
Kirjanpitäjän roolin muutos teknologian kehittyessä
Automaatio, tekoäly, robotiikka – teknologia on tullut tilitoimistoihin, jäädäkseen. Tietokoneet ovat ylivoimaisia laskemisessa, tarkkuudessa, muistin kapasiteetissa ja nopeudessa. Jääkö taloushallinnon asiantuntijalle enää lainkaan tehtävää? Vai viekö teknologia asiantuntijatyön entistä korkeammalle tasolle?
Taloushallinnon automaatioasteen nostamisessa ja toiminnan kehittämisessä ovat pääosassa ohjelmistorobotiikan ja koneoppimisen sekä muun tekoälyn käyttö. Teknologian kehittyminen ja käyttöönotto on ollut viime vuosina todella nopeaa. Ohjelmistorobotiikan avulla pystytään automatisoimaan taloushallinnon prosesseja. Automaation myötä organisaatiota voidaan uudistaa, työn mielekkyyttä parantaa ja työtyytyväisyyttä lisätä. Automaation ja tekoälyn avulla on mahdollista ikään kuin optimoida ihmisen tekemää työtä.
Kirjanpitäjän rooli automaation katveessa
Kuten kirjanpitolaki edellyttää, kirjanpitäjä vastaa asiakkaan kirjanpidon tekemisestä. Ohjelmistot ja automaatio ovat tässä työssä käytettäviä välineitä. Kirjanpitäjä voi automaation avulla hoitaa rutiinitehtävät aiempaa nopeammin ja tehokkaammin. Automaation tuomiin työtehtävien muutoksiin sopeutuminen ja uuden oppiminen vaatii työntekijältä aikaa. Jotta muutos olisi helpompaa, on työntekijän hyvä kehittää työelämävalmiuksiaan. Kirjanpitäjälle tärkeitä taitoja ovat ongelmanratkaisukyky ja hyvät vuorovaikutustaidot. Kirjanpitäjän rooli muuttuu digitalisaation ja automaation myötä entistä konsultoivammaksi. Konsultointi puolestaan tuo mukanaan enemmän ongelmanratkaisutyötä. Järjestelmät pystyvät olemaan nykyisin apuna myös päättelyä ja luovaa ongelmanratkaisua vaativissa tehtävissä.
Automaatio vaikuttaa, vai vaikuttaako? Kyselytutkimus kirjanpitäjän roolista
Turun ammattikorkeakoululle tekemäni opinnäytetyön aiheena on automaation vaikutus kirjanpitäjän työhön. Työn tarkoituksena oli selvittää, millaisia muutoksia automaatio on tuonut kirjanpitäjän työnkuvaan. Toimeksiantajayrityksenä oli tilitoimisto, jonka uuteen kirjanpito-ohjelmistoon oli lisätty entistä enemmän automaatio-ominaisuuksia. Kyselytutkimuksen avulla selvitettiin taloushallinnon asiantuntijoiden näkökulmaa lisääntyneeseen automaatioon.
Automaatio on toteutetun kyselytutkimuksen mukaan tuonut apua rutiinitehtävien tekemiseen. Aikaa on jäänyt enemmän asiakkaiden konsultointiin sekä asiakasneuvontaan. Nämä tehtävät ovat olleet kirjanpitäjille mieluisia. Konsultointitehtävien ja asiakasneuvonnan lisääntyminen vahvisti kirjanpitäjien ammatillista identiteettiä. Kyselyn tuloksista selvisi, että myös asiakastyytyväisyydessä oli tapahtunut muutos positiiviseen suuntaan.
Toimeksiantajayritykseltä saadussa palautteessa todettiin, että tutkimus toteutettiin heille todella sopivalla hetkellä. Tutkimuksesta saatiin tuoretta tutkimustietoa henkilöstön kokemuksista. Kirjanpidon automaatiota jatkokehitetään yrityksessä edelleen. Kyselytutkimuksen tulokset antoivat informaatiota, jonka perusteella yritys pystyy kehittämään ohjelmistoa tulevaisuudessa. He saivat myös arvokasta tietoa, jota voivat hyödyntää suunnitellessaan tulevia henkilöstökoulutuksia. Lisäksi saatiin kuva siitä, miten henkilöstö arvioi automaation vaikuttavan työnkuvaansa tulevaisuudessa. Kyselytutkimuksen tekeminen toimeksiantajayritykselle oli erittäin hieno ja opettavainen kokemus. Yhteistyömme sujui mielestäni hyvin ja sain yritykseltä kaiken tarvitsemani tuen.
Kun olosuhteet muuttuvat, kirjanpitäjänkin tulee muuttua
Teknologian kehittyessä työntekijöiden roolit muuttuvat, myös tilitoimistoissa. Perinteisten kirjanpidon rutiinien sijaan kirjanpitäjän tehtäväksi on jäänyt tarkistaa kirjanpidon oikeellisuus automaatiota hyödyntäen. Työroolin kehittyessä uudet mahdollisuudet ja haasteet edellyttävät uudenlaista osaamista ja ajattelutapaa. Kirjanpitäjien tulee uudistua työntekijöiksi, joilla on vahvat työelämä- ja vuorovaikutustaidot sekä substanssiosaaminen. Vaikka automatisointi, robotit ja tekoäly ovat jo läsnä arjessamme, sadan prosentin automaatiota kirjanpitoalalla tuskin koskaan saavutetaan. Vai saavutetaanko?
Lähteet:
Venho, A. 2025. Automaation vaikutus kirjanpitäjän työhön : case: Tilitoimisto X – Theseus. Opinnäytetyö (AMK). Liiketalous. Turku: Turun ammattikorkeakoulu.
Aho, A. 2019. Kirjanpitäjästä konsultiksi – Pääkirja. Helsinki: Alma Talent Oy.
Kaarlejärvi, S. & Salminen, T. 2018. Älykäs taloushallinto – Automaation aika. E-Kirja Finna- kirjapalvelussa. Helsinki: Alma Talent.
Artikkelikuva: Canva by Getty Images Pro