Motivaatio ja ekologinen kestävyys
Motivaatio vaikuttaa siihen, että ihminen haluaa toimia ekologisesti kestävällä tavalla. Vaikka suuria ihmismassoja ja luontoa koskevilla päätöksentekijöillä on merkittävä vastuu maapallon ekologisen kantokyvyn takaamiseksi, myös yksilötasoinen vaikuttaminen ekologisesti kestävään ajatteluun ja käyttäytymiseen on tärkeää. Opinnäytetyössä tutkittiin motivaatiota ekologisesti kestävään ajatteluun ja käyttäytymiseen ja pyrittiin stimuloimaan tätä motivaatiota palvelumuotoilun menetelmin. Tutkimuskohteena olivat kansainväliseen Saaren kartanon residenssiin ympäri maailmaa saapuvat tutkijat ja taiteilijat. Tutkimukseen kerättiin aineistoa muun muassa haastatteluiden, havainnointien ja yhteissuunnittelun avulla.
Motivaation ja kestävän ekologisuuden merkitys
Richard Ryanin ja Edward Decin kehittämän itseohjautuvuusteorian (self-determination theory) mukaan motivaatio voidaan jakaa sisäiseen ja ulkoiseen motivaatioon. Sisäinen motivaatio ohjaa ihmistä hänen luontaisesta kiinnostuksestaan ja halusta toteuttaa itseään. Ulkoinen motivaatio syntyy ulkoisista kannustimista, kuten palkkion tai muiden ihmisten mielipiteiden vaikutuksesta.
Opinnäytetyössä syntyi motivaatioprofiilit, jotka heijastelivat sisäistä ja ulkoista motivaatiota toimia ekologisesti kestävästä tavalla. Motivaatioprofiilit esitettiin residenssiin saapuville tutkijoille ja taiteilijoille kyselyissä väittäminä, joista he valitsivat omaa motivaatiotaan parhaiten kuvaavan väittämän ennen ja jälkeen residenssijakson. Tällä tavoin mitattiin residenssijakson vaikutus residenssiläisten motivaatioon toimia ekologisesti kestävällä tavalla.
Aktiviteetit
Tutkijat ja taiteilijat saapuvat residenssiin työskentelemään, mutta heille järjestetään myös monenlaista toimintaa residenssijakson aikana. Opinnäyte monipuolisti Saaren kartanon residenssin tarjoamia ekologisesti kestäviä aktiviteetteja, joiden avulla residenssiläiset kokeilevat erilaisia menetelmiä tai laitteita, oppivat uuden taidon, voimaantuvat ja osallistuvat vuoropuheluun.
Saaren kartanon henkilökunta ideoi residenssiläisille suunnatut ekologisesti kestävät aktiviteetit yhteissuunnittelutyöpajassa. Saaren kartanon residenssillä oli jo ennestään hyvin toimivia aktiviteetteja. Työpajalaiset tarkastelivat ja rikastivat näitä aktiviteetteja ja ideoivat uusia. Lopputuloksena on 16 aktiviteettia, jotka inspiroivat ekologiseen kestävyyteen. Tutkijat ja taiteilijat kokeilivat kahden residenssijakson aikana (syys-lokakuu 2021 ja marras-joulukuu 2021) näitä aktiviteetteja. Myös opinnäytteen tekijä kokeili joitakin aktiviteetteja residenssiläisten ja henkilökunnan kanssa suorittaen samalla havainnointia. Lisäksi residenssiläiset antoivat palautetta aktiviteeteista.
Residenssijakso
Tutkijoiden ja taiteilijoiden motivaatio ekologiseen kestävyyteen edusti kolmea eniten motivoitunutta motivaatioprofiilia joiden ennen residenssijaksoa. Tilanne oli sama myös residenssijakson jälkeen, vaikka yhden residenssiläisen motivaatio putosi. Pudotus on kiinnostava havainto, joka analysoitiin johtuvan todennäköisesti vastareaktiosta residenssin ekologisesti kestävään tapaan toimia tai itseään muihin verratessa tehtyyn havaintoon ettei toimikaan niin ekologisesti kestävästi, kuin oli aiemmin ajatellut.
Kaikki residenssiläiset, jotka halusivat oppia uuden taidon tai saada tietoa ekologisesti kestävistä vaihtoehdoista, eivät kokeneet tarpeensa täyttyneen residenssijakson aikana. Toisaalta, useampi residenssiläinen kokeili erilaisia ekologisesti kestäviä menetelmiä ja laitteita, kuin oli alun perin ajatellut. Jokainen tutkimukseen osallistunut residenssiläinen koki myös voimaantuneensa ja saaneensa positiivista motivointia ekologiseen kestävyyteen residenssijakson aikana.
Ekologisesti kestävä residenssikonsepti
Ekologisesti kestävä residenssikonsepti syntyi tutkimuksen aikana kerätyn tiedon pohjalta. 45-sivuinen konseptidokumentti esittelee kaikki 16 ekologiseen kestävyyteen inspiroivaa aktiviteettia, joita tutkijoille ja taiteilijoille tarjotaan residenssijakson aikana. Konsepti tarjoaa myös keinovalikoiman, jota hyödyntäen Saaren kartanon henkilökunta
- tutustuu tulevien residenssiläisten ajatuksiin ja toiveisiin koskien ekologista kestävyyttä ennen heidän saapumistaan residenssiin
- suunnittelee residenssijakson tiekartan, joka auttaa aikatauluttamaan ja varioimaan residenssijaksoja
- valitsee teeman residenssijaksolle, joka sitoo residenssijakson aktiviteetit yhtenäiseksi kokonaisuudeksi
- huomioi vuodenaikojen erityispiirteet ja ainutlaatuisuuden residenssijaksolla
- mittaa tekemisensä vaikutuksia
Opinnäytteen lopputuote oli ekologisesti kestävä residenssikonsepti, jonka avulla residenssin henkilökunta suunnittelee ja tuottaa ekologiseen kestävyyteen motivoivia residenssijaksoja tutkijoille ja taiteilijoille. Tulevaisuudessa olisi kiinnostavaa testata voisiko konsepti inspiroida ja juurruttaa ekologista kestävyyttä eri kontekstissa ja jollekin toiselle kohderyhmälle.
Lähde:
Waari, J. 2023. Inspiring and instilling motivation for ecologically sustainable thinking and behavior : case Saari Residence – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.
Kuva: Jaana Waari