Läpimenoaikojen kehittäminen lean-periaatteita hyödyntämällä

29.04.2025

Hukkaa on lähes kaikkialla. Sitä tunnistamalla ja eliminoimalla voidaan saavuttaa useita hyötyjä. Liiketoiminnassa se tarkoittaa usein rahan säästöä ja tuotantotoiminnassa ajan säästöä. Yleistäen, se lisää arvon virtausta ja toiminnan soljuvaa kulkua ilman häiriötekijöitä.

Tämä artikkeli kirjoitettiin opinnäytetyöhön ’Kuinka lyhentää tuotannon läpimenoaikoja yrityksessä X?’ pohjautuen. Elintarvikealalla toimivalle yritykselle X toimeksiantona tehdyssä opinnäytetyössä tavoitteena oli tunnistaa hukkaa toiminnoista leanin periaatteiden avulla, sekä ehdottaa tuotantotoimintoihin muutoksia, joilla hukkaa voidaan eliminoida ja nopeuttaa näin tuotannon läpimenoaikoja. Tutkimuksen avulla löydettiin runsaasti hukkaa yrityksen useista eri prosesseista ja niiden vaiheista sekä kuormitusta aiheuttavia tekijöitä.

Mitä hukka oikeastaan on ja miten sitä voidaan tunnistaa?

Lean-ajattelussa on määritelty 7+1 hukkaa. Hukkaa on kaikki asiakkaalle arvoa tuottamaton toiminta. Hukkaa ovat:

  • odottaminen
  • ylituotanto
  • ylimääräiset varastot
  • tarpeeton liike
  • virheet
  • ylikäsittely
  • tarpeeton kuljettaminen
  • hyödyntämätön potentiaali

Hukan tunnistaminen vaatii nykytilanteen kyseenalaistamisen. Hukkien minimoinnilla voidaan keskittyä vain asiakkaalle arvoa tuottavaan toimintaan, jolloin rahan- ja ajankäyttö tehostuu. Arvoa tuottavan toiminnan määrittely tehdään asiakkaan näkökulmasta.

Hukan tunnistaminen vaatii nykytilanteen kyseenalaistamisen

Hukan minimointi on hyvä keino yrityksen toiminnan kehittämiseen erityisesti tuotantotoiminnan ja sen prosessien perspektiivistä, vaikka hukkaa voi esiintyä kaikissa organisaatioiden toiminnoissa ajatustyöstä lähtien. Hukan määrällä on merkittävä vaikutus läpimenoaikoihin.

Miten hukkaa voi minimoida?

Hukan minimointi vaatii aluksi sen tunnistamisen. Tämän jälkeen keskitytään tekemään prosesseista sellaisia, että turha työ vähenee. Esimerkiksi layoutilla on vaikutusta liikkeen ja kuljettamisen määrään ja siksi layoutin oikeanlaisilla muutoksilla saadaan näitä hukkia vähennettyä. Raaka-aineilla ja työvälineillä taas on vaikutusta siihen, kauanko käsittely kestää, joten näiden oikeanlainen määrittely on tärkeää, jotta ne ovat jokaisessa yrityksessä juuri tarkoitukseen sopivimmat. Virheiden vähentäminen on mahdollista niiden juurisyitä tunnistamalla, jolloin samojen virheiden toistaminen voidaan jatkossa välttää.

Mitä hukkia tutkimuksen avulla löydettiin?

Toimeksiantajayrityksen tuotannon toimintojen merkittävimpänä hukkana voidaan pitää ihmisten turhaa liikettä, jota aiheutuu epäsopivasta layoutista sekä työtehtävien jaosta, mikä lisää liikettä tuotannon ja raaka-ainevaraston välillä.

Toisena merkittävänä hukkana ovat virheet, joiden vähentämiseen oivaksi keinoksi soveltuu 5 kertaa miksi – työkalun käyttöönotto. Kolmas merkittävä hukka yrityksessä on ylikäsittely, joka aiheutuu epätarkoituksenmukaisista työvälineistä ja raaka-aineista aiheuttaen lisäksi turhaa työntekijöiden kuormitusta.

Toiminnoista löydettiin kaikkia muitakin leanin määrittelemiä hukkia, joskin joidenkin välttäminen on haastavaa yrityksen tuotannon hektisen luonteen sekä lyhyen tilaus-toimitusrytmin vuoksi. Osa toiminnasta on arvoa tuottamatonta, mutta tuotannon läpiviemiseksi välttämätöntä.

Mitä tutkimuksella saavutettiin?

Työn yhtenä merkittävimpänä oivalluksena voidaan pitää havaintoa osin ristiriitaisista tavoitteista eri osastojen välillä. Tämä ongelma on yhtenä syynä pitkiin läpimenoaikoihin monien arvoa tuottamattomien toimintojen lisäksi.

Tutkimuksen pohjalta löydettiin toimeksiantajayrityksen tuotantotoiminnalle useita erilaisia muutosehdotuksia, joiden avulla hukkaa voidaan minimoida ja läpimenoaikoja lyhentää sekä tehostaa toimintaa.

Muutosehdotuksia ovat:

  • tavoitteiden yhtenäistäminen
  • työtapojen vakiinnuttaminen
  • materiaalinohjauksen kehittäminen
  • layout-muutokset
  • käsityön vähentäminen
  • tuotevalikoiman karsinta
  • työnkierron lisääminen  
  • raaka-aineiden ja työvälineiden optimointi
  • henkilöresursoinnin määrittely ja sijoittelu työpisteille

Eri muutosehdotuksilla on eriasteisia vaikutuksia läpimenoaikoihin. Toiset muutokset vaikuttavat erityisesti ihmisten kuormittumisen vähenemiseen ja toiset suoraan käytettävään aikaan, mutta kaikkien ehdotusten jalkauttamisella on tavalla tai toisella vaikutusta läpimenoaikojen lyhenemiseen.

Lähde

Azinichei, J. 2025. Kuinka lyhentää tuotannon läpimenoaikoja yrityksessä X? – Theseus. Opinnäytetyö (AMK). Liiketoiminnan logistiikka. Turku: Turun ammattikorkeakoulu.

Kuvat: Wordin kuvapankki ja Pixapay.com