Toiminnanohjausjärjestelmän käyttö laboratoriolaitteiden kunnossapidon hallintaan
Laboratoriolaitteiden kunnossapidon tarkoituksena on laitteiden toimintakyvyn ylläpitäminen ja käyttövarmuuden saavuttaminen. Tavoitteiden saavuttamista varten on luotu yritysten toimintaa sujuvoittavia toiminnanohjausjärjestelmiä. Toiminnanohjausjärjestelmät ovat tietojärjestelmiä, jotka toimivat kunnossapidon työkaluina auttaen tiedon keruussa ja prosessien suunnittelussa.
Mitä hyötyä toiminnanohjausjärjestelmistä on ja mihin yritys tarvitsee tällaista järjestelmää? Toiminnanohjausjärjestelmät ovat tietojärjestelmiä, joita käytetään yritysten liiketoimintalinjojen toimintojen sujuvoittamiseen. Järjestelmien toiminta pohjautuu prosessien integrointiin eli eri palvelulinjojen yhdistämiseen. Erilaisia palvelulinjoja voivat muun muassa olla henkilöstöhallinta, myynti, varastonhallinta, sekä kunnossapito. Yhtenäistämällä liiketoimintalinjoja yhteen järjestelmään, helpottuu ja nopeutuu tiedonkulku eri tahojen välillä. (Nestell 2018, 19.)
Mitä on kunnossapito?
Kunnossapidolla tarkoitetaan laitteille tehtäviä toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on ylläpitää laitteen elinkaarta. Tällaisiin toimenpiteisiin sisältyy laitteiden ylläpitoa, tarkistuksia, säätämistä, sekä kehittämistä. Erilaisia kunnossapidon toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi:
- laitteen toimintakyvyn ylläpitäminen
- laitteen käytön turvallisuuden huomioiminen
- laitteen laaduntuottokyky
- laitteen elinjakson hallinta
- oikeiden käyttöolosuhteiden noudattaminen
- alkuperäiskuntoon palauttaminen
- laitteen modernisointi
- suunnitteluvikojen korjaaminen
- käyttöominaisuuksien kehittäminen
- tiedon kerääminen ja analysointi
Yllä mainitut toimenpiteet voidaan jakaa ehkäisevään kunnossapitoon ja korjaavaan kunnossapitoon. Ehkäisevän kunnossapidon tarkoituksena on puuttua ennaltaehkäisevästi kunnossapitoon ennen kuin mitään varsinaista vikaa on havaittavissa. Korjaavan kunnossapidon tarkoitus taas on nimensä mukaisesti korjata jo havaittu virhe tai ongelma. Kaikilla näillä kunnossapitotoimilla on kuitenkin yhteinen tavoite: laitteen toimintakyvyn ylläpitäminen niin, että laite kykenee tekemään sille vaaditut tehtävät. (Järviö 2012, 51-56.)
Toiminnanohjausjärjestelmät laboratoriossa
Toiminnanohjausjärjestelmät toimivat loistavana työkaluna kunnossapidon tavoitteiden saavuttamista varten. Niiden avulla voidaan ohjata kunnossapidon toimintaa halutunlaiseen suuntaan esimerkiksi hallinnoimalla prosesseja ja luomalla kunnossapidon suunnitelmia. Järjestelmät voivat pitää sisällään erilaisia moduuleita, kuten esimerkiksi materiaalienhallintaa, vikailmoitusjärjestelmiä, ennakkohuoltojärjestelmiä ja palveluiden myynti ja laskutus osioita.
Laboratoriolaitteiden kunnossapidon kannalta erityisen merkittäviä moduuleita ovat materiaalienhallinta sekä ennakkohuoltojärjestelmät. Materiaalienhallinta-moduulin ominaisuuksiin kuuluu materiaalien- ja varastonhallintaa, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että alusta toimii työkaluna esimerkiksi varaosien varastomäärien suunnittelussa. Tämän avulla kyetään takaamaan varaosien oikea-aikainen saanti, eikä toimitusketjuihin pääse syntymään aukkoja. Hyvällä suunnittelulla toiminta kyetään myös pitämään mahdollisimman kustannustehokkaana, eivätkä varastot pääse liikatäyttymään kohtuuttomasti.
Ennakkohuoltojärjestelmät taas toimivat tarkastus-, huolto- ja korjaustehtävien hallinnan työkaluna. Tarkoituksena on toimia alustana teknisten tietojen hallintaa varten. Järjestelmän kautta pystytään ylläpitämään kattavaa tietokantaa laitteiden tarkastus- ja huoltotehtävistä. Järjestelmään voidaan esimerkiksi aikatauluttaa ennakkohuollot halutun aikavälin mukaisesti, jolloin järjestelmä luo automaattisesti työpyynnön tehtävästä haluttuna ajankohtana. Järjestelmän kautta työt voidaan myös kuitata tehdyiksi. Tämä ylläpitää työn läpinäkyvyyttä ja laitteiden huoltojen seuraus, sekä valvonta sujuvat vaivattomasti.
Toiminnanohjausjärjestelmät siis helpottavat, nopeuttavat ja sujuvoittavat kunnossapitotoimien suunnittelua ja toteuttamista.
Lähteet
Ketola, J. 2024. Laboratoriolaitteiden laitetietojen vienti SAP-järjestelmään ja kunnossapidon kehittäminen – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.
Järviö, J.; Piispa, T. 2012. Kunnossapidon julkaisusarja n: 10. Tuotanto-omaisuuden hoitaminen. 51-56. Helsinki: KP-Media Oy.
Nestell, J. 2018. Successful ERP Systems: A Guide for Businesses and Executives. 19. New York: Business Expert Press, LSS.
Pääkuva: Freepik.com https://www.freepik.com/free-photo/rpa-concept-with-blurry-hand-touching-screen_23992698.htm#fromView=search&page=1&position=3&uuid=a18ed9c9-d629-4195-bfa8-62b57c800a6a