Haastetta ja toivoa: sairaanhoitajien työssäjaksaminen psykiatrisessa hoitotyössä

10.05.2024

Työterveyslaitoksen tuore tutkimus paljastaa huolestuttavan kasvun työuupumuksessa, erityisesti naisten keskuudessa (Työterveyslaitos 2023). Hoitoala on tunnetusti naisvaltainen, ja hoitotyö on yksi riskialtteimpia aloja uupua työssään. Työuupumus voi johtaa vakaviin terveysongelmiin ja lisätä tapaturmariskiä, mikä voi johtaa työkyvyttömyyteen. Tässä artikkelissa tarkastellaan sairaanhoitajien jaksamista psykiatrisen avohoidon kontekstissa ja etsitään keinoja vastata alaa kohtaaviin haasteisiin.

Terveydenhuollon edessä on suuria haasteita, kuten hyvinvointialueiden rahoituskriisi ja hoidon saatavuuskriisi. Samalla sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjien kohtaamana haasteena on henkilöstön veto- ja pitovoiman ylläpitäminen ja vahvistaminen; hoitoalalle hakeutuvien määrä on laskenut ja valmistuessa moni pohtii alan vaihtamista eikä sitoudu työhön (Pirinen & Partamies 2021).

Hoitotyö on riskialtteimpia aloja uupua työssään, johon psykiatrinen hoitotyö asettaa vielä omat haasteensa. Työuupumus ei synny hetkessä, vaan sen kehittyminen on pidempiaikainen prosessi. Työuupumukseen vaikuttavia elementtejä ovat liiallisen työmäärän lisäksi huono johtaminen, arvostuksen puute, epäselvät tavoitteet sekä itse työntekoa hankaloittavat byrokratia. Työuupumus voi johtaa muihin terveysongelmiin, kuten masennukseen, unihäiriöihin, päihdehäiriöihin ja stressiperäisiin somaattisiin sairauksiin. Lisäksi se lisää tapaturmariskiä ja voi johtaa työkyvyttömyyteen. (Uusitalo-Arola ym.2022.)

Viime vuosikymmeninä psykiatrinen hoito on ollut murroksessa ja sairaalapaikkojen vähentämisen myötä avohoidon merkitys on kasvanut. Potilaiden määrä ei kuitenkaan ole vähentynyt, vaan avohoidon turvin pyritään hoitamaan yhä kipeämpiä potilaita. Ajankohtaisesti psykiatria kärsii erikoislääkäreiden saatavuuden haasteista, mikä luo paineita sairaanhoitajien työssäjaksamiseen työnmäärän ja vastuun lisääntyessä.

Moni harkitsi työpaikan vaihtoa

Opinnäytetyössä tutkittiin sairaanhoitajien työssäjaksamista psykiatrisessa hoitotyössä avopuolen yksiköissä. Tutkimus toteutettiin kahdeksassa eri avohoidonyksikössä ja kerättiin survey-menetelmällä paperisin kyselykaavakkein. Kyselyyn osallistuneet sairaanhoitajat olivat kokeneita ja pitkään alalla työskennelleitä.

Tutkimustulosten perusteella suuri osa hoitajista koki työssäjaksamisensa hyväksi, mutta merkittävä osa harkitsi työpaikan vaihtoa. Kuormitustekijöinä mainittiin muun muassa työmäärän lisääntyminen, lääkäripula ja organisaatiomuutokset. Positiivisesti koettu työyhteisö ja selkeä työnkuva nousivat tärkeiksi tekijöiksi jaksamisen kannalta.

Työssäjaksamista ja työhyvinvointia edistäviä tekijöitä olivat:

  • Hyvä työyhteisö, tuki ja yhteisöllisyys työkavereiden kanssa
  • Säännöllinen ja joustavat työaika, etätyön mahdollisuus
  • Mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön ja lomiin
  • Itsenäinen työskentely ja toimivat työtilat
  • Selkeä työnkuva ja tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä
  • Työnohjaus ja tiimityöskentely haastavissa tilanteissa.

Työyhteisössä on voimaa

Työyhteisön toimivuuden merkitys korostui monen vastaajan kohdalla. Työyhteisön merkitys työssäjaksamisessa on korvaamaton. Positiivinen ja tukeva työilmapiiri edistää työntekijöiden hyvinvointia ja auttaa heitä jaksamaan paremmin. Hyvin toimiva työyhteisö lisää työn tehokkuutta, vähentää stressiä ja uupumusta sekä parantaa työn tuottavuutta.

Psykiatrian erikoislääkäreiden saatavuusongelmaan vastaamisessa on tärkeää vahvistaa moniammatillista yhteistyötä ja työyhteisön toimivuutta. Organisaation tulisi keskittyä työhyvinvoinnin johtamiseen varmistaakseen, että ne pysyvät toimivina ja työssäjaksamista tukevina myös tulevaisuudessa terveydenhuoltoalan haasteellisissa olosuhteissa.

Lähteet:

Työterveyslaitos. 2023. Työuupumus iskee useimmin naisiin ja korkeasti koulutettuihin. Viitattu 26.12.2023 https://www.ttl.fi/ajankohtaista/tiedote/tyouupumus-iskee-useimmin-naisiin-ja-korkeasti-koulutettuihin1

Pirinen, S. & Partamies, S. Sairaanhoitajien jaksamista koetellaan – työn veto- ja pitovoima on heikentynyt. Viitattu 29.2.2024. https://journal.laurea.fi/wp-content/uploads/sites/14/2021/10/sairaanhoitajien-jaksamista-koetellaan-tyon-veto-ja-pitovoima-on-heikentynyt.pdf

Uusitalo-Arola, L.; Tuisku, K. & Rossi, H. 2022. Työuupumus (burnout). Lääkärikirja Duodecim. Viitattu 12.1.2024. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00681