Desinfioinnin vaikutus purentakiskomateriaalien taivutuslujuuteen
Purentakisko kuuluu puhdistaa joko hammas- tai proteesiharjalla käyttäen vettä, astianpesuainetta tai proteesille tarkoitettua puhdistusainetta. Tämä tulisi tehdä päivittäin käyttöönoton tai säilytyksen yhteydessä. Tarvittaessa kiskon voi myös upottaa apteekista ostettuun puhdistusnesteeseen tai vesi-etikka-liuokseen.
Purentakiskojen ja proteesien puhdistamiseen tarjottu ohjeistus on suun terveyden aloilla melko yhdenmukaista. Hammaslääkäriasemien ja muiden suun terveydenhuoltoon erikoistuvien yritysten julkaisemat potilasohjeet sisältävät laajalti saman yksinkertaisen ohjeistuksen hammaskojeiden puhdistukseen. Huomattavan monessa potilasohjeessa varoitetaan hammaskojeita vaurioittavista puhdistusmenetelmistä kuten keittämisestä, hammastahnalla harjaamisesta tai astianpesukoneessa pesemisestä.
Vaihtoehtoisten desinfiointiaineiden vaikutus purentakiskojen mekaanisiin ominaisuuksiin
Hammaslaboratorioihin on viime vuosina tullut korjattavaksi proteeseja, purentakiskoja sekä muita hammaskojeita, joissa on materiaalivaurioita ja ne ovat kärsineet esteettisesti ohjeiden vastaisen puhdistuksen seurauksena. Ilmiö yleistyi koronapandemian aikaisen infektiopelon seurauksena. Mahdollisena tekijänä saattaa olla vaihtoehtoisten desinfiointiaineiden helpompi saatavuus tai alhaisempi hinta.
Tietämättömyys puhdistusmenetelmistä ja akryylimateriaalien ominaisuuksista voi myös olla syynä vääränlaiseen puhdistamiseen. Potilaiden voi olla myös vaikea ymmärtää, että läpinäkyvästä akryylistä tehty purentakisko ja pinkki akryyli-irtoproteesi tehdään samasta materiaalista, koska ne ovat eri värisiä. Kumpaankin soveltuu siis sama kotipuhdistusmenetelmä.
Turun ammattikorkeakoulussa tehtiin tutkimuksellinen opinnäytetyö, jossa upotettiin purentakiskomateriaaleista valmistettuja testikappaleita kuukauden ajaksi eri puhdistusaineisiin. Tämän jälkeen niistä testattiin seuraavia mekaanisiaominaisuuksia: taivutuslujuus, kuormankantokyky ja kimmomoduuli. Tutkimukseen liittyen konsultoitiin hammasteknikkoseuran puheenjohtajaa erikoishammasteknikko Ilkka Tuomista.
Tutkimus purentakiskojen desinfiointinesteiden vaikutuksista
Tutkittaviksi puhdistusaineiksi valikoitiin desifiointinesteitä, joita on helppo hankkia kotitalouksiin. Desifiointiaineiden valintaa vaikutti myös, että purentakiskojen käyttäjät hakivat puhdistus- ja desifiointiohjeita verkossa olevilta keskustelupalstoilta. Palstojen keskusteluissa esiintyviä virheellisiä aineita otettiin myös mukaan tutkittaviksi.
Tutkimus rajattiin seuraaviin puhdistus- ja desifiointinesteisiin:
- Isopropanoli
- Alkoholipohjainen liuotin ja puhdistusaine
- Listerine –suuvesi
- Fluoria sisältävä monitehoinen suuvesi
- MD520
- Hammaslaboratorioissa käytetty desinfektioaine
- Väkiviinaetikka
- Hapan puhdistusaine, joka sopii esim. kalkinpoistoon
Tutkittavat purentakiskomateriaalina käytettiin Ivoclarin valmistamaa ProBase kuuma- ja kylmäkovetteista kirkkasta purentakiskoakryyliä. Akryylin mekaanisia ominaisuuksia tutkittiin kolmepistetaivutustestillä puhdistus- ja desifiointineste säilytyksen jälkeen. Tutkimusnäytteiden nestesäilytys kesti kuukauden (30 päivää). Tämä on selvästi pidempi aika kuin potilaiden kotikäytössä tekemät puhdistukset.
Mitatut mekaaniset ominaisuudet ja tulokset
Kuormankantokyky tarkoittaa sitä, kuinka paljon tietty materiaali kestää siihen kohdistuvaa voimaa ennen kuin se murtuu. Kimmomoduuli puolestaan kuvaa materiaalin jäykkyyttä. Mitä suurempi kimmomoduulin arvo on, sitä jäykempi kappale on.
Tämän tutkimuksen mukaan desifiointiaineiden vaikutuksesta purentakiskoakryylin mekaanisiin ominaisuuksiin voidaan sanoa seuraavaa. Kylmäakryyli oli herkempi desifiointiaineiden vaikutukselle, sen mekaaniset ominaisuudet laskivat enemmän kuin keittokryylin. Käytetyistä puhdistus ja desifiointiaineista haitallisin oli Isopropanoli. Se heikensi eniten akryylin mekaanisia ominaisuuksia.
Johtopäätöksinä voidaan todeta, että purentakiskot tulisi tehdä keittoakryylistä, koska sen mekaanisiin ominaisuuksiin erilaiset puhdistus- desifiointiaineet vaikuttavat vähemmän. Hoito-ohjeet tulisi aina toimittaa uuden purentakiskon tai proteesin mukana potilaalle. Ne löytyvät helposti, vaikka hammasteknikkoseuran nettisivuilta. Ohjeiden puuttuessa potilas saattaa etsiä tätä tietoa netistä, jolloin riski haitallisten puhdistusmenetelmien käytölle kasvaa.
Mitkä puhdistusaineet todella suojaavat purentakiskoja ja proteeseja?
Nettikeskusteluissa toistuvat, purentakiskoille ja proteeseille haitalliset aineet, kuten hammastahna, naarmuttavat niiden pintaa. Väärät puhdistustavat, kuten keittäminen ja mikrottaminen heikentävät purentakisko- ja proteesimateriaalien mekaanisia ominaisuuksia ja pahimmillaan muovaavat hammaskojeen käyttökelvottomaksi.
Purentakiskojen ja proteesien puhdistukseen ei tule käyttää muita kuin hoito-ohjeissa mainittuja kemikaaleja, sillä kuten tutkimuksessa havaittiin, ne saattavat laskea tuotteen kestävyyttä.
Turvallisia puhdistusmenetelmiä ovat ruokakaupoissa ja apteekeissa myytävät proteesienpuhdistusaineet, kuten desinfioivat poretabletit, puhdistustahna tai vaahto ja laimennettavat purentakiskon ja proteesin puhdistusliuokset. Myös astianpesuainetta ja pehmeää hammasharjaa voi käyttää.