Kohti kestävämpää tulevaisuutta – läpinäkyvä toimitusketju ja vastuullisuusdatan hallinta avainasemassa
Maailmantalous on vahvasti riippuvainen luonnonvaroista, ja koko ajan kasvava kulutus uhkaa planeettamme kantokykyä. Vuosien mittaan olemme hukuttaneet maailman muovijätteisiin ja hiilidioksidipäästöihin. Puhumattakaan siitä miten miljoonia hehtaareja metsiä tuhoutuu vuosittain maatalouden, teollisuuden ja viljelystuotannon tieltä. Samalla ihmisoikeusongelmat, kuten lapsityövoima ja surkeat työolot, pahenevat globaalien hankintojen kasvun myötä.
Tämän opinnäytetyön toimeksiantona keskityttiin Raisio Oyj:n kestäviin hankintoihin ja vastuullisuusdatanhallinnan kehittämiseen. Tarkoituksena oli myös selvittää, miten yritys voi ennakoida ja valmistautua tulevaisuudessa muuttuviin vastuullisuusvaatimuksiin. Ilman kunnollista vastuullisuusdatanhallintaa yritys ei kykene tunnistamaan ja hallitsemaan raaka-aineidensa sekä lopputuotteidensa alkuperään liittyviä riskejä. Tämä puolestaan korostaa tarvetta jatkuvalle kehittämiselle ja uusien prosessien luomiselle elintarvikealan toimitusketjujen vastuullisuuden edistämiseksi.
Vastuullisuuden edistäminen elintarvikealan toimitusketjuissa
Entistä laajempien toimitusketjujen myötä yritysten on pystyttävä hallitsemaan ja edistämään toimitusketjujen vastuullisuutta. Toimitusketjujen hallinnassa tärkeintä on sen läpinäkyvyys ja jäljitettävyys, jolloin vastuullisuusriskejä pystytään tunnistamaan läpi koko toimitusketjun. Erityisesti elintarvikealalla jäljitettävyys on avainasemassa vastuullisuusriskien hallinnassa, sillä jäljitettävyyden ansiosta raaka-aineisiin käytetyt ainesosat pystytään jäljittämään jopa viljelyspellolle saakka.
Raaka-aineen alkuperämaatietojen perusteella voidaan varmistua siitä, onko kyseisen raaka-aineen ainesosien alkuperämaissa mukana niin sanottuja riskimaita. Riskimaaluokitusta voidaan hyödyntää arvioitaessa vastuullisuusriskejä. Riskimaaluokitus määrittää tiettyyn valtioon liittyvien riskien tason. Tällaisia voivat olla esimerkiksi ihmisoikeuksiin liittyvät riskit, kuten kansalaisten vapaus valita oma hallitus ja sananvapaus, poliittinen epävakaus, maassa tapahtuva korruptio sekä terrorismi.
Raisio Oyj:llä on vastuullisuustyötä tehty jo vuosi kymmeniä. Vastuullisesti tuotettu ja terveellinen ruoka on vahvasti mukana yrityksen strategiassa ja päivittäisissä toiminnoissa. Monelta osin Raision vastuullisuustavoitteet toteutuvatkin, mutta opinnäytetyön tutkimuksessa ilmeni, että vastuullisuusdatanhallinnassa koetaan vielä olevan kehittämisen varaa.
Datanhallinnan merkitys korostuu hankinnoissa
Opinnäytetyön tuloksista havaittiin, että hankintaosaston osaaminen ei enää rajoitu pelkästään hankintaosaamiseen ja markkinatuntemukseen, vaan suuressa määrin myös vastuullisuus- ja datanhallinnan osaamiseen. Hankinnassa työskenteleviltä vaaditaan yhä enemmän datatietoisuutta, sillä ilman laadukasta dataa vastuullisuudesta raportointi ja riskienarviointi on vaikeaa, eikä sen tuomaa kilpailuetua ei voida hyödyntää oikein.
Hankintaosaston vastuu on kasvanut ja vaatimus datanhallinnan osaamisesta on johtanut siihen, että yhä etenevissä määrin yritykset tarvitsevat enemmän resursseja takaamaan vastuullisuuden toteutumisen. Monia toimintoja pystytään datan näkökulmasta automatisoimaan, mutta pelkästään automatisointi vaatii yritykseltä merkittäviä investointeja. Automatisoinnin tuomaa arvoa on hankala mitata ennalta, mutta vastuullisuus vaatimusten kiristyminen ja sen tuoma lisätyö päivittäiseen tekemiseen on merkittävä.
Toimittajien osallistaminen ja kannustaminen vastuullisuustyöhön
Opinnäytetyö toi esiin myös sen, että Raisio Oyj:n hankintaosastolla on perinteisten hankintaan liittyvien prosessien hallinnan lisäksi myös suuri vastuu vastuullisuustavoitteiden toteutumisesta. Hankintakoordinaattoreiden, ostajien ja kategoriapäälliköiden tehtävänä on opastaa ja kannustaa toimittajia vastuullisuuden tavoitteisiin, sekä seurata toimittajien suorituskykyä vastuullisuuteen liittyvissä asioissa.
Tällä hetkellä moni yritys sekä sen toimittajat ja muut sidosryhmät painivat samojen vastuullisuusvaatimusten kanssa. Tavoitteisiin pääsemiseksi on otettava entistä paremmin huomioon myös, miten toimittajia voidaan osallistuttaa enemmän vastuullisuusdatan hallinnan näkökulmasta ja miten heidän tekemäänsä vastuullisuustyötä voidaan kannustaa entisestään.
Lähde
Heikkinen, J. 2024. Kohti kestävämpää tulevaisuutta : Raisio Oyj:n vastuulliset hankinnat ja alkuperämaadatan hallinta – Theseus. Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.
Kuva: Pixabay