Maistuva hedelmää sisältävä kauravälipalajuoma

14.12.2022

Kaura on suomalaisille erittäin tuttu elintarvike etenkin aamupuuron ja leivän raaka-aineena. Kuluttajien kulutustottumukset ovat siirtymässä yhä enemmän kasvipohjaisiin tuotteisiin, joilla on terveellisyyden lisäksi myös positiivisia ympäristövaikutuksia. Uusia kauraa sisältäviä tuoteinnovaatioita onkin viime vuosina lanseerattu kiihtyvällä tahdilla. Kauran tekee mielenkiintoiseksi sen sisältämä luontainen kuitu, jossa on runsaasti beetaglukaania, sekä kauran tärkkelys. Yhdessä nämä komponentit kuitenkin tekevät natiivin kauran prosessoinnin vesipohjaisissa elintarvikkeissa haasteelliseksi, kun tuotteita lämpökäsitellään. Kemiantekniikka ja biotalouden koulutuksen (Insinööri, ylempi AMK) opinnäytetyössä tutustuttiin kotimaisen kauran ominaisuuksiin ja niiden soveltamiseen kaurahedelmävälipalajuomaan.

Kauran beetaglukaani tekee tutkitusti hyvää

Suomessa viljellään kauraa hyvin yleisesti, ja olemmekin yksi merkittävimmistä kauran tuottajamaista. Kaura on tutkitusti terveellistä ja kauran sisältämän beetaglukaanin vuoksi sille on myönnetty terveysväite Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen toimesta. Beetaglukaanin tiedetään edesauttavan normaalin veren kolesterolitason ylläpitämistä ja se auttaa myös hallitsemaan kolesterolia.

Kauran koostumus vaikuttaa elintarvikkeen juoksevuusominaisuuksiin ja prosessointiin

Kauran jyvä sisältää tehokkaassa paketissa erilaisia mikro- ja makroravintoaineita. Kokojyväviljana jauhetussa tuotteessa on ravintokuitua, joka sisältää beetaglukaania keskimäärin 5 % sekä tärkkelystä 50 %. Näiden komponenttien käyttäytyminen muuttuu olennaisesti nestemäisen elintarvikkeen pastörointiprosessissa tehden elintarvikkeen koostumukseen selkeitä muutoksia. Mehuun lisätty kokojyväviljajauho muuttaa tuotteen juoksevuusominaisuuksia eli viskositeettia paksummaksi. Lisäksi mehutuote on geelimäisempi aiheuttaen mm. muutoksia tuotteen virtaukseen laitteistoissa. Nämä muutokset tuotteessa vaativat tuotereseptille ja prosessilaitteille normaalista hedelmämehusta poikkeavat asetusarvot.

Hedelmien ja marjojen lisääminen kauratuotteeseen tekee tuotteesta hyvänmakuisen ja ravitsevan välipalan. Lisäksi hedelmien koostumus soveltuu hyvin uudentyyppiseen kauratuotteeseen.

Kokojyväkaurajauhon käsittely soveltuvaksi mehutuotteen valmistusprosessiin

Kaurajauhon käsittelyyn on kehitetty useita menetelmiä, jotka liittyvät pääasiassa erilaisiin kemiallisiin, fysikaalisiin sekä mekaanisiin menetelmiin. Käsittelyt vaativat yleensä useampia prosessivaiheita ja lisäaineita, jotka lisäävät prosessin läpimenoaikaa ja kustannuksia. Näiden asioiden vuoksi opinnäytetyössä keskityttiin tuotereseptin raaka-aineisiin sekä prosessilaitteistoon. Haluttiin, että kaura pysyy mahdollisimman käsittelemättömänä.

Prosessissa käytettiin sekoituslaitteistoa, jolla mahdollisimman natiivi kaurajauho saatiin tasalaatuisesti sekoittumaan ja turpoamaan nesteessä. Siten oli mahdollista, yhdessä reseptin ainesosien kanssa, alentaa kauraa sisältävän hedelmämehun viskositeettia tuotteen pastörointiprosessissa. Näin saatiin myös tuotettua mahdollisimman luontainen tuote, jossa on mukana kokojyväkauran hyviä ominaisuuksia ilman tuotannonaikaisia apu-ja lisäaineita.

Maistuva nestemäinen hedelmää sisältävä kauravälipala

Uuden tuotteen kehitysprosessissa tulee huomioida laboratoriotestien lisäksi tehdasmittakaavan testaukset. Uudentyyppisiä raaka-aineita sisältäviä tuotteita kehitettäessä tarvitaan pitkäjänteistä testaamista ja tuotteiden tutkimista elinkaariajattelun mukaisesti. Tuotteen laatuarvioinnit ovat oleellinen osa tuotekehityksen prosessia, ja ne tulee sovittaa uutuustuotteen kehityskaaren eri vaiheisiin.

Kuluttajamieltymys on tärkein onnistumistekijä, kun mitataan tuotteen kaupallisuutta. Hyvänmakuinen ja terveellinen tuote maistuu ja kotimaisuus on lisäarvo, jota kuluttaja arvostaa. Opinnäytetyön yhteydessä kehitettyjä tuotereseptejä testattiin kuluttajaraadilla. Lopputuloksena saatiin kehitettyä markkinoille sopivia uutuustuotteita, hedelmää sisältäviä kauravälipalajuomia.

Lähde

Mikkilä, L. 2022. Oat in fruit juice drink : the behavior of oat – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.