Sähkökomponenttien testaus tuotannon tehokkuuden parantamiseksi

16.04.2025

Opinnäytetyössä selvitettiin ratkaisuja sähkötestauksen kehitykselle ja sen avulla tuotannon tehostamiseen. Mitä erilaisia testausmenetelmiä voidaan soveltaa ja miten testauksen kohdistaminen eri tuotannon vaiheisiin tehostaa tuotantoa?

Sähkökomponenttien testauksen kohdentaminen eri tuotannon vaiheisiin voi merkittävästi vähentää koneiden käyttöönotossa esiintyviä poikkeamia. Hyvin kohdennetut ja toteutetut testaukset lyhentävät tuotannon läpimenoaikaa ja parantavat koko prosessin tehokkuutta. Tämä tarkoittaa sujuvampaa, turvallisempaa ja kustannustehokkaampaa koneiden valmistusta. Sähkölaitteiden ja automaation lisääntyessä teollisuudessa myös viallisten komponenttien potentiaalinen määrä kasvaa. Tämä tekee sähkötestaamisen kehittämisestä välttämätöntä.

Opinnäytetyössä havaittiin, että suurin osa sähkökomponenttien poikkeamista ilmenee vasta loppukokoonpanossa koneen käyttöönotossa. Tällöin vianhaku on hankalaa, sillä sähköjärjestelmät ovat jo osa suurta kokonaisuutta. Tämän johdosta pienenkin inhimillisen virheen johdosta poikkeaman löytämiseen voi mennä huomattavasti aikaa. Sähkötestaamisen jaottelu eri tuotannon vaiheelle, kuten sähköosakokoonpanoon voi tehostaa vianetsintää huomattavasti. Poikkeamien löytäminen on helpompaa pienistä komponenteista verrattuna niiden löytämiseen suuresta kokoonpanosta. Testaamisen jaottelulla säästytään vianetsinnän vaatimalta ajalta.

Mikä voisi olla ratkaisu?

Ratkaisuna on kehittää sähköosakokoonpanon sähkötestausta. Näin voidaan kehittää ja havaita asennuksien inhimillisiä virheitä, viallisia komponentteja ja parantaa tuotannon tehokkuutta. Testaamiseen voidaan soveltaa erimenetelmiä kuten:

  • Testauspöytäkirja
  • Automatisoitu testauslaite
  • Testaussolu
  • Testauspenkki

Opinnäytetyössä arvioitiin kaikkien näiden menetelmien soveltuvuutta toimeksiantajan käyttötarkoitukseen ja parhaana vaihtoehtona nähtiin testauspenkin ja testauspöytäkirjan yhdistelmä. Automaatisoitu testauslaite on myös varteenotettava vaihtoehto, mutta tuotannon volyymit eivät ole niin suuret, että järjestelmää olisi vielä kannattavaa ottaa käyttöön.

Ratkaisuna tehostava menetelmä

Sähkötestauksen kehittäminen sähköosakokoonpanon vaiheeseen tuo mukanaan selkeitä hyötyjä koko tuotantoprosessille. Testausmenetelmien yhdistäminen sekä erityisesti testauspöytäkirjan ja testauspenkin hyödyntäminen, tarjoaa tuotantoon järjestelmällisyyttä ja varmuutta. Lopputuloksena oli, että testauspöytäkirjan ja testauspenkin yhdistelmä muodostaa toimivimman ja kustannustehokkaimman ratkaisun. Testauspöytäkirja tuo järjestelmällisyyttä ja dokumentoitavuutta, kun taas testauspenkki mahdollistaa toistettavat, luotettavat ja tarkat mittaukset. Näiden yhdistäminen mahdollistaa sekä laadunvarmistuksen että tehokkuuden lisäämisen. Menetelmä vastaa nykypäivän tuotannon tarpeisiin ja tarjoaa pohjan sen kehittämiselle tulevaisuudessa erityisesti, kun komponenttimäärät kasvavat.

Lähteet

Moberg J. 2025. Sähkökomponenttien testaus – Theseus. Turun ammattikorkeakoulu opinnäytetyö.