Huolellisella suunnittelulla ja valmistelulla vähennetään epäonnistuneita järjestelmäintegraatioita
Teknologia kehittyminen on viime vuosina ollut nopeampaa kuin milloinkaan ennen. Nopean kehittymisen myötä myös teknologian tuomat hyödylliset sekä haitalliset seuraukset kasvavat vuosi vuodelta. Nopea kehitys näkyy myös yhä enenevissä määrin järjestelmäintegraatioiden määrissä. Valitettavan moni integraatiototeutuksista kuitenkin epäonnistuu. Monessa tapauksessa syynä on ollut puutteellinen suunnittelu ja valmistelu.
Tieto ohjaa elämäämme
Nykypäivänä kerättävän tiedon määrä valtava. Tieto ohjaa elämäämme enemmän kuin tiedämmekään. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää viime vuosina trendaavaksi asiaksi nousseen tiedolla johtamisen. Tiedolla johtamisen avulla yritykset, urheiluorganisaatiot ja jopa yksittäiset henkilöt tekevät päätöksiään tulevasta. Yhtenä osa-alueena tiedolla johtamisessa on käytettävissä oleva tieto sekä se, miten ja mistä käytettävä tieto siirretään hyödynnettäväksi. Jotta tieto olisi siirrettävissä ja hyödynnettävissä on kahden tahon välille kehitettävä toimiva tiedonsiirto. Tiedonsiirrot eli integraatiot mielletään monessakin mielessä hyvin raskaiksi, vaativiksi ja jopa kömpelöiksi. Syyt tälläiselle ajattelulle johtuu yleensä siitä, että ihmisillä on kokemuksia vanhoista ja hitaista integraatioratkaisuista.
Suunnittelun ja valmistelun merkitys järjestelmäintegraatioissa
Järjestelmäintegraatioiden tarkoituksena on yhdistää eri tahojen järjestelmät toimimaan tehokkaasti ja yhtenäisesti toistensa kanssa. Integraatioratkaisujen suunnittelussa pohjana ja perustana toimii tiedonsiirrolle asetetut strategiset tavoitteet. Tämän jälkeen toteutuksessa tarvittavat yksittäiset palaset ja huomioitavat vaatimukset ovat helpompi tunnistaa.
Yleisesti yhtenä tärkeimpänä vaatimuksena pidetään tiedonsiirron turvaamista. Suunniteltaessa on otettava huomioon, että tiedonsiirroissa liikkuva tieto voi olla hyvinkin tärkeää organisaation toiminnan kannalta. Tiedonsiirtojen valmistelussa tietoturvalla pystytään tuomaan varmuutta siihen, että siirrettävään tietoon pääsevät käsiksi vain ne henkilöt, joilla on siihen oikeus. Lisäksi tärkeänä seikkana on pitää tietokanta ajantasalla. Tämä sen takia, että ei satu tilanteita joissa henkilön tietoja liikkuu, vaikka kyseinen henkilö olisikin kieltänyt tietojensa siirron toiseen järjestelmään.
Onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttaa myös siirrettävä tieto. Tarkemmin ottaen se, mitä siirrettävä tieto pitää sisällään, ja onko sen käsittelyssä otettava huomioon käsittelyyn liittyviä säännöksiä. Huolellisella tiedon valmistelulla varmistetaan, että integraation testausvaiheessa tiedetään tarkkaan, missä muodossa tiedon tulee saapua järjestelmästä toiseen.
Voidaan todeta, että hyvin tehdyllä suunnittelulla ja valmistelulla on merkitystä tiedonsiirtoratkaisujen onnistumisen kannalta. On huomioitavaa, että yksikään tiedonsiirron suunnitteluun liittyvä asia ei yksinään nouse tärkemmäksi kuin muut, vaan kaikki aiheet sitoutuivat toisiinsa. Panostamalla tiedonsiirron suunnitteluun ja valmisteluun organisaatiot pystyvät tehostamaan omia toimintaprosessejaan sekä tuottamaan enemmän arvoa suunnittelussa asetetuille tavoitteille.
Tulevaisuudessa tiedon määrän kasvaessa ja teknologian kehittyessä olisi toivottavaa ettei suunnittelusta tingitä. Aikaisessa vaiheessa suunnitteluun käytettävä aika maksaa itsensä takaisin. Valmisteluun ja suunnitteluun tulisi myös osallistuttaa järjestelmien käyttäjiä. Näin integraatioden kannalta oleellisia asioita saadaan huomioitua riittävän aikaisessa vaiheessa. Edellä mainituista vaatimuksista huolimatta järjestelmien väliset integraatiot aina välillä epäonnistuvat. Suunnitteluun ja valmisteluun käytetty aika kuitenkin parantaa mahdollisuuksia toteuttaa onnistuneita järjestelmäintegraatioita.
Lähde
Stigell, J. 2023. Saumattoman järjestelmäintegraation suunnittelu : valmistelussa ja toteutuksessa huomioitavat vaatimukset – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.