Tuote palveluna -mallin ilmastovaikutusten arviointi

06.06.2022

Tekstiili- ja muotiteollisuudesta aiheutuu enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin lento- ja laivaliikenteestä yhteensä (LAB-ammattikorkeakoulu 2020). Tekstiilikuitujen ja materiaalien tuotanto sekä tekstiilien käyttövaihe ovat vaateteollisuuden merkittävimmät päästölähteet. Näitä päästöjä voisi kuitenkin vähentää korvaamalla puuvilla ja polyesteri kierrätyskuiduilla ja uusilla kuituinnovaatioilla (Suomen Tekstiili & Muoti 2021). Vaateteollisuuden päästöjen vähentämiseen voitaisiin vaikuttaa myös vaatteiden vuokrauksella, mikä pidentäisi vaatteiden käyttöikää ja kestävyyttä sekä vähentäisi luonnonvarojen ylikuluttamista.

Kiertotalouden mukainen liiketoiminta voi edistää päästöjen vähentämistä. Kiertotalouden tuote palveluna -liiketoimintamallissa asiakas saa tuotteen käyttöönsä palveluna, jolloin tuotteen omistajuus säilyy sitä tarjoavalla yrityksellä. Kiertotalous perustuu pohjimmiltaan jätteen ja saastumisen vähentämiseen, tuotteiden ja materiaalien kierrätettävyyteen ja kierrätykseen sekä luonnon uudistamiseen. Tavoitteena on, ettei jätettä synny, vaan materiaalit kiertävät ja niille löytyy aina uusi käyttökohde. (Ellen MacArthur Foundation n.d.)

Tuote palveluna -mallissa vaate voi toimia palveluna. Periaatteena on uudistaa käsitys vaatteiden tuotannosta, ostosta, käytöstä sekä hävittämisestä ja määritellä vaatteille uusi merkitys. Vaate palveluna -mallissa asiakas hankkii vaatteeseen käyttöoikeuden maksamalla esimerkiksi vuokrausmaksun. Kun asiakas ei enää tarvitse vaatetta, palauttaa hän vaatteen takaisin sen omistajalle eli tuotetta vuokranneelle yritykselle.

Moni on jo saattanut vuokrata juhlapukuja tai -vaatteita tai käyttää töissä työvaatteita, jotka työnantaja on vuokrannut työvaatteita tarjoavalta yritykselta. Myös arkikäyttöön on nykyään mahdollista vuokrata vaatteita erilaisten vaatelainaamojen myötä. Esimerkkejä vaatteita palveluina tarjoavista yrityksistä ovat mm. Vaatepuu, Bonic fashion rental ja Touchpoint.

Millaisia päästöjä tuote palveluna -mallista syntyy?

Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa PaaS Pilots – Product as a Service pilots -hankkeessa pilotoitiin kiertotalouden liiketoimintaa, jossa ostamisen sijaan asiakkaat hankkivat tuotteisiin käyttöoikeuden esimerkiksi vuokraamalla. Pure Waste pilotoi hankkeessa arkivaatteiden vuokrauspalvelua, jossa asiakas saa kuukausimaksua vastaan vuokrata tietyn määrän vaatteita, joita asiakas käyttää ja pesee normaalisti vuokrausaikansa aikana.

Pure Wasten pilotin avulla päästiin tarkastelemaan joitakin vaatteen elinkaaren aikana syntyviä päästöjä vaatteen vuokrauskerran ajalta. Täydellinen elinkaari käsittää materiaalien hankinnan luonnosta, niiden prosessoinnin ja kuljetuksen sekä tuotteen valmistuksen, jakelun, käytön, uudelleenkäytön, huollon, kierrätyksen ja hylkäämisen (Suomen ympäristökeskus 2022). Päästölaskelmassa ei voitu käsitellä koko elinkaarta vaan laskelmassa otettiin huomioon vaatteen tuotanto, varaston lämmitys ja sähkö sekä asiakkaan kulkutapa hänen hakiessaan ja palauttaessaan vuokraamansa vaatteen.

Laskelman perusteella vaatteen kuljetuksesta aiheutui palvelun suurimmat päästöt. Kuljetuspäästöjen suuruus riippuu siitä, noutaako ja palauttaako asiakas vaatteen autolla, linja-autolla vai pyörällä/jalan. Päästölaskelmasta huomataan, kuinka iso merkitys koko elinkaaren vaiheiden päästöjen laskemisessa on, jotta voitaisiin todentaa tuote palveluna -mallin ympäristövaikutuksia ja vertailla niitä lineaariseen osta, käytä ja hävitä -malliin.

Tuote palveluna -mallilla pyritään vaatteiden käyttöiän pidentämiseen. Käyttöiän pidentämisellä pystyttäisiin vaikuttamaan vaatteiden tuotantoon, tekstiilijätteen määrään, tuotannossa syntyviin päästöihin sekä vaatteiden valmistukseen kestävämmistä materiaaleista. Vaatteiden tarpeen vähentämisellä on mahdollista hillitä luonnonvarojen kulutusta, kun useampi vaate pääsee aktiiviseen käyttöön.

Artikkeli pohjautuu Sanni Kaasalaisen opinnäytetyöhön Tuote palveluna -mallin ympäristövaikutusten arviointi, 2022.

PaaS Pilots – Product as a Service pilots -hankkeessa olivat mukana Turun ammattikorkeakoulu, LAB-ammattikorkeakoulu ja VTT. Hanketta rahoitti Sitra.

Lähteet:

Ellen MacArthur Foundation n.d. Circular economy introduction. Viitattu 2.6.2022. https://ellenmacarthurfoundation.org/topics/circular-economy-introduction/overview

LAB-ammattikorkeakoulu 2020. Vaateteollisuuden kasvihuonekaasupäästöistä yli 40 prosenttia olisi ratkaistavissa kuluttajien valinnoilla. Viitattu 20.4.2022. https://lab.fi/fi/uutiset/vaateteollisuuden-kasvihuonepaastoista-yli-40-prosenttia-olisi-ratkaistavissa-kuluttajien

Suomen Tekstiili & Muoti 2021. Noin puolet suomalaisen tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöistä voitaisiin välttää tuplaamalla tuotteiden käyttöikä. Viitattu 2.6.2022. https://www.stjm.fi/uutiset/noin-puolet-suomalaisen-tekstiili-ja-muotialan-ilmastopaastoista-voitaisiin-valttaa-tuplaamalla-tuotteiden-kayttoika/