Lämmönsiirtimien vaippasolun laatuprosessin kehitys
Laatupoikkeamien tunnistaminen ja vähentäminen ovat keskeisiä tekijöitä, kun pyritään ylläpitämään tasaisen korkea laatu valmistuksessa. Laatuprosessin kehittämisessä selvitetään tuotantoprosessin mahdolliset korjaustarpeet ja tehdään tarvittavat muutokset laadun parantamiseksi.
Laatupoikkeamat ovat keskeinen osa tuotantoprosessin kehittämistä, sillä niiden tunnistaminen ja analysointi auttavat parantamaan prosessin heikkoja kohtia. Havaitut laatupoikkeamat, kuten hitsaus- ja materiaalivirheet, voivat vaikuttaa tuotteen laatuun, asiakastyytyväisyyteen sekä aiheuttaa reklamaatioita ja lisäkustannuksia. Näiden poikkeamien ymmärtäminen mahdollistaa oikea-aikaisten korjaustarpeiden kohdentamisen ja virheiden toistumisen ehkäisyn tulevaisuudessa.
Laatupoikkeamien tunnistaminen ja analysointi
Laatupoikkeamien tunnistaminen ja analysointi hitsausprosesseissa tuo merkittäviä hyötyjä organisaation laatuprosessin kehitykselle. Erityisesti öljykupin valmistusvaiheessa on tärkeä löytää mahdolliset puutteet ja kehityskohteet. Työssä käsitellään kolmea yleisintä hitsausvirhettä: reunahaava, korkea kupu ja vajaa hitsautumissyvyys. Juurisyyanalyysi auttaa selvittämään virheiden alkuperän ja estämään niiden toistumisen, mikä parantaa prosessin tehokkuutta ja luotettavuutta.
Laatupoikkeamien käsittelyn myötä laadittiin työohje öljykupin työvaiheeseen. Työohjeen tavoitteena on vähentää virheiden määrää ja parantaa laatua. Reklamaatiot ja asiakaslähtöinen palaute tarjoavat arvokasta tietoa jatkuvan parantamisen tueksi. Laatupoikkeamien käsittely osana prosessia ei vain paranna tuotteen laatua, vaan myös optimoi tuotannon kustannustehokkuutta ja asiakastyytyväisyyttä.
Laatupoikkeamien ehkäisy tuotantoprosessissa
Juurisyyanalyysin avulla tunnistettiin yrityksen yleisimmät laatupoikkeamat, kuten reunahaava, korkea kupu ja vajaa hitsautumissyvyys. Poikkeamien korjaamiseksi ehdotettiin useita toimenpiteitä, kuten hitsauslämpötilan laskemista, polttimen kulman säätämistä ja hitsausnopeuden hidastamista. Öljykupin työohjeeseen laadittiin selkeä työjärjestys, joka parantaa prosessin laatua ja vähentää virheitä. Työohjeessa painotettiin myös säännöllisten tarkastusten tärkeyttä, erityisesti syvien kohtien viimeistelyssä.
Laatupoikkeamien esiintyvyys organisaatiossa on kausiluonteista ja vaihtelee sesonkiaikojen mukaan. Tämän takia valvontaa pitäisi lisätä erityisesti loma-aikoina ja varmistaa, että sijaiset saavat kattavan perehdytyksen. Asiakkaalta saapuvat pienet laatuvirheet voivat olla haasteellisia havaita, mutta ehdotettiin, että asiakas voisi järjestää laadunvalvonnan tehoiskun, jossa virheiden taustat selvitetään yhteistyössä yrityksen kanssa. Tämä jatkuvan parantamisen prosessi edistäisi laatutyötä ja oppimista molemmin puolin.
Opinnäytetyön rakenne
Työ pohjautuu teoriaosuuteen, jossa käsitellään laatua, laadunhallintaa ja relevantteja standardeja. Lisäksi tutustutaan hitsaukseen liittyviin käsitteisiin sekä organisaation yleisimpiin laatupoikkeamien ja hitsausvirheiden syntymekanismeihin. Teoreettinen osuus tukee ymmärrystä organisaation nykyisestä laatuprosessista.
Tiedon kerääminen työntekijöiltä ja työnjohdolta oli keskeinen osa tutkimusta, sillä heillä on eniten käytännön kokemusta laadun parantamisessa ja ongelmien vähentämisessä. Haastatteluiden pohjalta oli helppo pohtia keinoja laatupoikkeamien vähentämiseksi, kun saatiin selville yrityksen yleisimmät laatupoikkeamat ja niiden esiintyvyys tuotantoprosessissa.
Lähde
Vaittinen, Miina. 2024. Lämmönsiirtimien vaippasolun laatuprosessin kehitys : laatupoikkeamien löytyminen sekä niiden vähentäminen – Theseus. Opinnäytetyö. Turku: Turun ammattikorkeakoulu.
Artikkelikuva: Pixabay. 2024. Upeita ilmaisia kuvia – Pixabay – Pixabay.