Akuutti vatsa – hätätilapotilaan tunnistaminen kentällä

09.01.2025

Akuutilla vatsalla tarkoitetaan voimakasta ja äkisti alkanutta vatsakipua, joka vaatii yleensä kirurgista hoitoa. Akuutin vatsan mahdollisia aiheuttajia on useita, ja osa niistä voi olla hengenvaarallisia, ja jopa puolet päivystyksellisistä potilaista päätyy leikkaukseen. Ensihoitajan tulee tunnistaa kriittinen potilas, jotta potilas pääsee ajoissa oikeaan hoitoon.

Vatsakipupotilas ensihoidossa on sikäli haastava potilasryhmä, että useiden vatsakipua aiheuttavien sairauksien ja vaivojen diagnosoiminen vaatii kuvantamista ja laboratoriotutkimuksia, joita ei ole mahdollista toteuttaa sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa. Siksi tutkimisessa korostuu kattava anamneesi, vitaalielintoimintojen mittaus sekä vatsan palpointi.

Potilaan tutkiminen ja erotusdiagnostiikka

Vatsakipupotilasta tutkitaan ABCDE-kaavan mukaisesti, kuten muitakin potilaita. Peruselintoimintojen häiriöt tulee tunnistaa ajoissa, jotta hoito ei viivästyisi. Vatsakipupotilaan tärkein yksittäinen tutkimus on vatsan palpaatio. Vatsalta tunnustellaan esimerkiksi kivun sijaintia ja paineluarkuutta, sekä vatsalihasten jännittymistä. Kivun sijainti ja palpaatioarkuus antaa jo viitteitä kivun aiheuttaneesta elimestä, esimerkiksi appendisiitista johtuva kipu on yleensä paikallistunut oikealle alavatsalle, ja vatsakalvontulehduksessa vatsalihakset ovat kauttaaltaan jännittyneet. (Siironen & Kirves 2021) Vatsakipupotilaan perustutkimuksiin kuuluu aina myös EKG sydänperäisten syiden selvittämiseksi tai poissulkemiseksi. (Alanen ym. 2012)

Akuutista vatsasta kärsivän potilaan aikakriittisimpiä ongelmia ovat massiiviset sisäiset verenvuodot esimerkiksi vatsa-aortan aneurysman dissekaation seurauksena, sekä tulehdustilasta johtuva septinen sokki. Kummassakin tapauksessa hälytysmerkkinä on verenkierron vajaus, joka ilmenee matalana verenpaineena sekä kohonneena sykkeenä ja yleistilan äkillisenä heikentymisenä. Hoitolinja on kuitenkin hyvin erilainen, sillä siinä missä septistä potilasta tulee nesteyttää aggressiivisestikin, vuotopotilaalla kristalloidien antamisen tulee olla hyvin varovaista, jottei vuotoa lisätä ja veren hapenkuljetuskykyä heikennetä. Erotusdiagnoosissa korostuu infektio-oireiden, kuten kuumeen huomioiminen, sekä vatsan palpaatio. Mikäli vatsaonteloon on vuotanut suuria määriä verta, vatsa voi olla pinkeä ja pömpöttävä, tosin vatsaontelon suuresta tilavuudesta johtuen nämä muutokset tulevat yleensä viiveellä. (Siironen & Kirves 2021)

Ensihoitajan rooli akuutti vatsa -potilaan hoidossa

Vaikka suurin osa päivystyksellisistä akuutti vatsa -potilaista hakeutuu päivystykseen muuta reittiä kuin ensihoidon kuljettamana, on potilasryhmä kuitenkin verrattain yleinen ensihoidossakin. Ensihoitajan täytyy usein tyytyä epätarkkaan työdiagnoosiin ja rajattuun keinovalikoimaan potilaan hoitamiseksi, sillä suuressa osassa vatsakiputapauksista potilas hyötyy lähinnä nopeasta kuljetuksesta kuvantamiseen ja leikkaussaliin. Hätätilapotilaalla hoito on yleensä peruselintoimintojen turvaamista, sekä oireiden kuten kivun ja pahoinvoinnin lääkkeellistä ja lääkkeetöntä hoitoa. (Tolonen & Salminen 2023)

Vaikka potilaalla olisi aikaisempaa sairaushistoriaa, joka sopii nykyiseen oirekuvaan, täytyy ensihoitajan kuitenkin tutkia potilas huolellisesti, eikä tyytyä ns. ilmiselvään ratkaisuun. Esimerkiksi alkoholismia sairastavan potilaan kivut voidaan tulkita herkästi maksa- tai haimaperäisiksi, mutta aiheuttaja voikin olla sydänperäinen. Epäselvissä tapauksissa tulee myös herkästi konsultoida ensihoitolääkäriä tai erikoisalapäivystäjää alueellisten ohjeiden mukaisesti.

Artikkeli pohjautuu Theseuksessa julkaistuun opinnäytetyöhön: Josef Koponen & Robin Singh (2024): Akuutti vatsa ensihoidossa – Itseopiskelumateriaali ensihoitajaopiskelijoille.

Lähteet

Alanen, P.; Jormakka, J.; Kosonen, A. & Saikko S. 2016. Oireista työdiagnoosiin. Helsinki: Sanoma Pro Oy

Karlsson, S. 2022. Sepsiksen diagnostiikka ja alkuhoito. Peruselintoimintojen häiriöt ja niiden hoito. Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 20.12.2024 https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/aho/article/phh00355

Siironen, P. & Kirves, H. 2021. Akuutti vatsa. Ensihoito. 8. uudistettu painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy

Tolonen, M. & Salminen, P. 2023. Akuutin vatsan ensiarvio, syyt ja hoitopaikan valinta. Akuuttihoito-opas. Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 20.12.2024 https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/aho/article/aho01775?toc=1122955

Artikkelikuva: Ian Taylor, Unsplash