Päiväkirjamuotoinen opinnäytetyö oppimisen työkaluna

27.09.2022

Oppimispäiväkirja tarjoaa loistavan työkalun omien heikkouksien ja vahvuuksien tunnistamiseen ja sen avulla voidaan tarkastella omaa ammatillista kehitystä työn ohella.

Moni aloittaa työsuhteen jo ennen koulun saattamista loppuun, jolloin opinnäytetyön aloittaminen voi tuntua toissijaiselta asialta uuden arjen keskellä. Mikäli aihetta työlle ei tunnu löytyvän, on päiväkirjamuotoinen opinnäytetyö tähän tilanteeseen hyvä valinta. Opinnäytetyö päiväkirjana sopii erityisesti opiskelijoille, jotka aloittavat työn täysin uudella alalla, haluavat tehdä opinnäytetyön työn ohessa tai työskentelevät kehitystyössä, esim. ohjelmistokehittäjinä. Työn ohessa kirjoittaminen ei myöskään tunnu liian raskaalta, mutta samalla ”pakottaa” opiskelijan analysoimaan omaa suoriutumista.

Turun ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa kirjoitettu päiväkirjamuotoinen opinnäytetyö tarkastelee teknologia-alan yrityksessä työskentelevää aloittelevan ohjelmistokehittäjän oppimista ja taitojen kehittymistä mobiilisovellusprojektin jatkokehitystyön yhteydessä.

Oppimispäiväkirja tuo esille aloittelevan ohjelmistokehittäjän arkea ja työtehtäviä seitsemän viikon ajalta. Työssä perehdytään ketterän oppimisen menetelmiin sekä ohjelmistotuotannon käytäntöihin, joita käydään läpi viikoittain lyhyen teoriaosuuden muodossa. Jokaisen viikon päätteeksi pysähdytään hetkeksi myös pohtimaan ja arvioimaan itse reflektoiden omaa suoritusta kuluneen viikon tai pidemmän aikavälin ajalta.

Päiväkirjamerkintöjen, teoriaosuuksien ja analyysien avulla voidaan seurata aloittelevan ohjelmistokehittäjän oppimista ja sen kehitystä viikkotasolla. Näiden menetelmien avulla voidaan myös nopeasti tunnistaa omia heikkouksia ja vahvuuksia osaamisen eri osa-alueilla. Kaikki tämä mahdollistaa hyvän oppimiskokemuksen koko opinnäytetyöprosessin aikana.

Työn ensisijaisena tarkoituksena on tukea ja kasvattaa opiskelijan ammatillista osaamista mobiilisovelluksen jatkokehitystyön yhteydessä sekä tuoda esille työkaluja ja menetelmiä, joita hyödynnetään opinnäytetyöprosessin aikana. Lisäksi tavoitteena on tuottaa kuva aloittelevan ohjelmistokehittäjän työstä ja työtehtävistä.

Aloittelevan ohjelmistokehittäjän oppimispäiväkirja tuo hyvin esille sen, kuten artikkelin alussakin kuvattiin, eli opinnäytetyön kirjoittaminen työn ohella sujuu loistavasti myös opiskelijalla, joka on aloittanut työn täysin uudella alalla. Tämän lisäksi päiväkirjamuotoinen opinnäytetyö pakottaa opiskelijan pysähtymään ja pohtimaan omaa suoriutumista töiden sekä kiireen ohella, joka ei kuitenkaan aseta turhia paineita eikä työtaakkaa.

Mikäli olet kehityshaluinen työssäkäyvä opiskelija ja vailla opinnäytetyön aihetta, kannattaa ehdottomasti harkita olisiko päiväkirjamuotoinen tutkielma varteenotettava vaihtoehto opinnäytetyön aiheeksi tai ihan vaan oman oppimisen työkaluksi.

Lähteet:

Mäkelä T. 2022 Aloittelevan ohjelmistokehittäjän oppimispäiväkirja : päiväkirjamuotoinen opinnäytetyö – Theseus