Toimivatko biojätepussit biokaasulaitoksilla?

31.05.2024

Biojätepusseille ja biokaasulaitoksille on asetettu monia eri säädöksiä, standardeja ja sertifikaatteja, joissa määritellään muun muassa biojätepussien biohajoaminen anaerobisissa ja aerobisissa olosuhteissa, biojätteen käsittelymenetelmiä sekä lopputuotteiden vaatimuksia. Standardeista ja sertifikaateista huolimatta kaikki biojätepussit eivät toimi biohajoavuuden osalta vaaditulla tavalla biokaasulaitoksilla, joissa ei käytetä jälkikompostointiprosessia.

Biojätepusseja käytetään kotitalouksien biojätteiden keräyksessä yhä enenevissä määrin. Kunnallinen biojätteen erilliskeräys alkaa 19.7.2024 ja velvoittaa kuntia keräämään asukkaidensa biojätteet (Ympäristöministeriö 2021). Biojätteiden ja samalla biojätepussien määrä tulee kasvamaan erilliskeräyksen myötä biokaasulaitoksilla. Tällöin myös biojätteen sisältämien epäpuhtauksien määrä tulee lisääntymään. Epäpuhtauksiksi lasketaan muovi, metalli ja lasi.

Jo nykyisellään jotkin biomuovit eivät hajoa riittävästi biokaasulaitoksilla ja aiheuttavat esimerkiksi tukoksia laitteistossa venymisen vuoksi. Biokaasulaitoksilla tuotetaan biomassasta nimensä mukaisesti biokaasua, mutta kaasun tuotannon jälkeen syntynyttä mädätettä voidaan hyödyntää sellaisenaan lannoitteena sekä jalostaa siitä kompostia. Biokaasulaitoksilla syntyneille lopputuotteille on asetettu raja-arvot niiden sisältämille epäpuhtauksille. Suomessa raja-arvot tiukkenevat 1.1.2028 (Ruokavirasto 2023).

Biojätepusseille on asetettu muun muassa standardi EN 13432 Vaatimukset pakkauksille, jotka ovat hyödynnettävissä kompostoinnin ja biohajoamisen avulla. Standardissa määritellään aikavaatimukset biojätepussien biohajoamiselle aerobisessa ja anaerobisessa testissä (SFS-EN 13432 2001). Standardissa oletetaan, että jokainen biokaasulaitos sisältää anaerobisen biokaasuntuotannon lisäksi aerobisen stabiloitumisen vaiheen eli kompostoinnin. Tämän oletuksen vuoksi anaerobisessa biokaasuntuotannossa biojätepusseille on asetettu matalampi biohajoavuuden raja-arvo kuin kompostoinnissa, mikä on ongelmallinen lopputuotteiden valmistuksen ja laadun varmistuksen kannalta.    

Vielä löytyy parannettavaa

Laboratoriossa tutkittiin biokaasulaitoksien prosessi- ja lopputuotenäytteiden sisältämiä muovimääriä ja biojätepussien biohajoavuutta anaerobisessa biokaasuntuotannossa. Tutkimuksessa ilmeni, että vain osa lopputuotenäytteistä alitti niille asetetun epäpuhtauksien raja-arvon. Samalla on muistettava, että tässä tutkimuksessa tutkittiin vain muovin määrää, eli todellisuudessa näyte-erien tulokset olisivat vielä suuremmat epäpuhtauksien osalta, kun mukaan laskettaisiin lasi- ja metallikappaleet. Lopputuotteiden laatuun olisi syytä keskittyä nykyistä enemmän tuloksien perusteella, mutta myös jokaisen olisi syytä ajatella itse, mitä biojäteastiaan voi laittaa.

Biojätepussien biohajoavuutta tutkittaessa huomattiin vain osan biojätepusseista hajoavan standardin EN 13432 mukaisesti viiden viikon aikana anaerobisessa biokaasuntuotannossa. Parhaiten tutkimuksessa hajosivat paperiset biojätepussit. Tutkimuksen perusteella kaikkien biojätepussien ei voida sanoa vielä toimivan optimaalisesti biokaasulaitoksilla. Kun biohajoaminen on vajavaista, lopputuotteiden laadun varmistus vaatii enemmän toimia kuin, jos biojätepussit hajoaisivat asianmukaisesti. Biojätepussien biohajoamiseen voitaisiin puuttua yhtenäistämällä ja tiukentamalla niiltä vaadittuja sertifikaatteja ja standardeja. Helpommin biohajoavat biojätepussit tällöin helpottaisivat niiden käsittelyä biokaasulaitoksilla sekä myös kotikompostoreissa.

Artikkeli perustuu Theseuksessa julkaistuun opinnäytetyöhön: Raiko, Akseli (2024): Biojätepussien toiminnallisuus biokaasulaitoksilla.

Lähteet

Ympäristöministeriö 2021. Uusi jäteasetus velvoittaa nykyistä tehokkaampaan erilliskeräykseen ja kierrätykseen. Viitattu 27.5.2024. https://ym.fi/-/uusi-jateasetus-velvoittaa-nykyista-tehokkaampaan-erilliskeraykseen-ja-kierratykseen.

SFS-EN 13432 2001. Pakkaukset. Vaatimukset pakkauksille, jotka ovat hyödynnettävissä kompostoinnin ja biohajoamisen avulla. Testausmenettely ja arviointiperusteet pakkauksen hyväksynnälle. Helsinki. Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. Viitattu 27.5.2024. https://online.sfs.fi/fi/index/tuotteet/SFS/CEN/ID2/1/6416.html.stx.

Ruokavirasto 2023. Haitalliset aineet, taudinaiheuttajat ja epäpuhtaudet. Viitattu 27.5.2024. https://www.ruokavirasto.fi/kasvit/lannoitevalmisteet/laatuvaatimukset/haitalliset-aineet-ja-hygienia/.