
Uusi ohjelmointiympäristö, uudet vaatimukset – kuinka tukea muutosta?
Ohjelmistoversiosiirtymä TwinCAT 2:sta TwinCAT 3:een tuo yritykselle uusia mahdollisuuksia ohjelmistokehitykseen, mutta tuo mukanaan myös muutostarpeita. Jotta siirtymä sujuu hallitusti, tarvitaan osaamisen vahvistamista ja selkeitä, yrityksen toimintaa tukevia ohjeita.
Ohjelmistoversiosiirtymän yhteydessä on tärkeää varmistaa, että työntekijöillä on valmiudet hyödyntää uusien työkalujen ja toimintatapojen tarjoamia mahdollisuuksia. Uudet TwinCAT 3 -ympäristön ominaisuudet, kuten olio-ohjelmointi, voivat jäädä hyödyntämättä, ellei niiden käyttöön ole riittävää osaamista ja tukea. Vastaamaan osana tätä tarvetta, laadittiin opinnäytetyössä johdantodokumentti, jonka tavoitteena on auttaa yrityksen ohjelmoijia omaksumaan uusi ohjelmointitapa selkeiden esimerkkien ja rakenteiden kautta.
Modulaarisuus tuo uudelleenkäytettävyyttä
Modernit automaatiojärjestelmät ovat yhä monimutkaisempia kokonaisuuksia. Tämän vuoksi ohjelmistojen modulaarisuuden kehittäminen on noussut yrityksessä keskeiseksi tavoitteeksi – ohjelmia pyritään rakentamaan selkeästi jäsennellyistä toiminnallisista osista, joita voidaan hyödyntää eri laitteissa.
TwinCAT 3 mahdollistaa PLC-ohjelmien rakentamisen aiempaa selkeämmin osiin jaoteltuna, sillä se tukee ohjelmointitapaa, jossa toiminnallisuudet voidaan koota omiksi kokonaisuuksikseen. Tällainen rakenne tekee mahdolliseksi sen, että samaa ohjelmakoodia voidaan hyödyntää eri laitteissa ja projekteissa ilman, että niitä tarvitsisi rakentaa aina alusta asti uudelleen. Tämänkaltaisten rakenteiden toteuttaminen onnistuu olio-ohjelmointia hyödyntämällä.
Johdantodokumentti tukee työntekijöiden oppimista
Modulaarisen ohjelmarakenteen toteuttaminen olio-ohjelmointia hyödyntämällä vaatii yhteistä ymmärrystä ja yhtenäisiä käytäntöjä yrityksen sisällä ohjelmien sisällöstä ja rakenteesta. Jos jokainen työntekijä toteuttaa ratkaisunsa eri tavoin, menetetään modulaarisuuden ja uudelleenkäytettävyyden edut. Dokumentoidut esimerkit, selkeät toimintamallit ja yrityskohtaiset ohjeet helpottavat kehitystyötä ja auttavat varmistamaan, että ohjelmat ovat yhtenäisiä ja helposti ylläpidettäviä.
Opinnäytetyön lopputuloksena syntynyt dokumentti toimii yrityksen työntekijöille johdantona TwinCAT 3:n olio-ohjelmointiin. Se on suunnattu erityisesti niille työntekijöille, joilla on kokemusta PLC-ohjelmoinnista, mutta joille olio-ohjelmointi on uutta. Dokumentti on rakennettu käytännönläheisesti ja sen tavoitteena on auttaa yrityksen työntekijöitä ottamaan ensimmäiset askeleet kohti olio-ohjelmointiin perehtymistä.
Osallistamalla tietoisuus kasvaa
Johdantodokumentin aihealueet ja sisältö määriteltiin yhdessä kokeneiden ohjelmoijien kanssa, jotka työskentelevät aktiivisesti yrityksen PLC-ohjelmistokehityksen parissa. Heidän näkemyksensä ohjasi dokumentin rakenteen ja aihevalintojen muotoutumista, jotta lopputulos vastaisi yrityksen todellisia tarpeita.
Tämä osallistava tapa tehdä dokumenttia ei ainoastaan varmistanut, että sisältö vastasi yrityksen tarpeita, vaan auttoi myös tekemään dokumentin näkyväksi työntekijöille. Kun työntekijät vaikuttavat dokumentin sisältöön, sen merkitys ja hyödyllisyys hahmottuvat paremmin, ja sen hyödyntäminen työtehtävissä on todennäköisempää.
Lähteet
Haltia, E. 2025. Johdanto yritykselle olio-ohjelmoinnista TwinCAT 3 -ympäristössä. Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. https://www.theseus.fi/handle/10024/887816
Artikkelikuva: Michal Jarmoluk Pixabaystä