Kuva nastoitetusta mopon renkaasta.

Pienrenkaiden nastoitus – Nastoitus lisää pitoa ja parantaa turvallisuutta, mutta harva tietää miten se oikeasti tehdään

07.04.2025

Suomalaisille autoilijoille nastarenkaat ovat hyvin tuttu apuväline auton pidon lisäämiseen liukkailla keleillä. Mutta kun talvi saapuu, miten käy mopojen, skoottereiden ja vastaavien tieliikenteessä käytettyjen ajoneuvojen? Pienrenkaiden nastoitus on ilmiö, joka vaikuttaa varsinkin nuorten motoristien arkeen enemmän kuin ehkä arvaammekaan.

Pitoa ja turvallisuutta pienissäkin renkaissa

Mopot ja muut kaksipyöräiset ajoneuvot eivät tarjoa yhtä suurta kosketuspintaa tiehen kuin auton renkaat, joten lisäpito nastoista on kriittistä varsinkin pienemmissä ajoneuvoissa. Nastoitus parantaa merkittävästi hallittavuutta, vähentää kaatumisriskiä ja mahdollistaa ajamisen sellaisilla keleillä, jolloin moni jättäisi menopelinsä kotiin.

Millaisia renkaita nastoitetaan?

Nastoitukseen soveltuvat renkaat, joissa on riittävästi kumia ja kuviointi nastojen kiinnittämiseksi. Tyypillisesti kyseessä on siis nappularengas, jotka ovat tuttuja muun muassa enduro moottoripyöristä. Parhaiten nastoitus toimii uusissa tai vähän käytetyissä karkeakuvioisissa renkaissa.

Miten pienrenkaita nastoitetaan?

Pienrenkaiden nastoitus tehdään lähtökohtaisesti manuaalisesti tai puoliautomaattisella koneella. Nastat asennetaan renkaan pintaan ennalta määriteltyyn kuvioon niin, että renkaan pito paranee, mutta renkaan rakenne säilyy ehjänä. Nastoittamiseen voidaan käyttää joko paineilmalla tai sähköllä toimivaa nastapistoolia tai manuaalista puristintyökalua. Nastoja on erilaisia ja niiden valinta riippuu renkaan tyypistä ja käyttötarkoituksesta. Nastojen oikealla määrällä sekä sijoittelulla saadaan optimoitua tasapaino pidon ja kestävyyden välillä.

Kuka nastoittaa – ja miksi?

Nastoitusta tekevät rengasliikkeet, renkaiden valmistajat, korjaamot ja joskus myös harrastajat itse. Yhä useampi kaksipyöräisen ajoneuvon omistaja haluaa jatkaa ajamista ympäri vuoden ja nastoitus tekee sen mahdolliseksi turvallisella tavalla. Mopojen ja moottoripyörien talvirenkaaksi katsotaan myös​ talvikäyttöön soveltuva karkeakuvioinen rengas, joten nastoitus ei ole pakollinen vaatimus sille, että ajoneuvoa saisi käyttää tieliikenteessä talvella (Liikenneturva n.d.).

Lähteet:

Liikenneturva. n.d. Auton renkaat. Viitattu 3.4.2025. https://www.liikenneturva.fi/liikenteessa/auton-renkaat/

Mustonen N. 2025. Renkaiden nastoitusprosessin kehittäminen – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.