Onko tuotemodulointi välttämätön äänenvaimentimissa?

14.06.2023

Moduloinnilla tarkoitetaan tuotteen jakamista itsenäisiin yksiköihin (moduuleihin), joilla on tarkasti määritellyt ja vakioina pidettävät rajapinnat. Rajapinnat mahdollistavat moduulien yhdistettävyyden ja vaihdettavuuden. (Tuokko & Österholm 2001, 8.) Näiden moduulien avulla voidaan luoda monipuolisia ja räätälöitäviä tuoteversioita, mikä tarjoaa joustavuutta sekä tehokkuutta suunnitteluprosessissa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä selvitys tuotemoduloinnin tarpeesta äänenvaimentimissa.

Tuotemodulointi on kehittynyt vastauksena kasvaviin markkinavaatimuksiin ja asiakastarpeisiin. Perinteisesti tuotesuunnittelu on ollut joustamaton ja aikaa vievä prosessi, jossa jokainen tuote suunnitellaan ja valmistetaan yksilöllisesti. Tämä lähestymistapa on johtanut korkeisiin kustannuksiin, pitkiin toimitusaikoihin ja rajallisiin mahdollisuuksiin saada tuote asiakaskohtaisten vaatimusten mukaiseksi.

Monialainen käytettävyys

Tuotemodulointi soveltuu monille eri teollisuudenaloille, joissa tarvitaan joustavia ja räätälöityjä tuotteita. Esimerkkejä soveltamisalueista ovat elektroniikka- ja autoteollisuus sekä rakennusala. Näillä aloilla moduulien avulla voidaan luoda erilaisia tuoteversioita, jotka vastaavat eri markkinoiden ja asiakassegmenttien tarpeita. Esimerkiksi talon modulaarinen rakentaminen on yleinen käytäntö, jossa rakennus muodostuu erillisistä moduuleista, kuten seinä-, katto- ja lattiamoduuleista. Tämä vähentää työmaalla tarvittavan työvoiman määrää, sillä moduulit ovat valmiita komponentteja pääkokoonpanoon eli taloon.

Sama etu saadaan äänenvaimentimien moduloinnissa, jossa tuotannossa pääty-, runko- ja lieriömoduulit valmistetaan erikseen osakokonaisuuksina, mikä nopeuttaa myös valmistusaikaa. Moduulit voidaan koota yhteen kokoonpanolinjalla tai työmaalla ja kokonaisuus on valmis. Yleensä moduulit kiinnitetään toisiinsa jo tuotantovaiheessa, jotta vältytään työmaalla ylimääräisiltä työvaiheilta.

Sylinterivaimentimen modulointikaaviosta nähdään, mitkä komponentit vaikuttavat moduulivaihtoehtojen määrään.

Moduloinnin monipuolisuus

Tuotemoduloinnilla on useita etuja, jotka tekevät siitä houkuttelevan lähestymistavan tuotesuunnitteluun. Ensinnäkin moduulien avulla tuotteiden räätälöinti asiakastarpeisiin on helpompaa ja nopeampaa. Valmiiksi suunnittelut moduulit voidaan yhdistellä eri tavoin, jolloin voidaan luoda lukuisia erilaisia tuoteversioita. Tämä mahdollistaa asiakaskohtaisten vaatimusten täyttämisen ilman tarvetta suunnitella ja valmistaa jokaista tuotetta erikseen ja yksilöllisesti.

Asiakas ensin

Asiakkaan tarpeen mukaan voidaan moduloinnin avulla valita, tarvitaanko kohteeseen vaaka- vai pystysylinterivaimennin, minkä jälkeen valitaan päätymoduulit. Äänenvaimennin asennetaan yleensä kanavan jatkoksi, kanavan loppuun tai toisen äänenvaimentimen perään. Pystyvaimennin asennetaan laipoistaan pystysuuntaan. Vaakasylinterivaimennin asennetaan alustastaan ja useimmiten katolle vaakatasossa olevaan kanavaan.

Tuotemoduloinnilla voi saavuttaa tehokkuutta tuotannon ja toimitusketjun hallinnassa. Moduulien valmistus erikseen mahdollistaa tuotannon optimoinnin ja varastotasojen pitämisen alhaisina. Lisäksi moduulit voidaan toimittaa nopeasti ja helposti tarpeen mukaan, mikä parantaa toimitusaikoja ja asiakastyytyväisyyttä. Esimerkiksi sylinterivaimentimen sisällä sijaitsevan lieriövaimenninmoduulin erillisyys tarjoaa etuja suunnittelun näkökulmasta, sillä se mahdollistaa tarvittaessa tehokkaamman vaimennuksen lisäämisen.

Kustannustehokkuus

Suunnittelukustannuksia ja -aikaa voidaan säästää moduloinnin avulla. Valmiiksi suunnitellut moduulit voivat olla standardisoituja ja testattuja, mikä vähentää suunnittelutyön tarvetta ja mahdollisia virheitä. Tämä nopeuttaa tuotekehitysprosessia ja mahdollistaa nopeamman markkinoillepääsyn. Tuotemoduloinnilla korkeuden jakaminen äänenvaimentimissa muutamaan eri varianssiin antaa asiakkaalle vaihtoehtoja vaimentimen tehokkuudelle sekä painehäviöille. Opinnäytetyössä tuotiin esille vaimentimien korkeudet niin, että niitä on mahdollisuus kuljettaa kokonaisina merikontin sisällä.

Moduloinnin haasteet

Moduulien suunnittelussa pitää varmistua siitä, että moduulit ovat täysin yhteensopivia toistensa kanssa. Mikäli moduulit eivät ole yhteensopivia, ne voivat aiheuttaa ongelmia kokoonpanossa, käytössä tai huollossa, mikä aiheuttaa lisäkustannuksia. Esimerkiksi lamellivaimentimen eri levyisten ja pituisten vaimennuslevyjen asennus samaan runkoon voi aiheuttaa ongelmia.

Lamelliäänenvaimentimen modulointikaaviosta nähdään, mistä moduuleista vaimennin koostuu, ja mitkä komponentit vaikuttavat erilaisten moduulivaihtoehtojen määrään.

Äänenvaimentimien moduloinnista olisi hyvä tehdä testejä, joilla saadaan todettua eri moduulien yhteensopivuus. Suunnittelussa tulisi varmistaa toleransseilla riittävän tarkat mitat, jotta äänenvaimentimien moduulit voidaan liittää toisiinsa, ja tuotannon huolehtia toleranssien pitävyydestä. Tuotteen koko elinkaaren ajalta olisi hyvä tehdä testejä ja raportoida mahdollisista ongelmista, jotta moduuleja voisi kehittää laadun varmistamiseksi jatkossa.

Joustava ja tehokas tuotesuunnittelu

Tuotemodulointi tarjoaa joustavan ja tehokkaan lähestymistavan tuotesuunnitteluun. Sen avulla voidaan luoda monipuolisia ja räätälöitäviä tuoteversioita nopeammin, kustannustehokkaammin ja asiakaskohtaisten vaatimusten mukaisesti. Tuotemoduloinnin etuja ovat muun muassa tuotteiden räätälöinti, tehokas tuotanto- ja toimitusketjun hallinta sekä suunnitteluajan säästö. Tämä lähestymistapa tarjoaa merkittäviä etuja yrityksille kilpailukyvyn parantamiseksi ja asiakastyytyväisyyden lisäämiseksi. Äänenvaimentimien modulointi tuottaa kattavan valikoiman äänenvaimentimia erilaisten halkaisijoiden, pituuksien ja moduulien ansiosta, jolloin voidaan toteuttaa asiakastoiveet suhteellisen kattavasti, kunhan otetaan huomioon moduloinnin haasteet.

Lähteet:

Kalliovaara R. 2023. Selvitys moduloinnin tarpeesta äänenvaimentimissa – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Tuokko, R. & Österholm, J. 2001. Systemaattinen menetelmä tuotemodulointiin Modular Function Deployment. MET-julkaisija nro 21/2001. Metalliteollisuuden kustannus Oy. Tummavuoren Kirjapaino Oy, Vantaa 2001, 8.