Tehdasintegraatio – Miten yhdistää lähtölogistiikan välillä olevia synergioita sekä optimoida sen prosesseja?

10.05.2024

Maailmantalouden kehityksen ja markkinoiden jatkuvan muutoksen myötä yritykset etsivät jatkuvasti keinoja tehostaa toimintaansa. Tehdasintegraatio tarjoaa alustan, jossa tuotanto ja logistiikka eivät toimi erillään, vaan ne on sulautettu yhteen synergiaetujen maksimoimiseksi. Lähtölogistiikka, joka kattaa kaiken valmiista tuotteista niiden toimitukseen asiakkaalle, on osa-alue, jossa integraatio voi tuoda merkittävää lisäarvoa ja mahdollisuuksia kustannus- sekä prosessitehokkuuden kehitykselle.

Tehdasintegraatio on nykyaikainen lähestymistapa teollisuuden toimintoihin, jossa keskeisenä tavoitteena on optimoida tuotantoketjujen eri vaiheita. Tehdasintegraatio on prosessi, jossa yritykset yhdistävät valmistus- ja toimittajaketjujensa eri osa-alueita toistensa kanssa. Yhdistäminen voi tarjota merkittäviä hyötyjä kummallekin osapuolelle. Toimijoiden välisten synergioiden tunnistaminen, löytyminen ja niiden optimointi kullekin edukkaalla tavalla ovat tärkeimmät tekijät integraatiosynergioiden yhdistämisessä.

Lähtölogistiikan moniulotteinen ja -vaiheinen prosessikokonaisuus luo merkittäviä synergia-, optimointi- sekä kehitysmahdollisuuksia. Lähtölogistiikka on monille yrityksille kriittinen toiminto, joka vaikuttaa asiakastyytyväisyyteen, kustannustehokkuuteen ja toimitusketjun nopeuteen. Toiminnon haasteet liittyvät usein toimitusketjun katkoksiin, varastonhallinnan puutteisiin ja kuljetuskapasiteetin rajoituksiin. Tehokas tehdasintegraatio mahdollistaa näiden haasteiden minimoinnin ja tarjoaa mahdollisuuksia toimitusketjun kokonaisvaltaiseen parantamiseen.

Prosessien ymmärtäminen ja yhdistäminen

Oleellisena lähtökohtana tehdasintegraatiolle lähtölogistiikan näkökulmasta on prosessien perusteellinen ja syvällinen ymmärtäminen. Ymmärrys tulee luoda aina tuotannon suunnittelusta lopputuotteen toimitukseen asti, sillä lopputuloksena kaikkien vaiheiden tulee olla synkronoituja keskenään. Tuotannon suunnitteluvaiheessa on jo tärkeää huomioida lähtölogistiikan kapasiteetit, aikataulut ja kiertoajat. Tietojen pohjalta luodaan perusta logistisille toiminnoille sekä samalla integroidaan tuotantoprosessit osaksi lähtölogistiikan kokonaisuutta.

Synergian tunnistaminen

Lähtölogistiikan synergioita voidaan tunnistaa analysoimalla koko toimitusketjun toimintaa ja tunnistamalla kriittiset yhtymäkohdat, joissa prosessit voidaan yhdistää tai standardoida. Tehdasintegraatio tarjoaa mahdollisuuden yhdistää tuotannon ja jakelun prosesseja niin, että tuotteet saadaan nopeammin, tehokkaammin ja turvallisemmin markkinoille.

Synergioiden yhdistäminen voi lähtölogistiikassa tarkoittaa resurssien yhteiskäyttöä esimerkiksi yhteisillä varastointi- ja kuljetusresursseilla. Prosessien yhdenmukaistaminen vaatii tietyn toimintamallin, jonka mukaan toimijat suorittavat yhteistyössä harmonisoitua toimintatapaa.

Prosessien optimointi

Optimointi lähtee liikkeelle prosessien ymmärtämisestä ja
mittaamisesta. Tehokas ja laaja datan keruu sekä analysointi ovat avainasemassa, kun pyritään tunnistamaan pullonkauloja ja tehostamaan toimintaa. Tuloksia on syytä korreloida nykytilanteeseen sekä integraation aikaiseen toimintamalliin.

Toimitusketjun optimointi sisältää tyypillisesti pullonkaulojen poistamisen, automatisoinnin sekä edistyneiden hallinta- ja raportointityökalujen käytön prosessien seurantaan ja ohjaamiseen.

Yhteistyön edellytykset

Tehdasintegraation yksi tärkeimmistä kulmakivistä on teollinen yhteistyö, joka kytkee eri toimijat, tehtaat, toimittajat ja logistiikkapalvelut yhteen teolliseen ekosysteemiin. Integraatio ja yhteistyö sen sisällä edellyttää osapuolten yhdenmukaista tai soveltavaa tapaa toimia yhteisten tavoitteiden saavuttamisessa.

Integraatioyhteistyön suunnittelu ja käyttöönotto vaatii synergioiden tunnistuksen ja tiedon siitä, mitä ja miten prosesseja tulee optimoida kohti yhtenäistä päämäärää. Perustiedon pohjalta on hyvä asettaa suunnittelulle tarvittavat raja-arvot, joiden mukaan toimijat osaavat kehittää prosessejaan kohti kustannus- ja resurssitehokkaampaa päämäärää.

Lähtölogistiikan integrointi

Tehdasintegraation myötä syntyvässä lähtölogistiikan integroinnissa ja sen suunnittelussa on huomioitava riittävän monipuolinen vaihtoehtokanta. Vaihtoehtokannalla tarkoitetaan integroinnin mahdollistamista erilaisilla ja tyyppisillä tavoilla. Suunnittelu vaatii näkökulmia sekä vertailupohjaa, miten toimintaa olisi mahdollista suorittaa. Vertailemalla vaihtoehtoja ja korreloimalla tavoitteisiin päästään parhaimpaan ja perustelluimpaan lopputulokseen. Lisäksi vaihtoehtojen määrä lisää joustavuutta mukautua mahdollisiin muuttuviin vaatimuksiin kehitysprosessien edetessä.

Vaihtoehtoisia toimintamalleja on syytä luoda muutamia erilaisia, vastaamaan eri painopisteiden osa-alueisiin. Toimintamallien painopisteitä voidaan jakaa yleisesti tärkeimpien mittareiden mukaan:

  • kustannukset
  • riskit
  • suorituskyky.

Painopisteiden ja tavoitteiden mukaisesti voidaan todeta, että käytännön vaihtoehdot rajautuvat nykyaikaisessa lähtölogistiikan integroinnissa eri tasoisesti automaatiota hyödyntäviin vaihtoehtoihin. Kehitys- ja optimointityössä onkin enemmän kysymys siitä, että siirrytäänkö kokonaan automatisoituun järjestelmään vai vaiheittain/osittain.

Automaatio mahdollisuudet ovat nykypäivänä edistyneellä tasolla ja kehittyvät jatkuvasti. Sen merkittävinä etuina onkin laaja soveltuvuus ja mukautuvuus lähes jokaisen tarpeen mukaisesti. Automaatiolla on mahdollista saavuttaa turvallisempi, tasaisempi, laadukkaampi, tehokkaampi, työvoimaa optimaalisemmin hyödyntävämpi sekä kustannuksia minimoivampi tuotanto- ja logistiikkaprosessi.

Toisaalta sen mukana syntyy suuria investointitarpeita sekä teknologiaosaamisen vaatimustason nousua. Vastapainoksi onkin hyvä luoda vaihtoehtoja, jotka vastaavat tavoitteisiin kevyemmillä uudistustarpeilla. Vaihtoehto voi tarkoittaa osittaista automatisointia tai jopa kokonaan manuaalisesti käsiteltävää ja ylläpidettävää toimintaa, jos se vain on järkevästi toteutettavissa. Joissain tapauksissa manuaalinen vaihtoehto saattaa olla oikea ja järkevä tapa optimoida prosessia, koska silloin säilyy helpommin hallinnoitava ja käytännössä toteutettava joustavuus.

Manuaalinen optimointi vaatii usein radikaalimpien toimintatapojen muutosta, mutta vastaavasti pienimmillä kustannusvaatimuksilla. Operatiivinen ylläpito voi nostattaa kustannuksia, mutta tässäkin on syytä huomioida raja-arvot ja päämäärä.

Synergioiden kehittäminen on pitkäjänteistä työtä

Tehokas lähtölogistiikan hallinta tehdasintegraatiossa edellyttää jatkuvaa sitoutumista prosessien parantamiseen, teknologian hyödyntämiseen ja yhteistyön syventämiseen. Tulevaisuudessa yritykset, jotka pystyvät hyödyntämään synergioita ja optimoimaan lähtölogistiikkansa, saavuttavat merkittäviä kustannus-, prosessi- ja kilpailuetuja. Edut eivät pelkästään paranna toiminnan tehokkuutta, vaan myös vahvistavat yrityksen asemaa kestävän kehityksen tavoitteiden saavutuksessa sekä edistäjänä globaalissa toimitusketjussa.

Tehdasintegraation ja lähtölogistiikan synergioiden kehittäminen on pitkäjänteistä työtä, mutta sen potentiaali optimoida liiketoiminnan osa-alueita konkreettisesti on yritysten kannalta merkittävää. Jatkuvat investoinnit innovaatioihin ja prosessien kehittämiseen ovat avain menestykseen tässä muuttuvassa toimintaympäristössä.

Konkreettinen käytännön esimerkki lähtölogistiikan integroinnista löytyy tämän artikkelin lähteestä.

Lähde

Lindeman, J. 2024. Lähtölogistiikan yhdistäminen tehdasintegraatiossa – Metsä Board Kaskinen. Opinnäytetyö. Turku: Turun ammattikorkeakoulu. Viitattu 8.5.2024