Neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen ja nuoren palvelupolkuskenaariot ja niiden kustannukset
SOTE- palvelujen ja liiketoiminnan johtaminen
Tutkimus toteutettiin osana Helsingin kaupungin ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (HUS) lasten ja nuorten neuropsykiatrista palvelupolkuprojektia. Tavoitteena oli tunnistaa menestystekijöitä sujuvaan lasten ja nuorten neuropsykiatriseen palvelupolkuun. Toisena tavoitteena oli tunnistaa eri asiakaspalvelupolkuskenaarioista tekijöitä, jotka vaikuttavat kustannusten muodostumiseen palvelupoluilla.
Metodina käytettiin skenaarioanalyysiä. Tutkimuksen aineistoa kerättiin työpajatyöskentelyyn kutsutuilta kokemusasiantuntijoilta. Tietoperustassa käsiteltiin kehityksellisiä neuropsykiatrisia häiriöitä, sivistystoimi, sosiaali ja terveyspalvelu eli sisote-palvelujärjestelmän nykytilaa sekä palvelujärjestelmän kustannuksiin vaikuttavia tekijöitä lasten ja nuorten neuropsykiatrisilla palvelupoluilla.
Varhainen tunnistaminen nähtiin pohjana yksilöllisille ja oikea-aikaisille palveluille ja tuille. Systeeminen sisote-työote tuottaisi nepsy-lapselle ja nuorelle tarvittavat nepsy-osaavat, moniammatilliset palvelut ja tuet hänen omaan arkiympäristöönsä jalkautettuna. Palvelupolkuskenaarioissa todentui, että näillä toimilla pystyttiin ennakoimaan tuen tarpeiden kasautumista sekä hillitsemään kustannuksia. Jälkipainotteiset tuet ja palvelut sekä häiriökysyntä nostivat asiakaspalvelupolkujen kustannuksia moninkertaisiksi.
Toimijoiden yhteistyöllä kustannusvaikutuksia kansallisella tasolla
Nepsy-lapset ja -nuoret kuuluvat paljon palveluita käyttävien asiakkaiden ryhmään. Tutkimuksessa esitettyjen palvelupolkuskenaarioiden kokonaiskustannukset eroavat toisistaan huomattavasti. Hiljaisen lapsen ja nuoren palvelupoluissa, edullisimman ja kalleimman palvelupolun kokonaiskustannusten erotus on noin 1,23 miljoonaa euroa. Tulistuvan lapsen ja nuoren palvelupoluissa erotus on noin 1,84 miljoonaa euroa. Asiakaspalvelupolkuskenaariolaskelmien valossa kansantaloudellinen kustannusvaikutus edullisimman palvelupolkuskenaarion ja kalleimman skenaarion välillä on siten noin 123–184 miljardia euroa, kun huomioidaan, että neuropsykiatrisia oireita ja piirteitä on arvioitu esiintyvän noin 100 000:lla alle 18-vuotiaalla henkilöllä. Kyseinen luku viittaa palvelupolun ja sen vaikutusten muodostamaan elinkaarikustannukseen. Vaikka osa luvuista perustuukin arvioon on kustannusvaikutus joka tapauksessa merkittävä ja korostaa sisote-palveluiden, tukien ja hoitojen kehittämisen tärkeyttä kansantalouden näkökulmasta.
Lue lisää eri skenaarioista ja niiden kustannusvaikutuksista täältä https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305047583
Lähde:
Tikkakoski, M. 2023. Neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen ja nuoren palvelupolkuskenaariot ja niiden kustannukset – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.