Mitä pientalon arvot merkitsevät ja miten ne voivat vaikuttaa tulevaisuuden rakentamiseen?
Suomalaisen pientalorakentamisen jalanjälki ulottuu pitkälle tulevaisuuteen ja muodostaa seuraavien sukupolvien elinympäristön ja vaikuttaa rakennuksen käyttäjiin monilla eri tavoilla koko sen elinkaaren aikana. Riittääkö käyttäjälle tulevaisuudessa ”vain” oman talon unelma, vai nouseeko heille kasvaneiden ympäristövaatimusten kautta uusia tarpeita ja merkityksiä pientalorakentamisen arvoihin?
Rakentamislaki (751/2003) lisää velvoitetta ympäristövastuullisesta rakentamisesta, huomioiden laajasti rakennuttamisen vaikutukset ympäristön kuormittamiseen. Mitä se tarkoittaa rakennuttamiselle? Haluaako tulevaisuuden pientalorakentaja ottaa huomioon sosiaaliset arvot yksilöllisten, yhteisöllisten ja hyvinvointia tukevien tilojen suunnittelussa? Arvostaako talonrakentaja enemmän kestävää rakennusta, sen energiatehokkuutta ja yksityiskohtaista arkkitehtuuria saavuttaakseen talon, joka säilyttää arvonsa pidempään sekä kasvattaa kulttuuri- ja ympäristöarvoa koko yhteiskunnassa? Voiko arvopohjaisella suunnittelulla kasvattaa rakennuksen symbolista arvoa, parantaa sosiaalista statusta ja tuoda kevennystä lisääntyviin energian kustannus- ja verotuspaineisiin?
Turun ammattikorkeakoulun Master Schooliin tehty opinnäytetyö (Linkoala, 2024) käsittelee pientalorakentamista uudenlaisesta näkökulmasta. Opinnäytetyössä tarkastellaan pientaloa koko elinkaaren näkökulmasta ja opinnäytetyössä käytetään seuraavia käsitteitä:
- Arvokas – ei tarkoita kallista.
- Vastuullinen – kunnioittaa ympäristöä.
- Tekniikka – mahdollistaa erilaisia valintoja.
- Tehokkuus – ei kuluta.
- Yksilöllisyys – luo kulttuuria.
Rakennuksen vaikuttavuus
Rakennushankkeiden ajallinen vaikutus ulottuu useiden vuosikymmenien päähän ja niillä on merkityksellisiä vaikutuksia useiden ihmisten elinympäristöön. Talon rakentamisen tavoitteiden asettaminen vaikuttaakin pitkällä aikavälillä tuleviin käyttäjiin, ja muihin toimijoihin, monin eri tavoin. Näiden tavoitteiden asettaminen ja suunnittelu vaikuttaa suuresti rakennuksen toimivuuteen, terveellisyyteen ja turvallisuuteen sekä rakennustaiteeseen. Rakennuksen vaikuttavuuden arviointia voidaankin pohtia tai tarkastella enemmän myös sosiaalisten ja ympäristöarvojen näkökulmasta.
Rakennuttamisen em. arvoihin vaikuttavat
- materiaalivalinnat
- energiatehokkuus
- hiilijalanjäljen optimointi
- resurssien kestävä käyttö
- ekosysteemin huomioiminen
- elinkaariajattelu.
Tulevaisuus velvoittaa arvostamaan
Ympäristölliset ja vähähiilisyyteen liittyvät tavoitteet ovat viime vuosina nousseet yhä merkityksellisiksi. Jatkossa niitä määritellään huomioitavaksi myös rakentamislain yhteydessä. Ympäristölliset ja vähähiilisyyteen liittyvät tavoitteet tulisi asettaa kustannustavoitteiden rinnalle. Näihin tavoitteisiin vahvempi panostaminen rakennuttamisessa vähentää rakentamisen ja rakennuksen elinkaaren aikaista ympäristökuormitusta sekä edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Kehitystyössä (Linkoala, 2024) lähdettiin selvittämään Raision seudun koulutuskuntayhtymän (Raseko) arvoille sopivaa rakennuttamisen arvo-ohjauksen mallia. Mallin avulla Raseko voi toteuttaa pientalorakentamisen ympäristövastuullista rakentamista, sekä lisätä valmiin tuotteen arvostusta ja kilpailukykyä rakennusalan vaikuttajana. Työllä pyrittiin löytämään tietoutta ja vahvistusta suunnittelun ohjaukseen, joka arvokkuudellaan voisi vahvistaa Rasekon tunnettuutta vastuullisena tulevaisuuden rakentajana ja herättää luottamusta eri asiakaskunnissa.
Tuotebrändi – Raseko Talot
Kehitystyön aikana muodostui arvoinformaatioon ja pientalokäyttäjän tarpeisiin perustuvia havaintoja tulevaisuuden rakennustuotteesta, joka toteutuessaan tuottaa lisäarvoa sen käyttäjälle ja ympäristölle koko elinkaarensa aikana. Suunnitteluprosessin, ja kerääntyneen aineiston avulla, luotiin rakennuttamisen suunnittelun arvo-ohjauksen määritelmää sekä muodostettiin tuotebrändille ensimmäiset talomallit. Tuotebrändi edustaa tuotearvoja, jonka valitessaan asiakas saa symbolista arvoja, ja jopa parantaa hänen sosiaalista statusta.
Rakennuttamisen arvo-ohjauksen käsite tarkentui kehitystyössä rakentamisen ympäristövaikutuksiin, resurssien käyttöön ja tulevien sukupolvien hyvinvointiin. Ekologisuus on arvo, josta yritykset ja organisaatiot ovat lisääntyvissä määrin kiinnostuneita. Ekologinen toiminta on osa nyky-yhteiskunnan toimintaa ja se ottaa huomioon myös tulevat sukupolvet. Ekologisuus näkyy rakennusalalla ja suhteellisen yleisessä käytössä ovat termit – kestävä rakentaminen sekä ekologinen rakentaminen.
Raseko Talot voi toimia arvo-ohjaukseen nojaten ympäristövastuullisesti ja huomioida laajapohjaisesti rakennuttamisen vaikutukset ympäristön kuormittamisessa. Toimintamallilla voidaan vaikuttaa kestävään infrastruktuuriin ja yksityiskohtaiseen arkkitehtuuriin sekä näin luoda sosiaalisia arvoja, korostaa yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia tukevaa rakentamista yhdessä energiatehokkaan rakennustuotteen kanssa.
Rakennuttamisen arvo-ohjaus
Raseko Talojen rakennuttamisen arvo-ohjauksella tarkoitetaan lähestymistapaa, jossa rakennushankkeen suunnittelua ja päätöksentekoa ohjataan arvoinformaatioiden mukaisesti. Raseko Talot painottaa suunnittelun arvo-ohjauksella, ekologisen ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaista rakentamista sekä haluaa kunnioittaa yksilöllisyyttä. Arvo-ohjauksella pyritään huomioimaan rakentamisen ympäristövaikutukset, resurssien tehokas käyttö sekä tulevien sukupolvien hyvinvointi.
Vaikuta arvokkaasti tulevaisuudessa
Muodostuneella tuotebrändillä voidaan vahvistaa kiinnostavuutta ja luotettavuutta rakennusalan toimijana sekä saavuttaa lisää arvostusta rakentamisen koulutuksen järjestäjänä. Energiatehokkaan talon rakentaminen on taloudellisesti kannattavaa ja se parantaa talon jälleenmyyntiarvoa. Kehitetyllä rakennuttamisen arvo-ohjauksen toimintamallilla toivotaan kasvattavan rakennustuotteen arvoa käyttäjälle ja ympäristölle. Raseko Talot -tuotebrändi edustaa uudenlaista ajattelua ammattikoulutuksen ja rakentamisen kentällä.
Render kuvat; Rodríguez Carlos, tekninen suunnittelija opiskelija, Raseko 2024
Logo; Petri Linkoala & Bettina Haavisto, Raseko 2024
Linkoala P. (2024) Raseko Talot : tuotebrändin kehitystyö – Theseus. Opinnäytetyö. Turun ammattikorkeakoulu, Master School