nainen opiskelemassa tietokoneella kuulokkeet korvilla

Sähköinen koulutusjärjestelmä parantamassa työntekijöiden työturvallisuutta ja osaamista

16.05.2023

Ennakoivalla toiminnalla pystytään välttämään mahdollisia uhka- ja vaaratilanteita työpaikoilla. Ennakoivaa toimintaa on esimerkiksi työntekijöiden kouluttaminen työturvallisuuden parantamiseksi, johon jokaisella yrityksellä on myös lakisääteinen velvoite. Koulutuksen voi toteuttaa monella eri tavalla, kunhan se on säännöllistä ja jokainen työntekijä saa riittävän perehdytyksen suorittamaansa työhön. Järjestelmien sähköistyessä myös työpaikoilla järjestettävät koulutukset voidaan suorittaa täysin sähköisesti etämahdollisuuksia hyödyntäen. Sähköinen koulutusjärjestelmä on joustava ja kustannustehokas vaihtoehto työntekijöiden kouluttamiseen varsinkin, jos koulutettava henkilömäärä on suuri. Mutta millaiset ovat työntekijöiden kokemukset sähköisestä koulutusjärjestelmästä ja voidaanko sen avulla parantaa työntekijöiden kokemusta työturvallisuudesta?

Työturvallisuus

Työturvallisuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa työpaikan fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset työolosuhteet ovat hallinnassa. Turvallinen työympäristö, toimiva työyhteisö, työn mielekkyys ja kuormittavuustekijöiden sopivuus tekevät työn suorittamisesta mielekästä ja palkitsevaa. Hyvät ja turvalliset olosuhteet työpaikoilla tuottavat myös enemmän tulosta. Työturvallisuutta ja sen noudattamista ohjaavat monet lainsäädännöt. Noudatettavia lakeja täydentävät jokaisen alan omat työehtosopimukset. Lainsäädännön tehtävä on ennaltaehkäistä työtapaturmia, ammattitauteja ja työympäristöstä aiheutuvia terveyshaittoja. Lisäksi työnantajan tehtävä on ohjata työntekijää ergonomiassa, jotta fyysistä työkykyä voidaan ylläpitää läpi työiän. Työturvallisuuslain mukaisesti työturvallisuutta on johdettava aina työnantajan puolesta ja jokaiselle työntekijälle on tarjottava riittävä koulutus hänen tarpeidensa mukaisesti, jotta työntekijä ei aiheuta toiminnallaan vaaraa itselleen tai muille.

Ennakoiva toiminta

Koulutus on ennakoivaa toimintaa ja se on myös avain työturvallisuuteen. Työntekijöiden kouluttaminen on työnantajan toiminto, jonka tarkoituksena on auttaa työntekijöitä saavuttamaan työhönsä liittyvät tavoitteet. Kouluttaminen auttaa myös laajentamaan työntekijöiden tietämystä ja lisäämään työntekijöiden taitojen syvyyttä.  

Yksi tärkeimmistä organisaatioiden prosesseista on työntekijän perehdyttäminen ja koulutus. Siinä missä toimiva koulutus toimii työturvallisuuden takaajana, antaa se myös loistavan kilpailuedun organisaatiolle ja parantaa mielikuvaa työnantajasta. Lisäksi hyvin toimiva koulutus parantaa työtyytyväisyyttä ja vaikuttaa organisaation tulokseen positiivisesti.

Sähköinen koulutusjärjestelmä

Sähköisen koulutusjärjestelmän perustana on hyödyntää verkkoa koulutuksessa ja oppimisessa. Koulutus sähköisessä ympäristössä on nykyaikaista ja luonnollinen sekä joustava tapa kouluttaa työntekijöitä. Se antaa myös mahdollisuuden hyödyntää monipuolisesti erilaisia koulutusmateriaaleja, kuten videoita, testejä ja erilaisia harjoitteita. Se antaa myös työnantajalle mahdollisuuden säästää kustannuksia ja toimia ympäristöystävällisemmin, kun erilaisilta materiaali-, matkustus- ja tilanvuokrauskustannuksilta säästytään.

Parhaimmassa tapauksessa sähköinen koulutusjärjestelmä antaa mahdollisuuden molemminpuoliseen palautteen antamiseen. Sähköistä koulutusjärjestelmää käyttävä työntekijä voi antaa palautetta suorittamistaan koulutuksista, jolloin tämä antaa mahdollisuuden työnantajalle nähdä omat toimintatapansa uudessa valossa. Myös työnantajan antama palaute työntekijälle on tärkeää, jotta työntekijä osaa kehittää taitojaan oikeaan suuntaan. Palautteen antaminen sähköisen koulutusjärjestelmän kautta voidaan kokea myös helpommaksi, sillä palautteen antajalla ja koulutuksen järjestäjälle ei ole tällöin suoraa kontaktia.

Työntekijöiden kokemukset sähköisestä koulutusjärjestelmästä

Sähköinen koulutusjärjestelmä otettiin hyvin vastaan sitä käyttävässä yrityksessä. Sen kautta suoritettujen koulutusten koettiin parantavan työturvallisuutta. Sähköisen koulutusjärjestelmän käyttäminen koettiin miellyttävänä ja koulutusten koettiin parantuneen. Koulutusten suorittajat eivät myöskään kokeneet teknisiä haasteita koulutuksia suorittaessaan. Täten voidaan ajatella, että sähköisen järjestelmän käyttöönotto oli onnistunut ja tämä on toimiva sekä kätevä tapa järjestää koulutuksia.

Hyvillä sähköisillä koulutusmateriaaleilla voidaan lisätä koulutuksen suorittajien motivaatiota, tyytyväisyyttä, osallistumista ja tarjota ajankohtaista tietoa opetettavasta aiheesta. Haasteita koulutusten suorittamiseen voivat luoda esimerkiksi tekniset ongelmat, puutteellinen käyttäjien koulutus materiaalien ja työkalujen käyttöön sekä vaillinainen IT infrastruktuuri. Siksi onkin tärkeää panostaa toimivaan verkkoympäristöön, sillä teknisellä toimivuudella voidaan vaikuttaa koulutusten suorittamisen mielekkyyteen.

Opinnäytetyö on luettavissa Theseuksessa toukokuussa 2023. 

Lähteet:

Korhonen. J. 2023. Työturvallisuutta parantavan sähköisen koulutusjärjestelmän käyttöönotto – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Kupias, P. & Peltola, R. 2009. Perehdyttämisen pelikentällä. Helsinki: Gaudeamus Oy.

Saloheimo, J. 2003. Työturvallisuus- perusteet, vastuu ja oikeussuoja. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.