Opinnäytetyö Verkko-hankkeeseen – opiskelijan kokemana

12.05.2023

Kannattava ja taloudellisesti kestävä yritystoiminta vaatii ymmärrystä talouden tunnusluvuista. Laskelmien ja lukujen avulla yrittäjä pystyy analysoimaan mitkä asiat vaikuttavat kannattavuuteen sekä ennakoimaan ja varautumaan ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Ympäristön epävarmuus lisää myös tarvetta tarkastella ja kehittää yrityksen strategian toimeenpanosuunnitelmaa.

Monet yritykset ja yrittäjät joutuivat pandemian aikana miettimään yritystoimintansa kannattavuutta ja tulevaisuutta sekä omaa hyvinvointiaan. Tekniikka- ja liiketoimintasektorin Master Schoolissa toteutettu opinnäytetyö (ONT) on osa varsinais­suomalaisille mikro-­ ja pk-yrityksille suunnattua VERKKO – ponnahdus uusiin liiketoimintamalleihin ja parempaan hyvinvointiin ­-hanketta.

Hankkeessa ratkottiin liiketoiminnan kysymyksiä yhteistyössä yritysten kanssa. ONT tuotti sisältöä hankkeessa toteutettuun Verkko­-oppaaseen. Verkko­-opas laadittiin tukemaan mikro- ja pk-­yrityksiä liiketoimintansa analysoimisessa, ymmärtämisessä ja kehittämisessä. Verkko-opas julkaistaan kesällä 2023.

Opinnäytetyössä keskityttiin yrityksen talouden tunnuslukuihin ja liiketoiminnan uudelleen muotoiluun, ottaen huomioon vastuullinen liiketoiminta. Verkko­-oppaan tietopohja rakennettiin pohjautuen olemassa olevaan tutkittuun tietoon. Tiedonkeruumenetelmänä käytettiin kirjallisuuskatsausta alan tietokirjallisuuteen ja tieteellisiin julkaisuihin. Käytännön relevanssi varmistettiin yrityshaastatteluiden avulla.

Opiskelijan kokemuksia ONT-projektista

Haastatteluissa ilmeni että, esim. katetuottolaskentaa eivät mikroyrittäjät pitäneet mielekkäänä hinnoittelun perustana. Nykyinen tilanne, korkeat korot ja inflaatio, puhuvat toista. Nyt nimenomaan kustannusten kattamiseen tulee kiinnittää huomiota ja varmistaa rahojen riittäminen taloudenpitoon. Katetuottolaskenta auttaa ennakoimaan tätä.

Verkko-hanke asetti opinnäytetyön tekemiselle selkeän kehyksen, joka antoi hyvän lähtökohdan ja motivoivan vaikutuksen koko ONT-projektiin. Erilaiset palaverit mukana olleiden yrittäjien ja Turun AMK:n asiantuntijoiden kanssa auttoivat tutustumaan aiheeseen tarkemmin. Asiantuntijoiden kanssa käytyjen keskusteluiden avulla alkoi omissa ajatuksissa muotoutumaan tarkempi kuva opinnäytetyön sisällöstä, jonka jälkeen pääsin etenemään varsinaisen työstövaiheen kanssa.

Aikataulujen yhteensovittamisessa työelämän ja opiskelun sekä arjen yhdistämisessä oli jonkin verran haasteita, ja välillä täytyi ottaa käyttöön yön hiljaisia tunteja. Opinnäytetyön työstövaiheen eteneminen aihepiiri ja osio kerrallaan antoi joustoa, auttoi aikataulun suunnittelussa ja työmäärän hahmottamisessa. Koin toimeksiannon mielekkäänä ja merkityksellisenä, mikä osaltaan myös auttoi jaksamaan aikataulupaineissa.

Erityisen positiivisena koin, että sain myös mahdollisuuden tuoda hankkeeseen omaa työelämäkokemusta

Parasta ONT -projektissa oli, että pääsin mukaan tällaiseen hyödylliseen yhteiskunnalliseen hankkeeseen. Kiinnostavinta oli perehtyä ja tuottaa osio Verkko-oppaaseen yritysten kannattavuuteen vaikuttavista tekijöistä ja laskelmista eri näkökulmista katsottuna. Erityisen positiivisena koin, että sain myös mahdollisuuden tuoda hankkeeseen omaa työelämäkokemusta. Asiantuntijoiden tukemana pääsin perehtymään minulle ennestään tuntemattomampiin teemoihin, joista sain uutta oppia ja ymmärrystä puolestaan omaa työelämääni varten. Suurimpana oivalluksena ONT-projektin aikana tuli, että yritystoiminnassa täytyy painopistettä siirtää ”tässä ja nyt” – ajattelusta kohti ”kaiken varalta” – ajattelua, jotta yhteiskunnassamme on tulevaisuudessakin kannattavia ja vastuullisesti toimivia yrityksiä. Kokonaisuutena tällainen hankkeeseen tehty ONT-projekti oli vähän erilainen, hieno ja erittäin hyvä oppimiskokemus

Lähteet:

Väänänen, S. Liiketoiminnan uudelleenmuotoilu : talouden tunnusluvut – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

VERKKO – Ponnahdus uusiin liiketoimintamalleihin ja parempaan hyvinvointiin (verkko-projekti.fi)