Moninpelitila hyötypeleissä – Voidaanko moninpelillä tehostaa opitun ymmärtämistä koulutuskäyttöön tarkoitetussa videopelissä?

27.05.2024

Hyötypelejä hyödynnetään yhä enemmässä määrin osana eri alojen koulutusprosessia. Riskialttiimmissa työtehtävissä hyötypelejä voidaan käyttää kustannustehokkaasti kouluttamaan oppilaita tehtävissä, jotka olisivat oikeassa elämässä vaikea simuloida. Etuna on myös koulutustilanteen pelillistäminen, jossa oppilaalle luodaan stressivapaa ympäristö, ja koulutusmateriaali saadaan tuotua esille viihdykemuodossa. Opinnäytetyössä kehitettiin koulutuskäyttöön tarkoitettua simulaatiopeliä lisäämällä siihen moninpeliversio, ja tarkoituksena oli selvittää, pystytäänkö opitun ymmärtämistä tehostamaan yhteistyö- ja vastakkain-pelimuodossa.

Organisaatiot hyödyntävät opetuspelejä

Hyötypelillä tarkoitetaan peliä, jonka tavoitteena on edistää hyödyllistä tavoitetta peliviihteen keinoin. Suomessa hyötypelien markkinat keskittyvät pääasiassa video- ja mobiilipeleihin, joita on hyödynnetty esimerkiksi terveydenhuollon ja opetuksen aloilla. Eri sektorit hyödyntävät pelejä omilla aloillaan kasvavaan tahtiin. Tämä on nähtävissä esimerkiksi Suomen Puolustusvoimien toiminnassa integroida hyötypelien toimintoja osaksi heidän koulutus- ja valintaprosessiansa (Puolustusvoimien tutkimuslaitos 2020). Hyötypelien käyttötavat vaihtelevat alakohtaisesti, ja niistä muodostuvat hyödyt näkyvät eri tavoin. Siksi ne voidaankin jakaa karkeasti muutamaan alalajiin (Serious Gaming Cluster).

Hyötypelien alalajeja ovat:

  • Oppimispelit
  • Terveyspelit
  • Mainospelit
  • Simulaatiopelit
  • Uutispelit

Tutkimukset ovat osoittaneet, että hauskalla ja mielikuvituksellisella oppimisella saadaan parhaimpia tuloksia. Suomalaisten myönteinen asenne pelejä ja pelaamista kohtaan on edistänyt hyötypelien kehitys- ja tutkimustyötä Suomessa vaikkakin se on vielä suhteellisen pientä. Globaalisti hyötypeleissä puhutaan piilevänkin useiden miljardien eurojen markkinat. (Laaksonen 2016.) Hyötypelit ovat käsitteenä vielä hyvin nuori ja määrittelemätön (Jansson 2014). Tämän vuoksi siitä on hyvä luoda tutkimuksia laajasti, joka edesauttaisi jatkossa tehtävää kehitystyötä.

Opinnäytetyössä hyödynnettiin virtuaalitodellisuus teknologiaan, joka on nykyään laajalti käytössä erilaisissa simulaatio harjoituksissa. Virtuaalitodellisuus mahdollistaa käyttäjien täydellisen immersion koulutus tilanteessa. Pelaaja laittaa päähänsä virtuaalitodellisuuslasit, jonka sisällä pelaaja asetetaan ennalta luotuun kolmiulotteiseen virtuaalimaailmaan, jossa hän pääsee itse olemaan vuorovaikutuksessa ympärillä olevan maailman kanssa. Tämä tekee koulutustilanteesta riskittömän, sekä kustannustehokkaan. Terveysalalla opiskelijat pääsevät esimerkiksi suorittamaan kirurgista leikkausta realistisessa tilanteessa, kuitenkin aiheuttamatta vaaratilannetta. (Clarke 2021.) Myös esimerkiksi puolustusvoimien virtuaalikoulutusympäristöksi valittu Virtual Battle Space 3 edistää koulutettavien tiedotusta perustaidoista, joita myöhemmin voidaan hyödyntää harjoituksissa maastossa (Pääesikunta 2017).

Hyötypeleissä on tulevaisuus

Opinnäytetyön tutkimuksessa saatiin selville, että pelaajat muistivat paremmin tarkempia yksityiskohtia yhteistyö-pelimuodossa, kun tuloksia verrattiin vastakkain-pelimuodossa saavutettuihin tuloksiin. Tästä pystyttiin päättelemään, että pelaajien tekemä yhteistyö vaikuttaa osittain positiivisemmin opitun ymmärtämiseen kuin kilpaileminen toisiaan vastaan.

Opinnäytetyö esittelee myös aiheesta tehtyjä aikaisempia tutkimuksia. Nämä tutkimukset osoittavat kuinka vähäistä meidän ymmärryksemme hyötypelien soveltuvuudesta vielä on tällä hetkellä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että laajemmat tutkimukset aiheesta ovat tarpeellisia ja niillä pystytään edesauttamaan tulevaisuudessa tehtyä kehitystyötä. Hyötypelit ovat vielä hyvin nuori käsite ja niiden maailmalaajuiset markkinat ovat suuret (Järvensivu 2014). Tämä tarkoittaa myös sitä, että niillä tullaan työllistämään tulevaisuudessa lukuisia ihmisiä.

Aiheesta lisää:
Komscha, S. 2024. Moninpelitilan hyödyntäminen koulutuskäyttöön tarkoitetussa simulaatiossa – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Lähteet

Clarke, E. 2021. Virtual reality simulation – the future of orthopaedic training? A systematic review and narrative analysis. Viitattu 08.05.2024.
https://advancesinsimulation.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41077-020-00153-x

Jansson, K. 2014. Suomalaiset hyötypelit yrittävät vallata maailman ensimmäisenä – ”Vastaavanlaisia hyöty- ja terveyspelejä ei ole vielä muilla”. Viitattu 08.05.2024.
https://yle.fi/a/3-7697909

Järvensivu, A. 2017. Pelillistäminen ja digitaaliset pelit työelämän kehittämismenetelminä. Viitattu 08.05.2024.
https://journal.fi/aikuiskasvatus/article/view/88440/47619;

Laaksonen, J. 2016. Suomalaisissa hyötypeleissä valtava potentiaali. Viitattu 08.05.2024.
https://teknavi.fi/digi/uutinen-digi/miljardiluokan-markkinat-odottavat-suomalaiset-hyotypelit-tulevat/

Puolustusvoimien tutkimuslaitos 2020. Tutkimuskatsaus hyötypeleistä. Viitattu 08.05.2024.
https://puolustusvoimat.fi/-/tutkimuskatsaus-hyotypeleista

Pääesikunta 2017. Puolustusvoimat laajentaa virtuaalikoulutusta. Viitattu 08.05.2024.
https://puolustusvoimat.fi/-/puolustusvoimat-laajentaa-virtuaalikoulutusta

Serious Gaming Cluster. Uudet Hyötypelit. Viitattu 08.05.2024.
https://www.seriousgamingcluster.fi/

Kuva: Microsoft Word 2019