Osgood-Schlatter ja Severin tauti – Fysioterapia lasten ja nuorten apofysiittien hoidossa
Apofysiitti on kasvuiässä ilmenevä luun rasitusvamma, joka voi esiintyä alaraajoissa, yläraajoissa tai rangan alueella isojen lihasten kiinnityskohdissa (Pajulo & Syvänen 2021, 647). Apofysiitti syntyy kasvavan luun kasvutumakkeisiin luun kasvualueilla eli apofyyseissa (Myllyniemi 2021, 175; Heinonen & Kujala 2001).
Luun kasvualueet ovat rustoa ja ovat siten selkeästi luutunutta luuta hennonpaa. Lihasten jänteet ovat kasvavaa luuta selvästi vahvempia, mutta luukudos kasvaa lihaksia ja jänteitä nopeammin, minkä seurauksena luun kasvaessa jänteiden veto aiheuttaa luuhun vetokuormituksen. (Saarikoski 2024; Heinonen & Kujala 2001.)
Jatkuva vetokuormitus aiheuttaa luuhun niin sanottuja mikrotraumoja, jotka aiheuttavat kasvavaan luuhun tulehdustilan ja sitä myöden kipua jänteen kiinnityskohdan alueelle. Usein apofysiitit esiintyvät urheilevilla kasvuikäisillä lapsilla ja nuorilla, jolloin jänteiden vetolujuus urheilun aikana kasvaa ja siten luuhun syntyy jatkuvaa vetosuuntaista kuormitusta (Heinonen & Kujala 2001; Pajulo & Syvänen 2021).
Osgood-Schlatter ja Severin tauti
Osgood-schlatter ja Severin tauti ovat tavallisimmin lapsilla ja nuorilla esiintyvät apofysiitit (Saarikoski ym. 2023; Smith & Varacallo 2023; Smith & Varacallo 2024). Osgood-Schlatter on polven apofysiitti, jossa sääriluun kyhmyyn (tuberositas tibiae) kiinnittyvä patellajänne aiheuttaa vetokuormituksen polven alaosaan. Severin tauti on taas kantaluun takaosassa esiintyvä apofysiitti, jossa vetokuormituksen aiheuttajana on akillesjänne. (Saarikoski ym. 2023; Ahola ym. 2019.)
Alaraajojen apofysiiteille altistavia tekijöitä ovat yksipuolinen liikunta, toistuva jänteen venytys ja vetokuormitus luun kasvualueella sekä fyysisen kuormituksen muutokset esimerkiksi lapsen aloittaessa liikuntaharrastuksen tai lapsen harrastusmäärien kasvaessa. Erityisesti urheilulajit, joissa alaraajoille kohdistuu suuria määriä iskutusta juoksun ja hyppimisen muodossa, altistavat alaraajojen apofysiiteille. Lisäksi kasvuikään kuuluvalla kasvupyrähdyksellä on suuri vaikutus apofysiittien syntyyn. (Pajulo & Syvänen 2021; Saarikoski ym. 2023.)
Osgood-Schlatterin osalta reiden etu- ja takaosan lihasten tai lonkan koukistajalihasten kireys aiheuttaa tavallista suuremman vetokuormituksen sääriluuhun ja siten toimii merkittävänä tekijänä osgood-schlatterin syntyyn sekä myöhemmin sen parantumiseen. Samalla periaatteella Severin taudissa akillesjänteen ja pohjelihasten kireys kasvattaa kantaluun takaosaan syntyvää vetolujuutta altistaen Severin taudin syntyyn. (Smith & Varacallo 2023; Smith & Varacallo 2024.)
Osgood-Schlatterin ja Severin taudin oireet
Apofysiittien synnyttämään oirekuvaan kuuluvat jänteen kiinnityskohdan alueella esiintyvä kipu sekä luuturvotus. Usein luuhun jänteen kiinnitysalueelle muodostuu selkeä kohouma, jossa esiintyy palpaatioarkuutta. Severin taudissa palpaatioarkuus esiintyy usein kantaluun takaosassa ja palpoiden myös kantaluun lateraali- ja mediaalisivuilla. Osgood-schlatterissa turvotus ja kipu paikantuvat patellajänteen kiinnityskohtaan sääriluun kyhmyyn. (Pajulo & Syvänen 2021, 651; Saarikoski ym. 2023.)
Apofysiitin aiheuttamat oireet voivat vaihdella kasvun myötä ja joissakin tapauksissa myös uusiutua. Joillakin lapsista ja nuorista oireet voivat helpottaa jo parin viikon aikana, kun taas toisilla oireet kestävät kuukausista vuosiin. Apofysiittien ollessa kasvuikään liittyviä rasitusvammoja, parantuvat ne tavallisesti viimeistään kasvuiän päättymisen myötä kasvulevyjen sulkeuduttua. (Ahola ym. 2019.)
Apofysiittien hoito ja kuntoutus
Apofysiittien kuntoutus on yksilöllinen prosessi. Päivittäisen liikunnan aiheuttaman kuormituksen säätely on olennaisessa roolissa oireiden hoidossa. Kuormituksen säätelyssä lapsi tai nuori vähentää hetkeksi sellaista rasitusta, joka provosoi apofysiitin aiheuttamaa kipua. Tällä voidaan tarkoittaa esimerkiksi iskutuksen eli hyppyjen ja juoksun vähentämistä tai kokonaan niiden tauottamista. Iskutusta sisältävä kuormitus on tärkeää korvata liikuntamuodolla, jossa jänteen vetokuormitus on vähäisempää eikä provosoi apofysiitin aiheuttamaa kipua. Jos kuormituksen tauottaa kokonaan ja kaikki liikunta jää tauolle, voi harjoituksiin palaaminen tai liikunnan aloittaminen uudelleen aiheuttaa herkemmin samankaltaista vaivaa tai mahdollisesti jonkin muun rasitusperäisen vamman. (Ahola ym. 2023; Saarikoski ym. 2023.)
Osgood-Schlatterissa sekä Severin taudissa olennaisessa osassa on vamman kuntoutus fysioterapian avulla. Fysioterapiassa asiakkaan kanssa voidaan yhdessä pohtia vammaan altistavia tekijöitä sekä jatkossa ennaltaehkäistä samankaltaisia rasitusvammoja.
Apofysiittien kuntoutuksessa on otettava huomioon luun kasvualueelle kiinnittyvien lihasten kireydet sekä voimatasot. Osgood-Schlatterissa huomio on tärkeä kiinnittää reiden etu- ja takaosan sekä lonkan alueen lihasten kireyksiin sekä voimatasoihin. Severin taudin kuntoutuksessa olennaisessa roolissa ovat pohjelihasten, akillesjänteen ja kantakalvon kireyden vähentyminen sekä pohjelihasten vahvistuminen. (Ahola ym. 2023.) Apofysiittien kohdalla lihaksia vahvistavat harjoitteet on hyvä aloittaa isometrisilla harjoitteilla, jolloin lihaksen pituus pysyy jatkuvasti samana ja siten luuhun ei kohdistu suurta muuttuvaa vetokuormitusta.
Rasitusvamman jälkeinen kuntoutus pitää sisällään myös urheiluun ja päivittäiseen liikuntaan palaamisen. Paluu aikaisemmalle kuormitustasolle on tärkeää tehdä asteittain, säädellen alkuun harjoittelun kuormitustasoa. Tämä mahdollistaa luun sekä muiden kudosten tottumisen pikkuhiljaa kasvavaan kuormitukseen ja sen myötä pystytään ennaltaehkäisemään urheiluun palaamisen aikana myös muita rasitusvammoja. (Saarikoski ym. 2023.)
Lähteet:
Ahola, J.; Vasankari, T.; Nietosvaara, Y.; Mattila, M. & Haara, M. 2019. Duodecim. Kasvuikäisten rasitusvammat. Viitattu 24.10.2024 https://www.duodecimlehti.fi/duo15199
Heinonen, O. J. & Kujala, U. M. 2001. Duodecim. Kasvuikäisen urheilijan ongelmat. Viitattu 24.10.2024 https://www.duodecimlehti.fi/duo92159
Myllyniemi, J. 2021. Luuvammat. Teoksessa Pasanen, K.; Haapasalo, H.; Halén, P. & Parkkari, J. 2021, Urheiluvammojen ehkäisy, hoito ja kuntoutus (s.175). VK-Kustannus.
Pajulo, O. & Syvänen, J. 2021. Lasten ja nuorten tyypilliset urheiluvammat. Teoksessa Pasanen, K.; Haapasalo, H.; Halén, P. & Parkkari, J. 2021, Urheiluvammojen ehkäisy, hoito ja kuntoutus (ss. 647, 651). VK-Kustannus.
Saarikoski, R.; Hyytiä, S. & Väyrynen, P. 2023. Lasten alaraajoissa ilmenevät rasitusvammat ja vammojen ehkäisy. Teoksessa Jalkaterveys. Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 24.10.2024
Saarikoski, R. 2024. Alaraajan ja jalkaterän luuston ja pehmytkudosten kehittyminen. Duodecim Terveyskirjasto. Viitattu 24.10.2024 https://www.terveyskirjasto.fi/tju00130
Smith, J. M. & Varacallo, M. 2023. Osgood-Schlatter Disease. Viitattu 24.10.2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441995/
Smith, J. M. & Varacallo, M. 2024. Sever Disease (Calcaneal Apophysitis). Viitattu 24.10.2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441928/
Suominen, N. 2024. Osgood-Schlatter.
Suominen, N. 2024. Severin tauti.