Nainen selin älykello ranteessa

Ikääntyville ihmisille suunnattu älyranneke tukee hoitolaitosten ja kotisairaanhoidon työtä 

30.11.2023

Älykelloja ja terveystietoja mittaavia rannekkeita löytyy markkinoilta jo paljon moneen eri käyttötarkoitukseen. Älyrannekkeiden ikääntyville käyttäjille on saatavilla erilaisia vaihtoehtoja, mutta suurin osa niistä painottuu sisällöltään vain hätäpainikkeeseen ja GPS-seurantaan. Hoitolaitoksissa ja kotisairaanhoidon piirissä on tärkeää miettiä, miten hoitajien työtä voidaan helpottaa. 

Opinnäytetyö toteutettiin kyselytutkimuksena hoitolaitosten ja kotisairaanhoidon työntekijöille. Työssä selvitettiin erilaisia älyrannekevaihtoehtoja ja tehtiin markkinavertailu. Tulosten perusteella laadittiin alustava tuotesuunnitelma.  

Tavoitteena oli kartoittaa, mitä markkinoilta jo löytyy. Laajasti käyttäjänsä terveystietoja mittaava älyranneke voisi tuoda helpotusta hoitolaitosten ja kotisairaanhoidon piirin työntekijöiden arkeen ja mahdollistaa terveysongelmiin puuttumisen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. 

Älykellojen ja muiden rannekkeiden markkina on suuri ja niitä löytyy paljon eri tarpeisiin. Suosituimpia merkkejä ovat muun muassa Apple, Samsung, Polar ja Honor. Tavallisesti nämä laitteet seuraavat muun muassa käyttäjän päivän aktiivisuutta, askelmäärää, unen ja stressin tasoa, sykettä ja veren happipitoisuutta.  

Terveystietojen seuraaminen auttaa ennakoimisessa

Hyvin iäkkäiden määrä on nopeassa kasvussa. Tällä hetkellä määrä on noin 50 000, ja on ennustettu, että vuonna 2065 Suomessa on jopa 190 000 yli 90-vuotiasta (Terveyskylä 2023).Tämä kuvaa sitä, että älyrannekkeelle on tulevaisuudessa vielä enemmän mahdollisia käyttäjiä. Ikääntyvien ihmisten terveyttä on tärkeää seurata ennakoivasti, jotta vältytään vakavammilta sairauksilta, sairaskohtauksilta tai vammoilta. Älyrannekkeen terveystietojen avulla voidaan reagoida nopeammin muuttuviin tilanteisiin.  

Ikääntyvien ihmisten terveydessä tärkeää on seurata muun muassa sykettä, verenpainetta, verensokeria, EKG:tä ja veren happipitoisuutta. Esimerkiksi epäsäännöllinen sydämen rytmi voi olla merkki eteisvärinästä, joka altistaa aivoverenkiertohäiriöille, ja jatkuvasti koholla oleva verenpaine voi vaurioittaa esimerkiksi sydäntä tai verisuonia (Paavonen 2023). 

Kysely alan ammattilaisille

Tutkimustyönä toteutettiin kysely, jota jaettiin Varsinais-Suomen alueella hoitolaitoksille ja alan ammattilaisille. Vastaukset kerättiin sähköpostin välityksellä anonyymisti Webropolia käyttäen. Kysely oli auki kaksi viikkoa aikavälillä 22.8.-6.9.2023 ja vastauksia tuli 35 kappaletta.  

Kyselyn avulla kerättiin tietoa siitä, mitä asioita koetaan tärkeiksi seurata ikääntyvien ihmisten terveydessä ja pidetäänkö hyödyllisenä saada ennakoivasti tietoa terveydestä esimerkiksi sairaskohtausten välttämiseksi.  

Kyselyssä selvitettiin muun muassa sitä, millä tavalla ikääntyvien ihmisten terveydentilaa olisi hyvä seurata älyrannekkeella ja miten hyödyllisinä rannekkeiden muistutuksia ja hälytyksiä sekä erilaisia terveystietoja pidetään.  

Kyselyssä kolmeksi tärkeimmäksi seurattavaksi asiaksi ikääntyvien ihmisten terveydessä nousivat syke, verenpaine ja verensokeri. Verenpaineen ja verensokerin mittauksen toteuttaminen kokonaan rannekkeen avulla on kuitenkin vielä haastavaa. 

Älyranneke kerää terveystietoja säännöllisesti ja jatkuvasti

Hoitolaitoksissa ja kotisairaanhoidon piirissä työskentelevien työtaakkaa voidaan helpottaa ainakin jonkin verran, jos älyranneke pystyy ennakoimaan terveysongelmia tarkemmin. Laite mittaa peruselintoimintoja hoitajan puolesta, ja tietokannasta näkee datan suoraan. Pidemmällä aikavälillä voidaan kerätä dataa, jonka avulla terveydentilan muutosten ennakoiminen toivottavasti helpottuu.  

Lähteet

Heikkinen, V. & Jalavikko, H. 2023. Markkinavertailu ja tuotesuunnitelma älyrannekkeesta ikääntyville ihmisille – Theseus Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Paavonen K. 2023. Kardiologi vastaa: mitä sydämen syke kertoo terveydestäsi?  https://www.terveystalo.com/fi/artikkelit/kardiologi-vastaa-mita-sydamen-syke-kertoo-terveydestasi  

Terveyskylä 2023. Väestön ikääntyminen Suomessa. https://www.terveyskyla.fi/ikatalo/ik%C3%A4%C3%A4ntyneelle/ik%C3%A4-ja-arki/v%C3%A4est%C3%B6n-ik%C3%A4%C3%A4ntyminen-suomessa