Biopankkinäytteet lääketieteellisen tutkimuksen avuksi
Lääketieteellisen tutkimustyön avulla on kehitetty jo vuosisatojen ajan lukematon määrä uusia, laadukkaampia, yksilöllisempiä ja vaikuttavampia lääkkeitä ja hoitoja. Kansallinen ja kansainvälinen lääketieteellinen tutkimus on nykyisen suomalaisenkin terveydenhuollon ja sairaanhoidon peruskivi, eikä sairaanhoito ole koskaan ollut yhtä hyvää kuin se on nyt.
Yksi kriittinen tekijä nykyisen terveydenhuollon ja sairaanhoidon kehittymisen kannalta on ollut mahdollisuus hyödyntää ihmisperäisiä näytteitä biolääketieteellisessä tutkimuksessa (Bledsoe & Grizzle 2013). Vuonna 2012 hallituksen innovaatio- ja kasvustrategian myötä Suomessa hyväksyttiin Biopankkilaki (688/2012), joka on mahdollistanut ihmisperäisten näytteiden keräämisen suomalaisiin biopankkeihin biolääketieteellisen tutkimustyön tueksi. Keräämisen lisäksi biopankeissa säilytetään, tutkitaan ja luovutetaan perustellusta syystä ihmisperäisiä näytteitä (mm. verta, kudosta, likvoria) sekä niihin liitettävissä olevia tunnisteettomia terveydentilatietoja biolääketieteelliseen tutkimuskäyttöön. Suomessa on saanut toimilupansa yhteensä 11 biopankkia, joista 7 toimii julkisen sairaalan yhteydessä sairaalabiopankkina.
Auria Biopankki on sairaalabiopankeista vanhin ja aloittanut toimintansa Turussa vuonna 2014. Aurian tavoitteena on kerätä ennakolta mahdollisimman laajoja näytekokoelmia sekä erilaisiin tautiryhmiin keskittyviä näytesarjoja, jotta lääketieteellisen tutkimuskysymyksen kanssa pohdiskeleva tutkija, tutkimusryhmä tai lääkekehitysyritys voisi tarpeen tullen nopeasti, helposti ja kustannustehokkaasti saada tutkimuskäyttöönsä mahdollisimman laadukkaita näytteitä. Jokaisesta biopankkisuostumuksensa antaneesta henkilöstä Auria Biopankki pyrkii keräämään yhden ylimääräisen verinäytteen, biopankkinäytteen, joka otetaan henkilöltä mahdollisten muiden diagnostisten verinäytteiden ohessa julkisen sairaanhoidon tutkimusten yhteydessä Varhan, Satasoten sekä Pohjanmaan hyvinvointialueilla.
Lisää Auria Biopankin toiminnasta voit lukea sivuilta https://www.auria.fi/biopankki/. Halutessasi voit lisäksi tutustua biopankkisuostumuksen tiedotteeseen ja tehdä itsellesi biopankkisuostumuksen https://www.auria.fi/biopankki/sahkoinensuostumus/.
Aurian toiminta-alueen väestöstä biopankkisuostumuksen on antanut jo 140 000 henkilöä, mutta vastaavasti biopankin pyytämä verinäyte on olemassa vain puolelta heistä
Tavallisimmin biopankkinäyte otetaan yhdeltä viidestä suostumuksensa antaneelta ja biopankkinäytteen laboratoriopyynnön omaavalta henkilöltä heidän asioidessaan polikliinisessä näytteenotossa. Puolelta suostumuksensa antaneelta ja biopankkinäytteen lähetteen omaavalta henkilöltä biopankkinäyte otetaan viidennellä tai sitä myöhemmällä asiointikerralla polikliinisessä näytteenotossa. Biopankkinäyte jää polikliinisessä näytteenotossa siis herkästi ottamatta.
Biopankkinäyte jätetään ottamatta useimmiten tarkoituksella, mutta tekijöitä tähän on monia. Näytteen ottajat mainitsivat yleisimmiksi tekijöiksi haastavan näytteenottotilanteen, muiden verinäytepyyntöjen puuttumisen sekä työtehtävien priorisointijärjestyksen. Osa biopankkinäytteiden ottamatta jättämisen tekijöistä liittyy biopankkinäytteen luovuttajaan ja osa biopankkinäytteen ottajaan. Näytteen ottajiin liittyvien tekijöiden taustalta alkusyinä tunnistettiin mm. tietämyksen siirtymisen haasteet, alentunut työmotivaatio, tietojärjestelmäominaisuudet sekä näytteenotto-ohjeistuksen raamit.
Näytteen ottajiin liittyviä tekijöitä ja niiden taustalla vaikuttavia alkusyitä voidaan tulevaisuudessa pyrkiä taklaamaan esimerkiksi kehittämällä näytteenottajien tietämystä Auria Biopankin ja sen omistajaorganisaatioiden taholta. Tietämyksen lisäämisellä voisi olla positiivisia vaikutuksia näytteenottajien työhön sitoutumiseen, jolloin kiinnostus työtehtävää kohtaan voisi kasvaa ja biopankkinäytteen ottaminen yleistyä. Työn kiireen tuntua, työn kuormittavuutta sekä yleistä työmotivaatiota voitaisiin kehittää organisaatiosta päin ja tietojärjestelmämuutoksia voitaisiin tehdä siihen sopivien resurssien mahdollistuessa. Näytteenotto-ohjeistukseen Auria Biopankki voi tehdä sellaisia muutoksia, jotka poistavat mm. biopankkinäytteen ottamiselle asetetut aikarajoitteet. Toisaalta alkusyiden tunnistaminen tai niiden poistamisen suunnittelu ei välttämättä johda biopankkinäytteiden parempaan kertymiseen, sillä ihmisen toiminnan takana olevaa motivaatiota ei voida kasvattaa vain lisäämällä siihen uusia elementtejä tai poistamalla työntekijää kuormittavia tekijöitä. Työmotivaatio on kulttuurisidonnainen, ideologinen ja ympäristöään jatkuvasti peilaava yksilöllinen tunnetila, jonka tarkastelu sekä säätely edellyttäisi laajaa käyttäytymispsykologian tuntemusta.
Lähteet
Repo, S. 2023. Biopankkinäytteiden kertyminen Auria Biopankkiin : keräämiseen vaikuttavat tekijät polikliinisessä näytteenotossa – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. Biopankkilaki 688/2012. Annettu Helsingissä 30. päivänä marraskuuta 2012.
Bledsoe, M. & Grizzle, W. 2013. Use of human specimens in research: the evolving United States regulatory, policy, and scientific landscape. Diagn Histopathol. Vol. 19(9), 322-330.