalia ei olla huomioitu riittävästi yhteiskunnallisessa kehittämisessä. Jätehuollossa on panostettu energian hyödyntämiseen ja materiaalien kierrätyksen organisointiin huomattavasti enemmän. (Circwaste 2022.)

Uudelleenkäytön moninaiset hyödyt

Ympäristökysymysten ohella uudelleenkäyttö tarjoaa muitakin positiivisia vaikutuksia. Se antaa työkaluja köyhyyden ja eriarvoisuuden poistamiseen, monille heikommin toimeentuleville kotitalouksille uudelleenkäyttö saattaa olla merkittävä tekijä talouden ja toimeentulon kannalta. Tarvittavat tavarat voidaan ostaa uusia tuotteita huomattavasti edullisemmin. (Circwaste 2022.)

Uudelleenkäyttö tarjoaa myös runsaasti työpaikkoja. Euroopan uudelleenkäyttötoimijoiden verkoston RREUSE mukaan uudelleenkäyttö tuottaa työtä 70 työpaikan verran 1000 materiaalitonnia kohden. Työpaikat ovat monenlaisia – töitä on niin matalan kynnyksen työpaikkoina kuin myös korkean asiantuntemuksen ja osaamisen vaativia työpaikkoja. Muun muassa pitkäaikaistyöttömien on mahdollista työllistyä uudelleenkäytön parissa. Suomessa uudelleenkäyttö ja kierrätys ovat yksi merkittävimmistä aloista, johon voi työllistyä tukityöllistämisen avulla. (Circwaste 2022.)

Uudelleenkäyttöön lisääntymisen hidasteita ja haasteita

Tässä opinnäytetyössä tehtiin kyselytutkimus tekstiilien uudelleenkäyttöön liittyen, ja se toi mukanaan erilaisia pohdintoja uudelleenkäyttöön liittyvistä haasteista ja myös onnistumisista. Tekstiilien uudelleenkäyttö on lähes jokaiselle suomalaiselle ainakin jollakin tavalla osa elämää. Osalle se tarkoittaa tarpeettomien tekstiilien myymistä eteenpäin, jollekin hyväntekeväisyyteen tekstiilien antamista tai käytetyn ostamista kirpputorilta.

Tekstiilien uudelleenkäyttö on lähes jokaiselle suomalaiselle ainakin jollakin tavalla osa elämää.

Kyselyn tuloksista pystyttiin päättelemään, että kuluttajia ajaa tekstiilien uudelleenkäytössä helppous. Tekstiilit viedään sinne, mihin ne on helpointa viedä ja mikä on helpoiten saatavilla. Sama koskee käytettyjen ostamista eli ostetaan sieltä, mistä ne ovat helpointa löytää. Uudelleenkäyttöä voisi siis lisätä parhaiten tuomalla palvelut kuluttajille helposti saatavile, kuten kauppoihin tai kauppakeskuksiin.

Tiettyjä vaatetyyppejä, kuten esimerkiksi juhlavaatteita, ostetaan kyselyn mukaan vain vähän, ja syynä saattaa olla niiden saatavuuden rajallisuus tai haastavuus. On vaikea tietää mihin liikkeeseen menee, jotta löytää itseään miellyttävän ja vielä oikeaa kokoa olevan juhlavaatteen. Helpompaa on mennä perinteiseen kauppaan, josta tietää löytävänsä hakemansa. Osalla syynä valita helpoin vaihtoehto on luultavimmin ajankäytön haasteet. Käytetyn myyminen ja uutena ostaminen vievät aikaa ja tämän helpottaminen ja teemasta keskustelu ovat tärkeitä toimenpiteitä, jotta tekstiilien uudelleenkäyttö lisääntyisi.

Myyminen ja lahjoittaminen ovat kyselyn mukaan suuremmassa suosiossa kuin käytetyn ostaminen. Ihanteellisessa tilanteessa nämä olisivat tasapainossa, mutta tällä hetkellä, kyselyn tuloksista päätellen, tuotteita myydään ja lahjoitetaan paljon suurempia määriä, kuin mitä tuotteille olisi ostajia.

Hyväntekeväisyyslahjoitukset ovat suosittu tapa laittaa vaatteet kiertoon. Yksi syy hyväntekeväisyysjärjestöjen suosiolle on niiden hyvä saavutettavuus ja helppous. Palvelu on kaikkien saatavilla ja jättöpisteitä ympäri Suomea. Tästä voitaisiin ottaa mallia myös muissa uudelleenkäytön palveluissa. Saatavuuden ja helppouden parantamisella voidaan saada vaatekuormaa jaettua tasapuolisemmin erilaisten palveluiden kesken.

Uudelleenkäyttöä tulisi tukea ja helpottaa mahdollisuuksien mukaan tulevaisuudessa. Parhaiten sen voi toteuttaa palveluiden helpottamisella ja saatavuuden parantamisella. Kuluttajien osuus uudelleenkäytön lisääntymiseen on avainasemassa. Lisäämällä tietoisuutta ja houkuttelemalla kuluttajia uudelleenkäyttöön, niin myymisen kuin ostamisen saralla, saadaan uudelleenkäytöstä koko hyöty irti.

Kuvan lähde: Pixapay

Lähteet

Lehtinen, E. 2024. Tekstiilien uudelleenkäyttö Suomessa : kuluttajatutkimus vaatteiden, jalkineiden ja asusteiden uudelleenkäytöstä – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Arnould, E.; Berg, A.; Frisk, M.; Heiskanen, E.; Korsunova, A.; Kuure, S.; Laakso, S.; Lammi, M.; Matschoss, K.; Mykkänen, J.; Myllärniemi, J.; Posti, M.; Repo, P.; Rinkinen, J.; Råberg, M.; Shove, E. & Uusitalo, O. 2023. Kuluttajat kiertotaloudessa. Ympäristöministeriön julkaisuja 2023:5. Ympäristöministeriö. Viitattu 2.6.2024. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/164630

Suomen tekstiili & muoti n.d. Kiertotalouden termi tutuiksi. Viitattu 2.6.2024 https://www.stjm.fi/palvelut-ja-tietoa-yrityksille/tekstiilien-kiertotalous/kiertotalouden-termit-tutuiksi/

Circwaste. 2022. Uudelleenkäytössä piilee valtava potentiaali. Viitattu 2.6.2024 https://www.circwaste.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Uutiset/Uudelleenkaytossa_piilee_valtava_potenti(64149)