lääketehtaan työntekijä

Tuotannossa ilmenevien hukkien selvittäminen- sekä niiden mahdollinen eliminointi

28.04.2023

Tuotettaessa mitä tahansa tuotetta prosessissa muodostuu hukkaa ja hävikkejä. Hukkaa ja hävikkejä muodostuu tuotannossa sekä koneen toiminnasta että sen ympärillä olevista työtehtävistä. Näihin perehtymisen lisäksi on hukan määrittämisessä otettava huomioon työntekijöiden toimintamallit tuotannossa.

Tämän hetken tavoitteena tuotannossa on tehokkuuden kasvattaminen ja samalla kustannusten laskeminen. Tähän jokainen yritys pyrkii oman strategiansa avulla. Useimmiten tehokkuutta kasvatetaan teknologiaa parantamalla, uusia tuotantolaitteita hankkimalla, sekä muuttamalla tuotantoprosessia tehokkaammaksi. Kuitenkin näiden lisäksi on huomio kiinnitettävä jo olemassa olevaan prosessiin, sen optimoimiseen, sekä erityisesti siinä olevien hukkien ja hävikkien poistamiseen.

Hukkien määrittämiseen liitetään usein lean-ajattelu, jonka ideana on poistaa tuotannosta kaikki lisäarvoa tuottamaton aika. Ideana on tunnistaa ja eliminoida lisäarvoa tuottamattomat vaiheet nopeasti ja tehokkaasti, pienentää kustannuksia ja parantaa laatua. Lean-ajattelun mukaan tuotannon hukat jaetaan kahdeksaan eri muotoon:

  • Tarpeeton liike
  • Virheet
  • Varastointi
  • Tarpeeton kuljettaminen
  • Odottaminen
  • Ylituotanto
  • Yliprosessointi
  • Ihmisten potentiaalin käyttämättä jättäminen

Nämä edellä mainitut hukat sisältävät vaiheita itse prosessista ja sen ympärillä olevista vaiheista, kuten varastoiminen. Tuotannossa olevat hävikit sen sijaan ovat aina koneen toiminnasta muodostuvia hukkia. Nämä hävikit kulkevat usein termillä six big losses, kuusi suurta hävikkiä:

  • Konerikot
  • Odottaminen
  • Mikrostopit
  • Linjan suoritusnopeus
  • Virheelliset tuotteet
  • Uudelleenprosessoitavat tuotteet

Työn tavoite oli antaa parempi ja tarkempi kuva erään primääripakkauslinjan toiminnasta. Selvitys tehtiin keskisuureen lääkeyritykseen ja se tuki yrityksen tavoitteita hukan pienentämisessä. Pyrkimyksenä oli saada tuntemattomat hukat selville, sekä tarkempaa kuvaa tutkittavan linjan toiminnasta uudelleenprosessoitavien tuotteiden osalta.

Hukkien ja hävikin määrittelemisen jälkeen suunnattiin katse tuotannon prosessiin. Tarkastelun kohteina oli primääripakkauksen eri työvaiheet, sekä tuotannon kirjausohjelman käyttö. Tämän jälkeen alettiin määrittää primääripakkausprosessista olevia tuntemattomia hukkia ja näiden hukkien määrää ja laajuutta, sekä perehtymään paremmin juuri uudelleenprosessoitujen tuotteiden muodostumiseen.

Käytännön selvitykset osana työtä

Parhaimman tuloksen selvitykseen saa itse tutkittavalta linjalta. Prosessin seuraamisen ja perinteisen kasvokkain tapahtuvan keskustelun lisäksi suoritettiin anonyymi kysely, johon primääripakkauskoneella työskentelevät koneenhoitajat vastasivat. Näiden lisäksi suoritettiin työpyyntö, jolla seurattiin uudelleenprosessoitavien tuotteiden määrää primääripakkauskoneella tietyn ajan. Selvityksessä suurimmaksi löydöksi paljastui mahdollisen kontrollirajan luominen linjalle.

Pakkausten lukumäärän seurannan tuloksissa havaittiin mahdollinen kehitysidea. Kuten kuvasta 1 voi havaita erän numero 4 dominoivan tilastoa yli muiden. Tämä tuotteiden määrän hetkellinen nousu johtui koneenosan toimintahäiriöstä. Alla olevat ovat kaaviot uudelleenprosessoitujen tuotteiden suhteellisesta määrästä erää kohden. Näistä voi havaita normaali tilanteessa määrän pysyvän alle 0.5 % ja häiriö tilanteessa nousevan korkeammalle. Tästä olisi mahdollista kehittää kontrolliraja linjalle.

Tämä tarkoittaa sitä, mikäli uudelleenprosessoitavien tuotteiden eräkohtainen määrä ylittää 0.5 % on asiaan perehdyttävä ja mahdollinen poikkeaman syy selvitettävä ja korjattava. Tällaisella toiminnalla tuotannon vaihteluihin ja erikoistilanteisiin saataisiin puututtua paremmin, sekä mahdolliset ongelmat korjattua tukien tuotannon potentiaalin paranemista. Tarkemmat kartoituksessa käytetyt menetelmät sekä tulokset on mahdollista lukea opinnäytetyöstä.

Lähteet:

Vettenranta, A. 2023. Primääripakkauslinjalta muodostuvien hukkien kartoitus – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Hanhela, T. 2010, Lääkkeistä terveyttä? Kaikki mitä sinun tulee tietää lääkealasta ja vähän muuta. Helsinki: Lääketietokeskus Oy.

Shkmot, N. 2017, The 8 wastes of Lean. The Lean Way Blog. Viitattu 17.11.2022. Saatavilla sähköisesti: https://theleanway.net/The-8-Wastes-of-Lean

Haldan Consulting 2023, The six big losses. Viitattu 16.2.2023. Saatavilla sähköisesti: https://www.haldanmes.com/detail/i/the-six-big-losses