Julkiset ICT-hankinnat: Vastuullisuuden haasteet ja mahdollisuudet elinkaarinäkökulmasta
ICT-hankinnat ovat tärkeitä julkiselle sektorille, joka tarvitsee kestäviä ICT-ratkaisuja. ICT-alan muutos haastaa organisaatiot kilpailukyvyn ja suorituskyvyn säilyttämisessä ja ICT-hankinnoilla onkin merkittäviä vaikutuksia niin ympäristölle, taloudelliselle kestävyydelle kuin koko yhteiskunnalle.
Vuonna 2022 Suomessa tehtiin julkisia hankintoja noin 45,2 miljardin euron arvosta. Näistä valtion hankintojen arvo oli yli 8,3 miljardia euroa, kuntien noin 26,7 miljardia euroa, kuntayhtymien lähes 9,8 miljardia euroa ja seurakuntien yli 365,4 miljoonaa euroa. Julkiset ICT-hankinnat (tavarat, palvelut ja ohjelmistot) kattoivat 13,02 % valtion, 2,67 % kuntien, 7,60 % kuntayhtymien ja 7,30 % seurakuntien kokonaishankinnoista. Euromääräisesti valtion ICT-hankinnat olivat 1081,60 miljoonaa euroa, kuntien 712,47 miljoonaa euroa, kuntayhtymien 744,07 miljoonaa euroa ja seurakuntien 26,68 miljoonaa euroa. (Valtiokonttori 2023.)
Tässä kirjoittajan opinnäytetyöhön perustuvassa artikkelissa tarkastellaan julkisten ICT-hankintojen vastuullisuutta elinkaarinäkökulmasta sekä sitä, mitä haasteita ja mahdollisuuksia se tuo mukanaan. Elinkaarinäkökulma tarkoittaa, että huomioidaan ICT-tuotteiden ja -palveluiden vaikutukset koko niiden elinkaaren ajan, alkaen raaka-aineiden hankinnasta ja päättyen niiden käytöstä poistamiseen (Lysons & Farrington 2016, 55–56). Elinkaaren pidentäminen on yksi kiertotalouden keskeisistä periaatteista. Se tarkoittaa sitä, että tuotetta tai laitetta pyritään käyttämään mahdollisimman pitkään ennen sen hävittämistä tai kierrättämistä. Elinkaaren pidentäminen vähentää jätteen määrää ja säästää resursseja. (Johnsen ym. 2019, 325–327.)
Mahdollisuus edistää kestävää kehitystä
Julkiset ICT-hankinnat ovat tärkeä mahdollisuus edistää kestävää kehitystä. Niihin liittyy myös suuri vastuu. Miten hankintaprosessia voidaan kehittää huomioimaan ICT-tuotteiden ja -palveluiden koko elinkaaren vaikutukset? Mitä haasteita ja mahdollisuuksia tämä asettaa hankkijoille ja tarjoajille?
Opinnäytetyö liittyy MitViDi – Mittarit vihreän digitalisaation julkisiin ICT-hankintoihin-hankkeeseen, joka tutki ja kehitti vihreän digitalisaation mittareita julkisiin ICT-hankintoihin. Hankkeen toteuttivat Turun yliopisto, LUT-yliopisto, TIEKE, Turku Science Park ja Turun ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittivat Varsinais-Suomen ja Etelä-Karjalan liitot EU:n aluekehitysrahastosta. (Turun amk 2023.)
Opinnäytetyössä kysyttiin MitViDi – Mittarit vihreän digitalisaation julkisiin ICT-hankintoihin-hankkeen asiantuntijoilta, miten he näkevät kestävyyden merkityksen ja mitä toimenpiteitä he pitävät tarpeellisina hankintaprosessin kehittämiseksi. Opinnäytetyössä tuodaan esiin myös hanketoimijoiden tunnistamia esteitä ja ratkaisuehdotuksia kestävien ICT-hankintojen edistämiseksi. Opinnäytetyön menetelminä olivat ryhmähaastattelu, ryhmäkeskustelu ja virtuaalifasilitointi, jotka mahdollistivat monipuolisen ja vuorovaikutteisen tiedonkeruun ja analyysin.
Elinkaarinäkökulmassa kaksi tärkeää tekijää
Julkiset ohjelmistohankinnat ovat avainasemassa kestävän kehityksen edistämisessä, mutta miten niitä voidaan kehittää elinkaarinäkökulmasta? Opinnäytetyössä tunnistettiin kaksi tärkeää tekijää: ympäristötietoisuus ja monialainen yhteistyö.
Yksi keskeinen haaste on lisätä ympäristötietoisuutta niin hankkijoiden kuin tarjoajienkin keskuudessa. Tämä edellyttää koulutusta, tiedotusta ja kannustimia, jotka korostavat kestävien hankintakäytäntöjen merkitystä ja hyötyjä. Kestävien ohjelmistohankintojen edistäminen ei ole vain kilpailuttajan tehtävä, vaan se vaatii monialaista yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden välillä. Tämä mahdollistaa paremman ymmärryksen ja kokonaisvaltaisemman lähestymistavan hankintaprosessiin.
Markkinavuoropuhelun merkitys
Miten markkinavuoropuhelu voi tukea kestäviä ICT-hankintoja? Opinnäytetyössä todetaan, että tarvitaan parempia käytäntöjä, menetelmiä, koulutusta ja tiedonkulkua.
Markkinavuoropuhelu on tärkeä työkalu julkisille ICT-hankkijoille, jotka haluavat tehdä kestäviä valintoja. Se mahdollistaa hankkijoiden ja tarjoajien välisen vuorovaikutuksen ja tiedonvaihdon. Markkinavuoropuhelun avulla voidaan selvittää, mitä kestäviä ratkaisuja on tarjolla ja mitä niiltä vaaditaan. Markkinavuoropuhelun käytäntöjä ja menetelmiä tulisi kehittää niin, että ne ovat selkeitä, systemaattisia ja tehokkaita. Opinnäytetyössä korostui myös koulutuksen ja tiedonkulun merkitys hankkija- ja tarjoajaorganisaatioiden välillä. Koulutuksen avulla voidaan lisätä kestävän hankinnan osaamista ja motivaatiota. Tiedonkulun avulla voidaan lisätä kestävän hankinnan ymmärrystä ja yhteistyötä.
Artikkelikuva: Freepik 2023. https://www.freepik.com/
Lähteet:
Heikkilä, A. 2023. Julkisten ICT-hankintojen vastuullisuus elinkaarinäkökulmasta – Theseus. Opinnäytetyö (YAMK), Teknologiaosaamisen johtaminen. Turku: Turun ammattikorkeakoulu.
Johnsen, Thomas E., Howard, Mickey & Miemczyk, Joe 2019. Purchasing and supply chain management. 2. painos. New York: Routledge.
Lysons, Kenneth & Farrington, Brian 2016. Procurement and supply chain management. 9. painos. Harlow: Pearson Education Limited.
Turun amk 2023. MitViDi – Mittarit vihreän digitalisaation julkisiin ICT-hankintoihin. Viitattu 15.12.2023. https://www.turkuamk.fi/fi/tutkimus-kehitys-ja-innovaatiot/hae-projekteja/mitvidi-mittarit-vihrean-digitalisaation-julkisiin/
Valtiokonttori 2023. Julkiset hankinnat. Hankintojen arvo. Viitattu 15.12.2023. https://www.tutkihallintoa.fi/julkiset-hankinnat/hankintojen-arvo/