Iäkkään henkilön turvallinen kotiutus – kotiutatko turvallisesti?
Hoitoyksiköissä, joissa tehdään paljon iäkkäiden kotiutuksia, tulisi kotiutussuunnitelman tekoon kiinnittää erityistä huomiota. Iäkkään turvallisessa kotiutuksessa on otettava huomioon moninaiset asiat, jolloin hyvällä suunnittelulla luodaan turvalliset kotiolot ja päästään vähentämään takaisin paluuta sairaalaan.
Hoitotyön tutkimussäätiö on vuonna 2020 luonut Iäkkään turvallinen kotiutuminen sairaalasta -hoitosuosituksen. Hoitosuositukselle on tarvetta, sillä iäkkäiden ja muistisairaiden määrä on Suomessa kasvussa. Iän, sairauksien ja toimintakyvyn laskun myötä tulee myös toisinaan tarvetta sairaalahoidolle. Hoitoajat ovat nykyään lyhyitä, ja iäkkäät kotiutuvat entistä aikaisemmin kotihoidon turvin. Kotiutuksen suunnitteluun saatetaan käyttää liian vähän aikaa, jolloin kotiutuminen ei sujukaan onnistuneesti ja iäkäs palaa nopeasti sairaalaan takaisin, puhutaan niin sanotusta pyöröovi-ilmiöstä. (Palonen ym. 2020, 5.)
Riittämätön kotiutuksen suunnittelu, soveltumaton lääkitys, riittämättömät hoito-ohjeet, liikkumattomuus sairaalassa, hoitoketjujen saumattomuus sekä kommunikaation ja riittämätön ohjauksen puute lisäävät iäkkään sairaalaan paluuta. Aiempien tutkimusten mukaan turvallisessa kotiutuksessa on tärkeää huomioida riittävästi kotiolot, tarjota kotiin palveluita, ohjata iäkkäitä ja ottaa heidät mukaan kotiutuksen suunnitteluun. Hoitosuosituksen tarkoituksena on tutkimusnäyttöön perustuva iäkkään henkilön turvallinen kotiutuminen sairaalasta sekä turvata turvalliset kotiolot kotona. Tavoitteena on kehittää yhtenäisiä toimintatapoja iäkkään kotiuttamisen tueksi. (Palonen ym. 2020, 5–6.)
Iäkkään turvallinen kotiutuminen sairaalasta -hoitosuositus
Hoitosuosituksessa käytetään seitsemää suosituslauseketta (Palonen ym. 2020, 11–20):
- iäkäs hoidon keskiössä (iäkkään kuuleminen, yksilölliset tekijät)
- ammattilaisten rooli iäkkään kotiutumisessa (ammattilaisvastuu, organisaatioiden välinen yhteistyö)
- ohjaus iäkkään henkilön kotiutuessa (jaettu tieto ja sen ymmärtäminen)
- perhe ja läheiset (läheisten huomioiminen)
- kuntoutus ja toimintakyvyn edistäminen (yksilölliset tarpeet, tuki ja seuranta)
- lääkehoito (lääkehoidon turvallisuus)
- ravitsemus (aliravitsemusriskin huomioiminen).
Hoitosuositus toimi opinnäytetyön teoreettisena viitekehyksenä ja runkona. Kehittämisprojektissa laadittiin Hangon terveyskeskuksen vuodeosastolle iäkkään turvallinen kotiutus terveyskeskuksen vuodeosastolta -malli sekä kotiutuksen tarkistuslista henkilökunnan käyttöön. Opinnäytetyön tavoitteena oli parantaa vuodeosaston kotiutuskäytänteitä. Vuodeosastolla tehdään paljon kotiutuksia, eikä varsinaisia ohjeita tai tarkistuslistoja ole ollut käytössä.
Tehdyssä mallissa käytettiin samoja suosituslausekkeita ja lisättiin siihen muita huomionarvoisia tekijöitä muista lähteistä. Kotiutussuunnitelman teko aloitetaan heti osastohoidon alussa kartoittamalla iäkkään kotiutuksen haasteet ja edellytykset.
Käyttäjäpaneelin palaute
Palautetta mallista ja tarkistuslistasta kerättiin vuodeosaston ja kotihoidon henkilökunnalta. Vastauksissa korostuivat iäkkään omat tarpeet ja toiveet, tiedonkulku, kirjaaminen, lääkityksen ohjaus, moniammatillinen yhteistyö ja myös lääkärin tehtävät. Palautteen perusteella mallissa huomioitiin vielä yksinäiset iäkkäät. Uusien kotihoidon asiakkaiden ja yksinäisten iäkkäiden kotiutuksissa huolellinen kotiutussuunnitelman teko on erityisen tärkeää, jotta voidaan turvata iäkkään turvallinen kotiutus ja turvalliset kotiolot kotona.
Iäkkään turvallinen kotiutus vaatii hyvän kotiutussuunnitelman, aktiivisen viestinnän eri yksiköiden välillä ja moniammatillisen yhteistyön, unohtamatta iäkästä sen keskiössä, tarpeineen ja toiveineen.
Tämän artikkelin opinnäytetyö on luettavissa Theseuksessa. Iäkkään turvallinen kotiutus – Turvallisen kotiuttamisen malli terveyskeskuksen vuodeosastolle
Artikkelikuva: Pixabay
Lähteet:
Palonen, M.; Kariniemi, K.; Peltola, P.; Pesonen, P.; Rantanen, A. & Siira, H. 2020. Hoitotyön tutkimussäätiö. Iäkkään turvallinen kotiutuminen sairaalasta -hoitosuositus. Viitattu 20.5.2024. https://www.hotus.fi/wp-content/uploads/2020/12/ika-hoitosuositus.pdf