Hankintaosaamisen nykytila ja kehittämiskohteet vesiviljelyalalla Keniassa

31.12.2024

Hankinnat on tunnistettu isoksi osaksi yrityksen kustannuksia ja hankintojen tehokkuus ja osaaminen ovat keskeisiä tekijöitä yritysten menestyksessä. Yritysten tulisikin kiinnittää huomiota riittävään hankintaosaamiseen. Hankintojen nykytilan kartoittaminen on tärkeää, jotta voidaan suunnitella sekä kehittää koulutuksen avulla tarvittavaa osaamista oikeilla alueilla.

Opinnäytetyössä selvitettiin vesiviljelyalaan liittyvien hankintojen nykytilaa sekä kehittämiskohteita Victoriajärven ranta-alueilla Keniassa. Tavoitteena oli selvittää kyselyn avulla, mitkä osa-alueet tarvitsevat kehittämistä. Kyselyyn vastasi erilaisia toimijoita vesiviljelyn alalta.

Keniassa vesiviljely on nousemassa yhä keskeisempään rooliin potentiaalisena maatalouden tuotannonalana. Vesiviljelyn nähdään tukevan ruokaturvaa ja tarjoavan uusia työmahdollisuuksia, erityisesti maaseudulla. Kuitenkin alan kehittyminen vaatii paitsi teknologista tukea myös hankintaprosessien ja -osaamisen kehittämistä.

Turun ammattikorkeakoulun tutkimusryhmä on mukana Euroopan unionin rahoittamassa Development of Aquaculture Education in Higher Education Institutions in Kenya (AQUADEVBUS) -projektissa, jonka tavoitteena on kehittää kestävää ja modernia vesiviljelykoulutusta korkeakouluissa Keniassa. Projektin tavoitteena on lisätä opiskelijoiden ja yhteisöjen valmiuksia kestävään vesiviljelyyn ja parantaa alan markkinoita ja työllisyyttä, erityisesti maaseudulla.

Hankintaosaamisen haasteet ja mahdollisuudet vesiviljelyalalla

Kyselyiden tuloksista havaittiin, että hankintojen eri osa-alueiden hallinnassa ja taidoissa on ristiriitoja. Se voi viitata siihen, että nykyiset taidot ja osaaminen eivät täysin vastaa vaadittuja hankintaosaamisen taitoja.

Käytännön taitojen ja teoreettisen osaamisen yhdistäminen onkin tärkeää, jotta hankinnat voivat vastata alan vaatimuksiin. Oppisopimustyyppinen koulutus voisi toimia tehokkaana ratkaisuna, sillä se mahdollistaisi käytännön osaamisen kehittämisen osana yritystoimintaa.

Kilpailutus ja sopimukset hankintaprosessin tukena

Yritysten tulisi panostaa toimittajien säännölliseen kilpailuttamiseen. Säännöllinen kilpailutus voi alentaa kustannuksia ja parantaa laatua. Erilaisten sähköisten kilpailutusalustojen käyttö voi auttaa hintojen vertailussa ja parantaa neuvottelumahdollisuuksia. Lisäksi toimittajamarkkinatuntemuksen lisääminen parantaisi uusien potentiaalisten toimittajien löytämistä.

Kyselyssä havaittiin kehittämistarpeita liittyen sopimuskäytäntöihin. Usein epävarmuus esimerkiksi yrityksen kannattavuudesta saattaa estää pitkäaikaisten sopimusten solmimisen. Tällöin lyhyet, esimerkiksi kalan kasvatuskauden mittaiset sopimukset, voivat olla hyvä vaihtoehto. Sopimusprosessien selkeyttämiseksi yrityksille voitaisiin tarjota yksinkertaisia mallisopimuksia ja oppaita, jotka toisivat apua sopimusten solmimiseen. Tietoisuuden lisääminen sopimusten merkityksestä suojaavat yrityksien etuja, vähentävät niihin kohdistuvia riskejä, kuten hintavaihteluja.

Dokumentoinnin merkitys tilausprosessissa

Tutkimuksessa selvisi, että monet tilaukset tehdään puhelimitse, mikä voi johtaa dokumentaation puutteisiin. Tämä voi kasvattaa väärinymmärrysten riskiä ja vaikeuttaa riitatilanteiden käsittelyä. Jäi kuitenkin epäselväksi, että tapahtuuko tilaus puhelimitse, tekstiviesteillä vai sovelluksen kautta.

Puhelinviestinnän tueksi tulisi aina toimittaa kirjallinen dokumentaatio, josta käyvät ilmi tilauksen yksityiskohdat, kuten tuotteet, hinnat ja määrät. Kirjallinen dokumentaatio vähentää väärien tilausten riskiä sekä suojaa molempia osapuolia mahdollisten ongelmien ilmaantuessa.

Kokonaiskustannusajattelu avainasemassa

Hintakeskeisyys nousi keskeiseksi kriteeriksi toimittajan valinnassa, mutta se voi johtaa myös piilokustannuksiin, kuten huoltokustannusten nousuun tai huonolaatuisen kalanrehun aiheuttamiin ongelmiin. Kokonaiskustannusajattelun edistäminen onkin olennaista, jotta yritykset ymmärtävät päätöstensä vaikutukset pitkällä aikavälillä.

Kokonaiskustannustenhallintaan tulisi tarjota selkeitä ohjeistuksia ja enemmän koulutusta. Yritysten voisi olla tarpeellista panostaa erilaisten kustannuslaskennan työkalujen ja menetelmien hallintaan. Esimerkiksi toimintolaskennan avulla voidaan tunnistaa eri työvaiheiden ja prosessien kustannukset, mikä helpottaa niiden hallintaa. Tämä auttaa myös tekemään harkittuja päätöksiä, jotka tukevat kestävää ja kannattavaa liiketoimintaa.

Pienyritysten osaamisen kehittäminen keskiössä

Kyselyssä havaittiin, että isommilla yrityksillä oli selkeämmät prosessit, joilla ne toteuttavat hankintaa, joten hankintaosaamista tulisi kehittää erityisesti pienyritysten kohdalla. Pienemmillä yrityksillä/kalanviljelijöillä ei välttämättä ole lainkaan koulutusta liiketoiminnasta tai etenkään hankinnasta. Kyselyyn vastaaminen on voinut mahdollisesti saada kalanviljelijöitä pohtimaan kyselyn aiheita liittyen hankintaan. Pienyrittäjät eivät ole välttämättä tulleet aiemmin ajatelleeksi, mitä kaikkea hankintaan liittyy ja kyselyyn vastaaminen on voinut saada heidät kiinnostuneiksi ottamaan asioista lisää selvää.

Yksi keskeinen kehityskohde on yhteishankintojen hyödyntäminen. Pienet kalanviljely-yritykset voisivat yhdistää voimansa ja tilata tarvikkeita yhdessä, mikä mahdollistaisi suurempien erien hankkimisen ja siten alhaisempien yksikkökustannusten saavuttamisen. Lisäksi yhteishankinnat parantaisivat neuvotteluasemaa toimittajien kanssa.

Lähde:

Manninen, N. & Puhakka, N. 2024. Developing Procurement Related to Aquaculture in the Lake Victoria Coastal Region of Kenya – From Cages to Plates. Opinnäytetyö. Liiketoiminnan logistiikan koulutus. Turku: Turun ammattikorkeakoulu. Viitattu 9.12.2024. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/873773/Manninen_Puhakka.pdf?sequence=2&isAllowed=y.