Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly mahdollistavat kirjanpitäjille uudenlaisen urakehityksen

12.12.2023

Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly muuttavat työskentelytapojamme ja työnkuviamme. Ala, johon tekoäly ja ohjelmistorobotiikka tulevat vaikuttamaan suuresti, on taloushallinto ja varsinkin kirjanpito. Perinteiset rutiininomaiset työt siirtyvät ihmisiltä roboteille. Moni voi säikähtää ja pelätä työpaikkansa puolesta, mutta voisiko tässä murroksessa ollakin mahdollisuus kirjanpitäjän urakehitykseen?

Jo vuosituhannen vaihteessa ennustettiin, että tietojärjestelmien kehitys ja automaatio vievät kirjanpitäjien ja palkanlaskijoiden työt. Vuosien jälkeen olemme tilanteessa, jossa on huutava pula ammattitaitoisista talous- ja palkkaihmisistä. Nykyään työntekijä valitsee haluamansa työnantajan. Talous- ja palkkahallinto ovat mielenkiintoinen toimiala, joka tarjoaa edelleenkin kiinnostavia työmahdollisuuksia. Tätä viestiä on saatava potentiaalisten työntekijöiden tietoon.

Kirjanpitäjille on perinteisesti ollut melko vähän mahdollisuuksia edetä urapolulla. Monesti kirjanpitäjä on hoitanut samanlaisia tehtäviä koko työuransa ajan. Tämä on myös osaltaan heikentänyt alan kiinnostavuutta. Nyt nopeassa muutoksessa oleva ala tarjoaa erilaisia urapolkuja ja vaihtoehtoja. Teknologia ja uusi tapa tehdä töitä lisäävät alan houkuttelevuutta nuorten silmissä.

Hyvä kirjanpitäjä on perinteisesti osannut paljon lainsäädäntöä, muistanut ulkoa kirjanpidon tilit, ollut nopea, pitänyt rutiineista ja osannut jopa laskea. Tekoäly on kuitenkin röyhkeästi tunkeutumassa alueellemme ja jopa ohitsemme. Meidän tulee miettiä omaa ammatti-identiteettiämme. Mitä kirjanpitäjälle jää, jos robotti tekee kaiken työn?

Mitä kirjanpitäjälle jää, jos robotti tekee kaiken työn?

Jatkossa kirjanpitäjältä vaaditaan digitalisaation myötä parempaa ymmärrystä tietotekniikasta. Yleistason tietämys riittää, mutta kirjanpitäjä voi ryhtyä vaikka robottikonsultiksi. Hyvä kirjanpitäjä osaa katsoa suurta kuvaa eikä jäädä kiinni pieniin yksityiskohtiin.  Myös resilienssi eli muutoskyvykkyys, on tärkeä ominaisuus nykyään työssä kuin työssä.

Onnistuminen työelämässä vaatii enenevissä määrin myös sosiaalisia taitoja. Kirjanpitäjän on uskallettava tuoda esiin omaa ammattiosaamistaan ja sanoittaa huomaamiaan asioita. On myös tärkeää osata selittää ja yksinkertaistaa monimutkaisia talouden asioita esimerkiksi yritysjohdolle tai asiakkaalle. Ihmisen välistä vuorovaikutusta robotti ei tule koskaan korvaamaan.

Suurin osa kirjanpitäjien ja palkanlaskijoiden töistä on ollut automatisoitavissa jo vuosia. Esimerkiksi myynti- ja ostolaskujen sekä tiliotteiden tiliöinti on jo pitkään ollut automatisoitua. Tekoäly ja automaatio tekevät jo nyt töitä, jotka veisivät ihmiseltä päiväkausia. Monessa tilitoimistossa automaatioaste on jo varsin korkea ja nousee edelleen. Kustannustehokkuus on saatava huippuunsa ja automaatio on tähän loistava ratkaisu. Automaatio lisää myös laatua ja yhdenmukaistaa prosesseja.

Ohjelmistorobotiikalla voidaan automatisoida kaikkia tehtäviä, joita ihmiset tekevät. Robotille opetetaan tarkat säännöt kaikkiin tehtäviin. Tekoäly suorittaa myös ihmismäistä päätöksentekoa ja ajattelua. Kun manuaalinen työ vähenee, prosessit nopeutuvat ja virheet vähenevät. Ohjelmistorobotiikasta hyötyvät kaikki.

Suomessa robotiikkaan ja tekoälyyn on jo olemassa hyvät tekniset mahdollisuudet. Meillä on korkeatasoista tietotekniikan ja taloushallinnon osaamista. Robotiikka voi itseasiassa synnyttää työpaikkoja, ei viedä niitä. Kansainvälinen kilpailukyky edellyttää uusia liiketoimintamalleja ja yhteistyötä organisaatiorajojen yli.

Kun rutiininomaiset työt automatisoidaan, muutoksenhallinta korostuu. Robotteja on johdettava. Organisaatiossa on oltava jatkossakin kirjanpidon ja verotuksen asiantuntijoita, koska prosessit, lainsäädäntö ja liiketoiminta muuttuvat aika ajoin. Jatkossakin tarvitaan ihmisiä ymmärtämään muutoksia ja muuttamaan tarvittavia asetuksia ohjelmistorobotteihin.

Kirjanpitääjien uudet toimenkuvat ja osaamisalueet

Kun ohjelmistorobotiikka hoitaa rutiinitöitä, ihmiset voivat keskittyä mielenkiintoisempiin ja vaativampiin töihin sekä itsensä kehittämiseen. Kirjanpitäjän aika voi jatkossa kulua esimerkiksi vaativiin eritystilanteisiin, ongelmien ratkaisemiseen ja viestintään. Looginen päättelyketju kuten kirjanpitolain tulkinta, ei vielä tekoälyltä onnistu. Kirjanpitäjän työksi jää myös liiketoiminnan kehitys ja asiakaspalvelu.

Tulevaisuudessa tarvitaan vielä enemmän kirjanpitäjien osaamista. Kirjanpitäjästä tulee konsultti, hän voi toimia yritysjohdon neuvonantajana, joka tietää yrityksen taloudellisen tilanteen ja mahdollisuudet hyvin. Kun työntekijä tuntee tekevänsä merkityksellistä työtä, se synnyttää työntekijöiden keskuuudessa työhyvinvointia, joka vaikuttaa koko työyhteisöön.

Eivät työt tekeviltä lopu, ne vain muuttavat muotoaan.

Kuvat: iStock by getty images https://www.istockphoto.com/fi