Liiketoiminnan kehittäminen – miten kehitän sellaisen yhdistyksen liiketoimintaa, joka ei saa tehdä voittoa?
Yhdistystoiminta ja liiketoiminnan kehittäminen samassa virkkeessä kuulostavat ajatuksen tasolla vaikeasti yhdisteltäviltä asioilta. Opinnäytetyössä selvitettiin olemassaolevan yhdistyksen liiketoiminnan kehittämistä, jotta yhdistyksen toiminta voisi kehittyä tulevaisuudessa. On kuitenkin huomioitava se, että jokaisen yhdistyksen kohdalla prosessi ei toimi täysin samalla tavalla opinnäytetyössä esiintyneeseen prosessiin verrattuna. Käytännön tasolla tehtävät muutokset liiketoimintaan ovat kuitenkin yhdistyskohtaisia, joihin yhdistys todennäköisesti törmää jossakin vaiheessa oman kehittämisprosessinsa aikana.
Yhdistystoiminta perustetaan yhdistyksen perustamiskokouksessa tehtyyn perustamiskirjaan. Perustamiskirjaan liitetään yhdistyksen säännöt, jotka tehdään perustamiskokouksen aikana. Yhdistyslain mukaan Suomessa voidaan perustaa yhdistys toimintaan, joka koetaan aatteellisen tarkoituksen yhteistä toteuttamista varten. Yhdistyksen toiminta perustetaan hyvien tapojen ja lainmukaiseksi toiminnaksi.
Mitä yhdistyksen rakenne sisältää?
Lähtökohtaisesti jokaisesta olemassa olevasta yhdistyksen rakenteesta löydetään paljon yhteistä, vaikka niiden sisällöt poikkeavat toisistaan huomattavasti. Yhdistystoiminnalla pyritään vaikuttamaan yhteiskuntaan, kuten tässä opinnäytetyössä Varsinais-Suomessa tapahtuvaan yleisurheilun olemassaoloon. Kohdeyhdistyksen eli Varsinais-Suomen Yleisurheilun tärkeimpänä tehtävänä koetaan Varsinais-Suomen alueella asuvien yleisurheilijoiden harrastus- ja kilpailutoiminta.
Yhdistystoiminnassa jokaisen yhdistyksen sääntöihin määritellään nämä säännöt ja ne kirjataan yhdistyksen sääntöihin:
- yhdistyksen nimi,
- kotipaikkana toimiva Suomen kunta,
- yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot,
- jäsenen velvollisuudesta suorittaa yhdistykselle jäsenmaksuja ja muita maksuja,
- yhdistyksen hallituksen jäsenten ja yhdistyksen tilintarkastajien sekä toiminnantarkastajien lukumäärä tai vähimmäis- ja enimmäismäärä sekä toimikausi (16.7.2010/678),
- yhdistyksen tilikausi,
- milloin yhdistyksen hallitus ja tilintarkastajat sekä toiminnantarkastajat valitaan, tilinpäätös vahvistetaan ja vastuuvapaudesta päätetään (16.7.2010/678),
- miten ja missä ajassa yhdistyksen kokous on kutsuttava koolle sekä
- miten yhdistyksen varat on käytettävä, jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan.
Yhdistyksen rekisteröiminen on tärkeää, jos tavoitellaan suuremman budjetin toimintaa. Opinnäytetyössä keskityttiin yhdistyslain määrittelemiin sääntöihin, joiden mukaan yhdistyksen varainkeruuta voidaan harjoittaa.
Mitä liiketoimintamalli pitää sisällään?
Liiketoimintamalli kuvaa käytännön tasolla sitä, miten yrityksessä ja organisaatiossa tehdään tulosta. On otettava myös huomioon, miten palveluita myydään ja kenelle sekä millä tavoin myynti toteutetaan, jotta yritykselle tai yhdistykselle jää positiivinen tulos viivan alle. Toisaalta yhdistysten on otettava huomioon se, että ne ovat voittoa tavoittelemattomia järjestöjä, jotka eivät saa tehdä tilikauden aikana voittoa, vaan tavoitella nollatulosta.
Liiketoimintamallin kehittämiseen löydetään monenlaisia vaihtoehtoja, joten jokaisen organisaation liiketoimintamalli perustuu sen omien tavoitteiden täyttämiselle. Organisaatioiden tarjoamat palvelut myös eroavat toisistaan, jolloin liiketoimintamallien sisältöihin saadaan eroavaisuuksia.
Yhdistyksen toiminta perustuu toimintastrategiaan
Opinnäytetyössä olevan kohdeyhdistyksen toiminta perustuu sen sääntöihin kirjattuihin tehtäviin ja tavoitteisiin, joita tavoitellaan tilikauden aikana. Yhdistyksen kattojärjestö eli Suomen Urheiluliitto määrittelee yleisurheilussa lisenssikauden ja kohdeyhdistys noudattaa omassa toiminnassaan sen sääntöjä kilpailutoiminnan järjestämisessä. Toimintastrategia, jonka hyväksyvät jäsenseurat sekä yhdistyksen hallitus, määritellään kohdeyhdistyksen vuosikokouksessa. Toimintastrategiassa noudatetaan yhdistyksen sääntöjä sekä huomioidaan viimeisien tilikausien aikana tapahtuneet asiat. Toimintastrategia valmistellaan yhdistyksen työntekijän toimesta.
Visio, missio ja arvot kuvastavat yhdistyksen toiminnan perusperiaatteita
Yhdistystoiminnan tärkeyttä kuvataan yhdistyksen visiossa, missiossa sekä arvoissa. Visiolla ja missiolla voidaan perustella kohdeyhdistyksen työntekijän tarpeellisuus yhdistystoiminnan kehittämisessä. Selkeillä arvoilla yhdistyksen hallitus, palkattu työntekijä sekä jäsenseurat tekevät yhteistyötä paremmin, jotta haluttuihin tavoitteisiin voidaan päästä.
Vapaaehtoisten mukanaolo on yhdistyksen kehittämisessä erittäin suuressa roolissa, koska jäsenseuroissa toiminta perustuu pääosin vapaaehtoisuuteen. Nykymaailmassa vapaaehtoisten määrä vähenee jatkuvasti, joten on erittäin tärkeää osallistaa kohdeyhdistyksen toimintaan jokaisen jäsenseuran tärkeys.
Yhdistyksen liiketoiminnan kehittäminen ei ole yksinkertaista
Yhdistyksen liiketoiminnan kehittämiseen vaaditaan paljon suunnitelmallisuutta sekä tarkasti tehty budjetti. Kasvavassa liiketoiminnassa voidaan myös pohtia, onko yhdistysmuoto oikea kohdeyhdistykselle? Yhtiömuodon valintaa voidaan muuttaa, mutta siihen vaaditaan tarkka suunnitelma tulevaisuutta ajatellen. Yhdistyksen menojen ja tulojen summa on oltava lähellä nollaa, jotta se toteuttaa sääntöjensä mukaista toimintaa.
Lähde
Vänttinen, C. 2024. Liiketoiminnan kehittäminen – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.
Finlex, Yhdistyslaki. Viitattu 6.6.2024. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1989/19890503#L5P20