Tuoteperheiden tehokas käyttö suunnittelutyön tueksi

01.06.2022

Nykyajan suunnittelutyössä on tärkeää hyödyntää mahdollisimman laajasti suunnittelutyökalujen tuomaa tehokkuutta. Erilaisten suunnittelu- ja mallinnusohjelmistojen avulla työprosessi vie vähemmän aikaa ja suunnitelmiin saadaan lisää tarkkuutta sekä niitä on helpompi tulkita. Tuoteperheet ovat yksi mallinnusohjelmistojen ominaisuuksista, joiden avulla suunnitelmien tekoa saadaan tehostettua. 

Digitalisaation jatkuva kehitys nostaa myös tarvetta entistä monipuolisimmille suunnitteluohjelmistoille. Tämä näkyy myös erilaisten BIM-työkalujen moderneissa käyttöjärjestelmissä sekä niiden laaja-alaisissa työskentelyominaisuuksissa. BIM tulee sanoista Building Information Model ja se tarkoittaa rakennuksen tietomallia, joka sisältää rakennuksen ja rakennusprosessin koko elinkaaren aikaiset tiedot digitaalisessa muodossa. Tämä tietomalli sisältää myös geometrian määrittämisen kolmiulotteisesti, mikä helpottaa havainnointia ja mahdollista simulointia. BIM-ohjelmistolla hallitaan siis rakennuksen tietoja ja mallia samanaikaisesti. Rakennuksen tietomallista saadaan irti suurin hyöty, kun kaikki suunnitteluprosessin osapuolet tekevät yhteistyötä kokonaisvaltaisen tiedonhallinnan ja yhtenäisten mallien luomiseksi.

Revit on suosituimpia BIM-ohjelmistoja

Yksi käytetyimmistä BIM-ohjelmistoista on Autodeskin Revit. Se on arkkitehtien laajasti suosima ohjelmisto, mutta sitä käytetään monipuolisesti myös insinöörisuunnittelussa. Revit käyttää virtuaalisista rakennusmalleista poimittuja reaaliaikaisia näkymiä. Sillä voidaan suoraan luoda muun muassa seiniä, lattioita, kattoja, ovia, ikkunoita, huonekalua, palkkeja, rakenteita ja erilaisia komponentteja. Revitissä voidaan luodaan projekteja, templateja sekä familyjä. Ohjelmiston avulla käyttäjät voivat suunnitella rakennuksen ja rakenteen komponentteineen 3D-muodossa, merkitä malliin 2D-piirustuselementtejä ja päästä käsiksi rakennustietoihin rakennusmallin tietokannasta.

Revit Architecture - Best Practices - Modelical
Yleiskuvaa Revitin käyttöjärjestelmästä. Kuva: Molinos, Modelical 2016.

Templatet ja familyt

Template on tietyin attribuutein ja parametrein määritetty piirustuspohja, jonka päälle usein uusi suunnitelma luodaan. Projektin template voi sisältää näkymiä, ladattuja familyja, määritettyjä asetuksia (kuten mittayksiköitä, täytekuvioita, viivatyylejä, viivojen painotuksia ynnä muuta sellaista) ja geometrioita.

Familylla viitataan juuri tuoteperheisiin, ja kaikki Revitissä käytettävät elementit (kuten yllä mainitut reaaliaikaset näkymät eri objekteista) ovat familyja. Revitissä familyjen määrä on laaja ja ne ovat jakaantuneet eri pääkategorioihin. Käytetyimpiä pääkategorioita ovat mallikategoriat, jotka sisältävät kaikki elementit, joita tyypillisesti käytetään rakennusmalleissa. Tuoteperheiden kannalta tärkeimpiä familyja ovat komponentit (Components). Komponentti-familyt ovat käyttäjien itse luotuja tai eri tiedostokirjastoista hankittuja familyja. Erilaisia komponentteja löytyy myös valmiina Revitin ohjelmistosta. Itse luoduilla komponenteilla voidaan määrittää halutut geometriset muodot sekä erilaiset parametrit ja niiden käyttäytyminen suunnitelmassa. Parametreista voidaan luoda jaettuja, jolloin niitä on mahdollista käyttää useissa eri tuoteperheissä tai projekteissa. Parametreja voidaan määrittää muun muassa erilaisten labeleiden avulla, joilla voidaan luoda esimerkiksi muuttuvia tai lukittuja mittoja. Lisäksi labeleihin voi asettaa erilaisia ehtoja, jotka pohjautuva taulukkolaskentaohjelmille tyypillisiin toimintoihin.

Esimerkki luoduista mittapohjaisista parametreista. Kuva: Youtube, cadnotes 2010.

Tuoteperheillä lisäarvoa suunnitelmien tekoon

Tuoteperheiden tarkoitus on sujuvoittaa sekä tehostaa suunnitelmien tekoa ja parantaa niiden laatua. Käyttämällä parametrisia komponentteja voidaan säästää aikaa ja turhaa vaivaa, kun suunnitelmissa käytettäviä objekteja ei tarvitse joka kerta määrittää ja mallintaa uudestaan. Niiden käyttö tukee vahvasti kustannustehokasta toimintaa. Tuoteperheitä voidaan tallentaa käytettäväksi esimerkiksi erilaisiin tiedostokirjastoihin, pilvipalveluihin tai tuotetiedon hallinnan-ohjelmistoihin (PDM – Product Data Management).

Parametristen komponenttien erilaisten käyttötapojen kirjo on laaja. Ne voivat olla esimerkiksi mittaperusteisia, niille voidaan määrittää erilaisia funktiota sekä suunnitelmassa niille voidaan asettaa valinta-alue, jolla päätetään otetaanko tietty parametri käyttöön vai ei. Tuoteperheiden käytön avulla voidaan vahvistaa myös suunnittelutoimistojen yhteisiä työskentelykäytäntöjä. Uusien tuoteperheiden määrittäminen saattaa olla aikaa vievä prosessi, mutta se on sitäkin palkitsevampaa suunnittelutyölle.

Tulevaisuuden näkymät

Tulevaisuudessa erilaisten tuoteperheiden käyttömahdollisuudet kehittyvät entisestään lukuisten suunnitteluohjelmistojen mennessä eteenpäin. Lisäksi niitä voidaan mahdollisesti hyödyntää enemmän esimerkiksi virtuaalitodellisuuden tai pistepilvimallien käytön kanssa. Yksi asia on varmaa: tuoteperheiden käytön tarve suunnitelmissa tulee lisääntymään entisestään.

Linkki opinnäytetyöhön: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022053013235

Lähteet

Autodesk 2020. Project Templates. Learn. Revit. Viitattu 27.5.2022. https://knowledge.autodesk.com/support/revit/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2021/ENU/Revit-Customize/files/GUID-4C16B54A-7ADA-4DEB-A278-C199B1BC4207-htm.html.

F.Aubin, P. 2018. Revit Families: A Step-By-Step Introduction. Autodesk University. Viitattu 27.5.2022 https://medium.com/autodesk-university/revit-families-a-step-by-step-introduction-9439f9638062

Munir, M. H. 2019. Autodesk Revit 2019 Architecture. Dulles: Mercury Learning and information.

Sitowise. Tietomallinnus – BIM. Viitattu 27.5.2022. https://www.sitowise.com/fi/digitaaliset-palvelut/teknologiat/tietomallinnus-bim