Tekoälykypsyyden mittaaminen julkisen terveydenhuollon kehittämisen tukena

09.03.2022

Tekoälyn hyödyntäminen lisääntyy terveydenhuollossa samaan aikaan kun terveydenhuolto pyrkii uudistumaan yhteiskunnallisten rakennemuutosten keskellä. Organisaation tekoälykypsyyden mittaaminen auttaa julkisen terveydenhuollon organisaatioita kehittämään toimintaansa ja teknologiaosaamisen johtamistaan muuttuvassa toimintaympäristössä.

Yhteiskuntamme on viime vuosikymmeninä saanut kokea lukuisia uudesta teknologiasta ja sen laajamittaisesta hyödyntämisestä aiheutuneita muutoksia. Kehitystä ovat kiihdyttäneet mobiililaitteiden ja langattomien tietoliikenneyhteyksien yleistymisen sekä tietoteknisen laskenta- ja tallennuskapasiteetin eksponentiaalisen kasvun kaltaiset ilmiöt, jotka ovat mahdollistaneet tekoälyratkaisujen ja muiden tietoteknisten sovellutusten sulautumisen yhä huomaamattomammiksi ja arkipäiväisemmiksi osiksi jokapäiväistä elämäämme.

Uusia digitaalisia palveluita on tarjolla enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Niitä tarjoavat niin yksityiset kuin julkiset toimijat. Julkisten palveluiden piiriin kuuluu merkittävä osa väestöstämme. Julkisen vallan tehtävä on tarjota asianmukaiset sosiaali- ja terveyspalvelut yhteiskunnan jäsenelle hänen elämänsä eri vaiheissa.

Tekoälykypsyyden mittaaminen julkisen terveydenhuollon kehittämisen tukena

Tekoäly erilaisine konkreettisine sovellutuksineen ei muunkaan tietotekniikan tavoin ole ihme-eliksiiri, joka ratkaisisi kaikki yhteiskuntamme ongelmat, mutta osaan niistä se voi tuoda merkittävää helpotusta ja parannusta. Julkisen palvelutuotannon kehittämisessä tekoälyratkaisujen avulla on kuitenkin samoja haasteita kuin teknologisten ratkaisujen hyödyntämisessä muutenkin. Usein tekoälyn käyttö on pilottiluonteista jo hankerahoituksen myöntämisestä lähtien, eikä tekoälyä aina osata istuttaa kiinteäksi osaksi organisaatioiden toimintaa tehostamaan. Kyseessä on teknologiaosaamisen ja -ratkaisujen johtamiseen liittyvä haaste.

Viime vuosina niin maassamme kuin sen ulkopuolellakin on kehitetty erilaisia malleja, joilla voidaan tarkastella tekoälyn hyödyntämistä ja siihen liittyviä kehitysaskeleita organisaatiotasoisesti. Siinä missä tekoälypilottihankkeissa teknologialla on usein huomattava rooli, tekoälykypsyysmalleissa teknologia on vain yhtenä osana kokonaisuutta. Tekoälykypsyysmallilla lähestytään tekoälyn hyödyntämistä kokonaisvaltaisesti ottaen kantaa muun muassa strategia- ja johtamiskysymyksiin.

Turun ammattikorkeakoulun terveysteknologian tutkimusryhmässä vuonna 2021 valmistuneessa insinööri (ylempi AMK) –opinnäytetyössä tutkittiin tekoälykypsyyden mittaamista ja tekoälykypsyysmallin soveltumista tekoälykypsyyden mittausvälineeksi suomalaisen erikoissairaanhoidon toimintaympäristössä. Käytännön tutkimuskohteena oli Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Tutkimuksessa käytettiin ja sovellettiin suomalaista, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n kehittämää tekoälykypsyysmallia.

Tutkimuksessa selvitettiin sairaanhoitopiirin tapoja mitata tekoälykypsyyttään nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin sairaanhoitopiirin tekoälykypsyyden nykytilaa ja tulevaisuuden tavoitetilaa. Tutkimuksessa käytetty tekoälykypsyysmalli todettiin soveltuvaksi välineeksi mitata sairaanhoitopiiriorganisaation tekoälykypsyyttä. Tutkimuksessa havaittiin myös kehityskohteita tutkimuksessa sovelletussa tekoälykypsyysmallissa ja tavassa tutkia organisaatiotasoista tekoälykypsyyttä tekoälykypsyysmallin avulla.

Julkisen terveydenhuollon järjestäminen ja terveydenhuoltopalveluiden saatavuus ovat tulevaisuudessa yhä merkittävämmässä roolissa. Julkisen terveydenhuollon toiminnalla on kauaskantoisia yhteiskunnallisia ja kansanterveydellisiä vaikutuksia, joten ei ole yhdentekevää kuinka tavoitteita asetetaan ja kuinka niihin päästään. Yhteiskuntamme digitalisaation jatkuessa ja syventyessä teknologisten ratkaisujen vaikuttavuuden mittaamisen merkitys kasvaa entisestään, jolloin mittausvälineistössä on mielekästä olla tarkoitukseen soveltuvia, tekoälykypsyysmallien kaltaisia työkaluja.

Opinnäytetyö Saarinen, Antti 2021: Tekoälykypsyyden mittaaminen sairaanhoitopiirissä. Opinnäytetyö (YAMK), terveysteknologia, Turun ammattikorkeakoulu. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121726798.