Voiko potilasta hoitaa tuntematta välineitään? – Laiteosaaminen potilasturvallisuuden edistäjänä

10.10.2024

Ensihoidon käytössä on useita potilaan tutkimiseen, hoitoon ja siirtämiseen tarkoitettuja välineitä ja laitteita. Näiden tunteminen ja oikeaoppinen käyttö ovat potilaan kannalta elintärkeitä taitoja etenkin, kun ensihoitajan työskentelyolosuhteet ovat haasteellisia ja tilanteet muuttuvat nopeasti.

Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä tuotettiin kuva- ja videomateriaalia ambulanssin välineistä sekä selvitettiin niiden oikeaoppisen käytön ja potilasturvallisuuden välistä yhteyttä. Kuva- ja videomateriaalia tullaan käyttämään digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiseen ja lisätyn todellisuuden hyödyntämiseen ensihoitoa koskevissa simulaatioharjoituksissa.

Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä. Opinnäytetyössä kuvattiin ajankohtaisiin ja monipuolisiin lähteisiin sekä kuvamateriaaliin pohjautuen ensihoitajien käytössä olevat laitteet, ja tarkasteltiin niiden käytön hallinnan merkitystä potilasturvallisuuden näkökulmasta. Kokonaisuuteen kuului myös ambulanssin happijärjestelmän kuvaus ja siihen liittyvä opetusmateriaali.

Potilaan systemaattiseen tutkimiseen käytettyjen välineiden hallinta potilasturvallisuuden näkökulmasta

Potilasturvallisuus on keskeinen osa laadukasta terveydenhuoltoa, ja laitteiden ja välineiden oikeaoppinen ja turvallinen käyttö on osa potilasturvallisuutta. Potilasturvallisuudella tarkoitetaan terveydenhuollossa työskentelevien toimintatapoja, joilla pyritään varmistamaan turvallinen hoito kaikille. (EU-terveydenhoito 2024; Potilasvakuutuskeskus 2024; Sosiaali- ja terveysministeriö 2024.)

Potilaan kohtaaminen ensihoidossa noudattaa pääsääntöisesti tiettyä protokollaa. Kaikki potilaat tutkitaan systemaattisesti ja kokonaisvaltaisesti välineitä hyödyntäen. Esimerkiksi monitoridefibrillaattoria käytetään verenpaineen, sykkeen ja happisaturaation mittauksessa, sydänfilmin ottamisessa sekä elvytystapauksessa sydäniskurina. Jokaisessa näistä toimenpiteistä ensihoitajan tulisi tietää tarkalleen miten mitäkin laitteen ominaisuutta tulisi käyttää, jotta hoito olisi mahdollisimman turvallista potilaalle.

Ensihoidossa kaikki käytettävät välineet voidaan jaotella seuraavasti:

  • Tutkimisvälineet
  • Hengityksen hoitovälineet
  • Vammojen hoitovälineet
  • Tuentavälineet
  • Siirto- ja kuljetusvälineet

Hapen käytön kulmakivet

Samalla, kun happi on ensihoidossa lääke, kuuluvat happijärjestelmä, erityisesti happipullot ja -maskit, myös ambulanssin välineisiin. Hapen käyttöön liittyy useita turvallisuusriskejä, koska pullot ovat hyvin herkkiä kolhuille ja aiheuttavat öljyn ja rasvan kanssa räjähdysvaaran. Näiden vuoksi hapen säilytykseen ja kuljetukseen liittyy ohjeita, joiden laiminlyönti aiheuttaa mahdollisen vaaran kaikille ambulanssissa olijoille.

Hapen käytön turvallisuuden varmistamiseksi ensihoitajan tulee noudattaa seuraavia ohjeita:

  • Ambulanssissa happipullot täytyy olla aina asianmukaisesti kiinnitettynä.
  • Hapen käytön ulkopuolella pullon venttiilien on oltava suljettuna.
  • Hapen käytön aikana sen läheisyydessä ei saa tehdä avotulta tai polttaa tupakkaa.

(Linde Healthcare 2020; Fimea 2024, Woikoski 2024.)

Mihin osaamisen laiminlyönti voi johtaa?

Hoitovälineiden oikeanlaisella käytöllä voidaan vähentää potilaalle aiheutuvia haittatapahtumia. Hoitovälineitä on aina käytettävä valmistajan ohjeiden mukaisesti, ja vain siihen käyttötarkoitukseen, mihin ne on suunniteltu. (Corrigan ym. 2000; Nadar 2023.)

Ambulanssin välineiden käytön osaamista pidetään työpaikoilla yllä erilaisilla työvuorokoulutuksilla ja osaamista myös testataan työpaikasta riippuen säännöllisesti. Näin voidaan varmistaa, että tosipaikan tullen ensihoitajan osaaminen on vaadittavalla tasolla. Harjoittelun ja oman osaamisen kehittämisen laiminlyönnillä voi olla vakaviakin seurauksia niin potilaalle kuin ensihoitajalle itselleenkin.

Hoitovälineiden käytön heikolla osaamisella on suora vaikutus potilasturvallisuuden vaarantumiseen. Alla joitakin esimerkkejä:

  • Monitoridefibrillaattorin viivästynyt käyttö elvytystilanteessa heikentää sydänpysähdyspotilaan selviytymisennustetta
  • Epäergonominen ja virheellinen potilaan siirtovälineiden käyttö vaarantaa sekä potilaan että hoitajan turvallisuutta; paarit saattavat väärin käytettynä rikkoutua tai kaatua.
  • Henkeä uhkaava verenvuoto vaatii nopeaa toimintaa, jolloin kiristyssiteen oikeaoppinen käyttö on ratkaisevaa vuodon hillitsemiseksi

Opinnäytetyön tuotos koostuu yhteensä 294 valokuvasta sekä seitsemästä videosta. Tuotokseen on kuvattu jokainen ambulanssin väline ja laite, sekä ambulanssia yleisesti. Videot on kuvattu happijärjestelmän toiminnasta, ja niihin liitetystä opetusmateriaalista koskien hapen turvallista käyttöä ambulanssissa.

Lähteet:

Corrigan, J., Donaldson, M. & Kohn, L. 2000. To Err is Human: Building a Safer Health System. Viitattu 22.9.2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK225188/  

EU-terveydenhoito. 2024. Potilasturvallisuus Suomessa. Viitattu 23.9.2024. https://www.eu-terveydenhoito.fi/hoitoon-ulkomailta-suomeen/nain-kaytat-terveyspalveluja-suomessa/potilasturvallisuus-suomessa/

Fimea. 2024. Conoxia valmisteyhteenveto. Viitattu 22.9.2024. http://spc.nam.fi/indox/english/html/nam/humspc/1/26357711.pdf

Linde Healthcare. 2020. CONOXIA® Lääkkeellisen hapen käyttöopas. Viitattu 22.9.2024.  https://www.linde-healthcare.fi/fi/images/FI_Conoxia_Handbook_2020-09_tcm633-116875.pdf

Nadar, Y. 2023. Safety Guidelines for Medical Equipment: Ensuring the Well-being of Patients. Viitattu 23.9. 2024. https://tentabs.in/blogs/news/safety-guidelines-for-medical-equipment-ensuring-the-well-being-of-patients#:~:text=Medical%20equipment%20safety%20involves%20cleansing,failure%20and%20improve%20patient%20safety.

Potilasvakuutuskeskus. 2024. Potilasturvallisuuden kehittäminen. Viitattu 22.9.2024. https://www.pvk.fi/terveydenhuolto/potilasturvallisuus/terveydenhuollon-rooli/

Sosiaali- ja terveysministeriö. 2024. Asiakas- ja potilasturvallisuus. Viitattu 22.9.2024. https://stm.fi/asiakas-ja-potilasturvallisuus

Woikoski. 2024. Happi. Viitattu 22.9.2024. https://www.woikoski.fi/hitsaus/hitsauskaasut/happi.html