Yrityksen perustaminen – mistä prosessi koostuu?
Yrityksen perustaminen on konseptina suhteellisen yksinkertainen kokonaisuus, mutta tilanteesta riippuen kyseinen prosessi voi olla hyvinkin monialainen ja haastava tie kulkea. Opinnäytetyössä rakennettiin perustetun osakeyhtiön pohjalta teoreettinen runko, joka seuraa yrityksen perustamisen eri vaiheita. Erikseen on huomattava se, että jokaisen perustettavan yrityksen kohdalla ei prosessi todennäköisesti näytä identtiseltä opinnäytetyössä esiintyneeseen prosessiin verrattuna. Käytännön perustamistoimet ovat kuitenkin yleispäteviä, joihin yritystä perustava todennäköisesti törmää jossain vaiheessa omaa prosessiaan.
Suomessa ylivoimaisesti suosituin yhtiömuoto kaupparekisterin tietojen mukaan vuoden 2024 alussa oli osakeyhtiö, joita oli rekisteröity yhteensä 288 211 kappaletta (prh.fi 2024). Yhtiömuotoja säätelee omat lainsäädännöt, jotka ovat lähtökohtaisesti ne tekijät, jotka vaikuttavat eniten yhtiömuodon suosioon. Osakeyhtiölaki on suosinut osakeyhtiön suotuisaksi vaihtoehdoksi niille, jotka etsivät yhtiömuodolta turvallisuutta, yhteensopivuutta pieneen, keskikokoiseen ja suureen liiketoimintaan sekä mahdollisuutta harjoittaa liiketoimintaa yhden tai useamman toimihenkilön voimin.
Siihen, että valinta päätyy osakeyhtiöön, vaikuttaa moni muukin asia, eikä suosituimmille tekijöille ole asetettu mittareita. Valinta perustuu yleisesti ottaen siihen, että osakeyhtiö vastaa kokonaisuudessaan parhaiten yrityksen perustajan tai perustajien tarpeita ja toiveita.
Yrityksen perustaminen ei seuraa tiettyä kaavaa
Yrityksen perustaminen prosessina on hyvin tapauskohtaista. Opinnäytetyössä perustettu osakeyhtiö on vain yksi esimerkki monien muiden joukossa, mutta sen pohjalta on kuitenkin onnistuttu perustelemaan tärkeimpiä vaiheita yrityksen perustamisessa. Myös perustamisen vaiheet saattavat kulkea eri järjestyksessä riippuen asian kiireellisyydestä tai tavasta, jolla liiketoimintaa aiotaan harjoittaa.
Ne käytännön perustamistoimien vaiheet, jotka jokainen yritystä perustava kohtaa prosessissa ovat lähtökohtaisesti:
- liikeidean hahmottaminen,
- liiketoimintasuunnitelman rakentaminen,
- yhtiömuodon valinta sekä
- yrityksen käytännön perustamistoimet.
Prosessiin voi liittyä paljon muutakin riippuen siitä, miten liiketoimintaa tahdotaan harjoittaa. Tätä tapaa suunnitellaan tarkemmin liiketoimintasuunnitelmassa, mutta opinnäytetyö keskittyy käytännön perustamistoimiin, eikä mahdollisiin toimenpiteisiin, joita tulee tehdä perustamisen yhteydessä. Tällaisia toimenpiteitä voi olla esimerkiksi fyysisen toimipisteen hankkiminen ja kunnostaminen, jos liiketoimintaa tahdotaan harjoittaa fyysisestä toimipisteestä.
Mitä liiketoimintasuunnitelma sisältää?
Yrityksen perustamisessa huomataan esiintyvän toistuvana teemana se, että asiat ovat tapauskohtaisia, josta liiketoimintasuunnitelmakaan ei poikkea. Liiketoimintasuunnitelma sisältää kaiken sen, mitä liiketoiminnan käynnistäminen ja harjoittaminen vaativat.
Liiketoimintasuunnitelma voi olla useassa tapauksessa perustana rahoitukselle, koska rahoitusta tarjoavat tahot tahtovat ymmärtää paremmin yrityksen liikeidean ja sen, kuinka sitä aiotaan toteuttaa, jotta mahdollinen rahoitus koetaan jollain asteella perustelluksi ja kannattavaksi. Liiketoimintasuunnitelmaa ei kuitenkaan kannata ymmärtää ainoastaan työkaluna rahoituksen saamiseen, koska sitä rakentaessa perustaja tai perustajat pohtivat liiketoiminnan kannalta tärkeitä asioita kriittisesti ja rakentavat näin ollen paremman käsityksen siitä, kuinka liiketoimintaa tullaan harjoittamaan.
Liiketoimintasuunnitelmaan on tärkeää sisällyttää ainakin seuraavat asiat:
- rahoitus,
- talouden hallinta,
- myynti,
- markkinointi,
- rahoitus, kannattavuus ja kassavirtalaskelmat,
- riskianalyysi,
- tuotteet/palvelut ja tuotanto sekä
- tavoitteet.
Myöskään tiettyjä tapoja ei ole asetettu siihen, miten kukin aihealue tulisi liiketoimintasuunnitelmassa suunnitella. Laskelmat ovat kuitenkin liiketoimintasuunnitelman kannalta todella tärkeitä, koska niiden avulla pystytään hahmottamaan yrityksen kannattavuutta ja näin ollen rakennetaan alustava käsitys menoista ja tuloista. Liiketoimintasuunnitelmaan voidaan myös sisällyttää muutakin sellaista, joka koetaan tarpeelliseksi tai hyödylliseksi liiketoiminnan kannalta, mutta vähintään mainitut aiheet on hyvä sisällyttää liiketoimintasuunnitelmaan.
Yhtiömuodon valinta ei ole itsestäänselvyys
Osakeyhtiön asema suosituimpana yhtiömuotona ei tarkoita sitä, että se olisi tilanteesta riippumatta paras vaihtoehto. Keskustelu opinnäytetyössä keskittyy pitkälti osakeyhtiöön, koska se vastasi yhtiömuotona parhaiten sitä, mitä yhdessä perustajien kanssa yhtiömuodolta toivoimme ja tarvitsimme. Yhtiömuodon valinta on yrityksen perustamistoimien yksi kriittisimmistä päätöksistä, koska yritystoimintaa harjoitetaan sen mukaan, minkä yhtiömuodon valitsee.
Suomessa yritystoimintaa on mahdollista harjoittaa seuraavissa yhtiömuodoissa:
- avoin yhtiö,
- kommandiittiyhtiö,
- osakeyhtiö,
- osuuskunta ja
- yksityinen elinkeinonharjoittaja (Tmi).
Jokainen yhtiömuoto tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia yritystoiminnalle, mutta toisaalta jokaista yhtiömuotoa säätelee eri lainsäädäntö. Monissa yhtiömuodoissa toimihenkilöt ovat vastuussa yhtiön varoista niin kuin omistaan, kun osakeyhtiön rajoitettu vastuu ohjaa vastuun ainoastaan yhtiöön sijoitettuun omaan pääomaan. Tämä koettiin opinnäytetyössä perustetun osakeyhtiön tapauksessa yhtenä suurimpana tekijänä, sillä toimihenkilöiden riskitoleranssi on toistaiseksi alhainen.
Osakeyhtiön perustaminen on yksinkertaista käytännössä
Osakeyhtiön perustaminen tarkoittaa hyppyä kohti yrittäjyyttä, joka todennäköisesti tuo mukanaan kasan uusia haasteita ja vastuita. Osakeyhtiön perustamisilmoitus tehdään YTJ:n sivuilta, johon suositellaan ohjeistetun perustamisilmoituksen täyttämistä. Kun perustamisilmoitus on täytetty, on jokaisen ilmoituksessa mainitun perustajan allekirjoitettava perustamissopimus, minkä jälkeen perustamisilmoitus lähetetään hyväksyttäväksi kaupparekisteriin. Päätös rekisteröinnistä saapuu perustajille jonkin ajan kuluttua. Viimeisenä tehtävänä hyväksynnän saavuttua on perustaa osakeyhtiölle pankkitunnukset. Tämän jälkeen osakeyhtiö on valmis liiketoiminnan aloittamista varten.
Lähde
Patentti- ja rekisterihallitus – Yritysten lukumäärät kaupparekisterissä 2024. Viitattu 27.04.2024. https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yritystenlkm/lkm.html.