Asunto-osakeyhtiön autopaikat osakemuotoisiksi
Suomalaisissa asunto-osakeyhtiöissä asuu noin 2,6 miljoonaa henkilöä, mikä tekee siitä maamme suosituimman asumismuodon. Asunto-osakeyhtiön osakkaat omistavat yhdessä yhtiönsä sekä siihen kuuluvat rakennukset ja tekevät yhtiötä koskevat päätökset. Varmistaakseen yhtiön taloudellisen hyvinvoinnin ja tarvittavien remonttien toteutumisen asunto-osakeyhtiöt voivat kerätä pääomaa myymällä omaa omaisuuttaan. Opinnäytetyöss tutkittiin asunto-osakeyhtiön hallinnassa olevan omaisuuden muuttamista osakemuotoiseksi sekä muutokseen liittyvää juridiikkaa.
Asunto-osakeyhtiöiden varallisuus koostuu useimmiten omassa omistuksessa olevien rakennusten arvosta, osakkaiden maksamista vastikkeista ja käyttökorvauksista sekä vuokratuloista. Suurten tarpeellisten remonttien rahoittamiseksi yhtiö voi joutua keräämään lisäpääomaa, jotta remonttien kulut saadaan katettua ja rakennusten arvo säilytettyä. Yleisin tapa kerätä pääomaa on korottaa osakkailta perittäviä vastikkeita ja vuokralaisten vuokria sekä ottamalla pankkilainaa. Nykyisessä taloustilanteessa pankit ovat kiristäneet huomattavasti asunto-osakeyhtiöille myönnettävien lainojen myöntämisperusteita ja ehtoja. Riskinä on myös, että osakkaat sekä vuokralaiset äänestävät jaloillaan ja muuttavat muualle, mikäli heidän maksunsa kasvavat kohtuuttoman suuriksi.
Vaihtoehtoinen tapa kerätä pääomaa
Asunto-osakeyhtiö Turun Yliopistonkatu 6 on halunnut selvittää vaihtoehtoisia keinoja kerätä pääomaa remonttien rahoittamiseen. Yhtiö sijaitsee Turun ydinkeskustan alueella ja sillä on hallinnassaan huomattavan suuret pysäköintitilat osakkaiden ja vuokralaisten tarpeisiin suhteutettuna. Yhtiö on päättänyt selvittää mahdollisuutta muuttaa hallinnassaan olevat autopaikat osakemuotoisiksi, mikä mahdollistaa autopaikkojen myynnin niin osakkaille kuin yhtiön ulkopuolisille tahoille. Asunto-osakeyhtiön sijainnin takia autopaikoilla on suuri markkina-arvo, koska pysäköintipaikoista on jatkuvaa pulaa Turun keskusta-alueella.
Muutos vaatii yhtiökokouksen hyväksynnän
Asunto-osakeyhtiöiden ylintä päätövaltaa käyttää yhtiökokous, jossa osakkaat päättävät yhtiön asioista. Yhtiökokous kutsutaan koolle tavallisesti 1-2 kertaa vuodessa, ylimääräisiä yhtiökokouksia voidaan myös järjestää lain edellyttämällä tavalla. Toimeksiantajana toimivan asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestykseen on tehtävä muutoksia, jotta yhtiön hallinnassa olevien tilojen muuttaminen osakemuotoisiksi onnistuu. Yhtiöjärjestyksen muutos vaatii taakseen 2/3 määräenemmistön yhtiökokouksessa suoritettavassa äänestyksessä.
Taloudelliset hyödyt
Opinnäytetyössä laskettiin toimeksiantajan pyynnöstä tuotto-odotuksia, joita autopaikkojen myynnistä voidaan saavuttaa. Laskelmien tukena hyödynnettiin Kiinteistövälitysalan Keskusliiton Hintaseuranta-palvelua, jonka avulla saatiin selville autopaikoista maksettuja toteutuneita kauppasummia Turun keskustan aluella vuoden 2024 aikana sekä tutkimalla julkisessa myynnissä olevien autopaikkojen pyyntihintoja. Markkinatutkimuksen avulla tultiin johtopäätökseen, että toimeksiantaja voi saavuttaa noin 800 000 € tuotot myymällä autopaikkojaan.
Tutkimuksessa tultiin johtopäätökseen, että toimeksiantajan asunto-osakeyhtiöllä on mahdollisuus kerätä huomattavia lisäpääomia remonttien rahoittamiseen. Tulokset ovat käyttökelpoisia myös muille taloyhtiöille, joilla on tarvetta lisäpääomalle. Oman omaisuuden myynnin tarkoituksenmukaisuutta ja hyödyllisyyttä pitää kuitenkin aina arvioida erikseen jokaisen asunto-osakeyhtiön kohdalla tutustumalla tarkemmin yhtiön tilanteeseen.
Lähteet
Limnell, V. 2024. Asunto-osakeyhtiön autopaikat osakemuotoisiksi : muutoksen juridiikka ja talous – Theseus, Opinnäytetyö (AMK), Turun ammattikorkeakoulu.
Kuva: Pixabay, https://pixabay.com/fi/photos/kirkko-kaupunki-rakennukset-turku-8404881/