Miten järjestää kansallinen myyntikilpailu onnistuneesti?

20.05.2025

Myyntikilpailut ovat yleistyneet viimeisten vuosien aikana. Myyntikilpailut ovat erinomainen tapa oppia B2B-myyntiä käytännönläheisesti. Myyntikilpailut kuten muutkin tapahtumat ovat projekteja. Miten projekti tehdään onnistuneesti?

Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, miten järjestää onnistunut kansallinen myyntikilpailu ja olla yksi kilpailupäälliköistä tapahtumassa. Tuotoksena oli tapahtuman järjestäjälle tarkoitettu tarkistuslista. Työssä käydään myös projektien sekä tapahtumien kannalta olevia tärkeitä vaiheita, tietoa sekä neuvoja läpi.

Kansallinen myyntikilpailu

Kansallinen myyntikilpailu eli Best Seller Competition, on myyntikilpailu, mikä järjestetään vuosittain. Se on yksi monista myyntikilpailuista, joita korkeakoulut järjestävät. Kilpailussa opiskelija edustaa yritystä, jonka palveluja yrittää myydä toiselle yritykselle. Kilpailutilanne matkii oikeaa neuvottelutilannetta, jolloin opiskelija saa realistisen kokemuksen. Kilpailun tarkoituksena on nostaa myyntityön arvoa, harjoitella B2B-myyntiä sekä se on hyvä verkostoitumistilaisuus opiskelijoille sekä yhteistyökumppaneille.

Projektin tekeminen

Kuten kaikissa projekteissa suunnittelu ja tavoitteiden asettaminen on tärkeää. Suunnitelmat tehdään aina projekti kohtaisesti. Tavoitteiden asettamisessa voidaan käyttää SMART-sääntöä, jotta tavoitteet pysyvät realistisina sekä harkittuina. Sääntö menee näin:

S – Spesifinen eli tavoitteen tulee olla tarpeeksi tarkka

M – Mitattava eli tavoitteet ovat mitattavissa

A – Saavutettavissa oleva (Attainable) eli tavoitteiden pitää olla tilanteeseen nähden saavutettavissa olevia

R – Merkityksellinen (Relevant) tavoitteiden pitää tuoda jotain arvoa

T – Aikaan sidottu (Time-bound) tavoitteilla ja niiden saavuttamisella tulee olla aikaraja, missä ne tehdään.

Myyntikilpailussa on selkeät tavoitteet, mutta tätä sääntöä käyttämällä tapahtumasta saa monipuolisemman ja kattavamman kokonaisuuden osallistujille. Huomioiden kuitenkin rajoitteet sekä ennestään sovitut käytännöt.

Projektin johtaminen

Projektien onnistuneessa toteutuksessa tarvitaan myös hyvää johtajuutta. Hyvä johtaja osaa:

  • johtaa oikealla tyylillä
  • omaa projektiin tarvittavia taitoja
  • osaa motivoida tiimiä tekemään parhaansa

Projektien onnistuminen riippuu pitkälti siitä, miten hyvin niitä johdetaan. Projekti päällikkö on loppujen lopuksi vastuussa onnistumisesta, joten ennen kuin ryhtyy päälliköksi, on syytä varmistaa, että omaa tarpeeksi tietoa ja taitoa. Projektin johtamiseen tarvitaan muun muassa seuraavia asioita

”Projektien onnistuminen riippuu pitkälti siitä, miten hyvin niitä johdetaan”

Kilpailun järjestäminen

Kilpailun järjestämiseen vaadittiin useita tahoja ja henkilöitä. Osallistuvat korkeakoulut, yhteistyökumppanit ja tapahtumajärjestäjät. Kilpailunjohtaja huolehti työn sujuvasta sujumisesta ja antoi ohjeita ja neuvoja. Projektiryhmiä on kaksi: markkinointi ja organisaatio. Molemmilla ryhmillä oli omat tehtävät ja vastuualueet. Tiivistä yhteistyötä tehtiin, jotta tapahtuma onnistui. Vastaavia tapahtumia on jo järjestetty, mikä luo pohjaa myös tälle kilpailulle. Aiempien tapahtumien perusteella pystyimme luomaan alustavan suunnitelman ja saamaan inspiraatiota sosiaalisesta mediasta. Jokainen tapahtuma on ainutlaatuinen ja sen on tarjottava jotain uutta pitääkseen osallistujat kiinnostuneena. Myyntikilpailun tekeminen aloitettiin hyvissä ajoissa yhteistyökumppaneiden hankkimisella.

Projektisuunnitelman laatiminen on tärkeä askel. Se auttaa koko tiimiä ymmärtämään hankkeen tavoitteet ja määrittelee konkreettisesti seuraavat vaiheet. Projektiryhmät kokoontuivat noin kerran viikossa joko paikanpäällä tai Teams tapaamisten kautta. Tiimeille jaettiin viikoittain tehtäviä suunnitelman mukaan. Tehtäviä oli muun muassa:

  • Päivän suunnittelu/aikataulutus
  • Osallistujien ohjeistus
  • Informaatiopaketin tekeminen
  • Kutsujen suunnittelu ja toteutus
  • Gaalaillan suunnittelu ja toteutus

Tapaamisilla pystyi varmistamaan kaikkien kantavan oman kortensa kekoon ja mahdolliset ilmoitukset/uutiset pystyi samaan aikaan jakamaan.

Tapahtumalla pystyi nostamaan tietoisuuttaa myyntityöstä ja myyntikilpailuista.

Lähteet:

Kuva tuotettu osittain tekoälyllä